На Сумщині роздали понад дві тисячі безоплатних обідів для військовослужбовців
У Сумах представники Української церкви Христа віри євангельської з Рівненщини готують домашні страви для українських воїнів. Зокрема, борщ, вареники та налисники. Продукти для приготування купують за донати небайдужих парафіян. За два дні роботи на Сумщині військовослужбовцям роздали понад дві тисячі повноцінних обідів та 500 бургерів. Чим годують бійців та що їм смакує найбільше – дізнавалось Суспільне.
“Валька приготувала засмажку і вийде в нас бабин Катін червоний український борщ. Зараз вже все перемішалось з сучасним, а в нас отой смак – колишній, мамин, бабин лишився. Не хочеться мені сидіти вдома, хочеться допомогти нашим захисникам. Дітки вдома з мамою, а тато тут з хлопцями-захисниками, підтримуємо їхній дух”, – так розповідає батько дев’ятьох дітей Петро Гамза готуючи український борщ для воїнів.
Капелан та волонтер Петро Губаня говорить, що на польовій кухні готують для воїнів з душею.
Що сьогодні у меню просто неба, розказують: “Вареники з м’ясом залиті жиром для наших військових дуже смакують. Також шуба, налисники. Все свіженьке. Все з домашнього приготовлене. Гарно написано“Смачного” – з любов’ю для військових”.
Біля казанка з засмажкою Валентина Гамза. Жінка говорить, за час повномасштабного вторгнення приготували понад тисячу борщів: “Люблю готувати. Готуємо плов, борщ. Годуємо військових”.
Сергій Дзюндзя серед тих, хто куштує обід цього разу. Говорить, він тут вперше: “Дуже дякуємо дівчатам та хлопцям, які займаються такою справою. Багато хто навіть не доїдає і не досипає, а приїхати сюди, як то кажуть, побути трішки, як вдома”.
Михайло Сергійчук готує плов. Чоловік каже: від початку вторгнення, благодійні обіди влаштовують у різних точках України. Додає, на Сумщині з проєктом вперше.
“До цього ми працювали в Донецькому напрямку. Краматорськ, Слов’янськ, Покровськ. А сьогодні вирішили, щоб на різній межі могли воїни відчути підтримку населення. Люди з ними, щоб підняти дух нашим військовим. Ми хочемо хоч якийсь внесок зробити у цю справу, для того, щоб якомога скоріше прийшов мир у нашу країну”, – говорить волонтер.
За словами капелана Петра Губані, до цієї поїздки готувалися два місяці.
“Спонсорів у нас, як таких немає. Своїми силами, по людях просимо. Тут ніхто не працює з такими проєктами і це наш перший проєкт на Сумщині, який ми проводимо спільно з церквою міста Суми. Сьогодні вже другий день проводимо цю акцію”, – зазначає Петро Губаня.
Додає, за два дні роздали понад дві тисячі обідів та півтисячі бургерів. Окрім кухні, волонтери готують для воїнів пакунки з їжею, речами та збирають ліки.
“Ми їдемо туди, куди ніхто не їде. Ми були в містечку Білецьке. Покровський напрямок – це 6 кілометрів від нульової лінії й, коли ми провели цей проєкт, через два тижні мені військовий прислав відео і розказав, що там де ми були – стався “приліт”. Все знищено, горять машини. Ворог зробив таку свою чорну справу”, – пояснює капелан.
За час повномасштабної війни, говорить Петро Губаня, вдалося приготувати обіди десяткам тисяч воїнів. У Сумах це останній день їхньої роботи, далі годувати воїнів планують на Запорізькому напрямку.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ