На Сумщині майже 60% сировини для молокозаводів здає населення
У 2018 році в Сумській області 58% молока-сировини було вироблено господарствами населення. Таким чином, селяни здали 236,6 тисячі тонн молока, а сільгосппідприємства – всього 173,5 тисяч тонн. Тому про відмову від «селянського молока» говорити поки що не доводиться – без нього багатьом заводам просто не вистачить сировини.
Починаючи з 1 січня 2019 року, згідно з новими нормами стандартизації, в Україні молоко ділиться на три сорти – екстра, вищий і перший. Головними відмінностями між сортами є загальна бактеріальна забрудненість, кислотність і кількість соматичних клітин.
У той же час, в Україні передбачається поступовий перехід від поняття «сорт» молока до його оцінкою за показниками безпеки (як в ЄС). Тому на сьогоднішній день немає заборони на закупівлю молока у населення переробними підприємствами, і до 1 січня 2020 року заготівля такого молока для виробництва харчових продуктів продовжиться.
Як відзначили в обласному Департаменті агропромислового розвитку, в 2018 році порівняно з 2017 збільшилися обсяги молока першого ґатунку від господарств населення. Зокрема, 89% від закупленого «домашнього» молока були першого сорту, 11% – другого.