На Сумщині не прогнозують вимерзання озимих
Врожаю цьогорічних озимих загрожує зневодження. Заступник директора Інституту сільського господарства Північного Сходу Микола Сопко розповів, що перепади температури не вплинули на морозостійкість посіяних рослин. А ось вологи для їх нормального зростання – замало, передає “Суспільне”.
“На сьогоднішній день вміст вологи в грунті складає 133-145 мм. На цю дату середньостатистична цифра для нашого регіону має складати не менше 160 мм. Повесні він може бути швидко втрачений, через підняття високих температур і початок вегетації рослин. При відкритому грунті мороз висушує землю інтенсивніше, ніж високі температури літнього періоду. Це може обернутися зниженням урожайності озимої пшениці навіть до ¼ частини”, – говорить заступник директора Інституту сільського господарства Північного Сходу Микола Сопко.
На його думку, в таких умовах урожай залежатиме від вміння аграріїв зберегти вологу на полях. Остаточну інформацію про стан рослин науковці матимуть на початку березня. За інформацією директора департаменту агропромислового розвитку області Олександра Маслака, на Сумщині цьогоріч засіяли 191 тис. га озимих. З них 174 тис. га – це зернові, 14 тис. га – ріпак.
“За даними метеостанції області, озимі культури знаходяться в стані спокою. Відрощування, яке проводилося 25 січня, суттєвої загибелі рослин не виявило, що говорить про те, що перезимівля проходить успішно. Висота снігового покрову становить від 2 до 8 сантиметрів. Цієї ночі температура становила від 9 до 12 морозу. Надалі такий температурний режим збережеться протягом трьох днів, а потім буде відлига. За таких умов вважаємо, що вимерзання озимих культур не буде”, – переконана агрометеоролог Сумського гідрометцентру Світлана Бондар.