На Сумщині зросла захворюваність на гострі кишкові інфекції серед дітей
За п’ять місяців 2024 року на Сумщині зафіксовано 310 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції.
Про це повідомила лікар епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Кугук.
Із них 107 випадків на ГКІ зареєстровано серед дітей віком до 17 років.
Захворюваність гострими кишковими інфекціями серед дітей за п’ять місяців 2024 року у вікових групах:
• до 1-го року – 18 осіб;
• від 1 до 4 років – 38 осіб;
• від 5 до 9 років – 33 особи;
• від 10 до 14 років – 10 осіб;
• від 15 до 17 років – 8 осіб.
Найбільший показник захворюваності у віці 1-4 роки – 38 випадків. Відбулося зростання захворюваності гострими кишковими інфекціями серед дітей в 1,3 рази у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Ці діти мають слабкі захисні сили та недостатні гігієнічні навички. Недотримання дітьми правил особистої гігієни є основною причиною захворюваності, – йдеться у повідомленні.
Гострі кишкові інфекції реєструються протягом усього року – це сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, рота-вірусний ентерит, тощо. Але влітку та восени люди хворіють ними частіше. І це відбувається тому, що в теплий період мікроорганізми, потрапляючи у харчові продукти, воду активно розмножуються і накопичуються. Хвороба виникає тоді, коли різні збудники (бактерії, умовно-патогенні мікроорганізми, віруси, стафілокок, тощо) потрапляють в організм з їжею, водою та через брудні руки.
Після невеликого періоду від кількох годин до семи днів у більшості хворих з’являється слабкість, блювота, пронос, біль у животі, підвищення температури тіла.
Ротавірусна інфекція відноситься до групи гострих кишкових інфекцій, на яку найбільш уразливі діти від 1 до 5 років та недоношені діти, що знаходяться на штучному вигодовуванні. Основними методами профілактики рота вірусного ентериту є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни. У нашій країні ці профілактичні щеплення є рекомендованими.
Щоб не захворіти гострими кишковими інфекціями, необхідно дотримуватись простих правил профілактики, а саме: мити руки з милом перед вживанням їжі, після прогулянок, відвідування туалету, а в їжу використовувати належної якості харчові продукти та питну воду.
Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ
Читайте нас також в ІНСТАГРАМ