Найважчий кавун — 15,5 кг: як у Беседівці на Роменщині вперше почали вирощувати баштанні
Цьогоріч у с. Беседівка Роменського району вперше на двох гектарах поля посіяли кавуни. Найбільший плід, який виростили, має вагу 15,5 кг. Як отримати рекордний врожай солодкої ягоди й обрати найкращу, та що в роботі керівник господарства вважає необхідним, Суспільному розповів Петро Постіл.
Беседівські кавуни ростуть на двох гектарах поля. Вони витримали весняні заморозки, пережили спекотне літо і нині є результат, ділиться керівник господарства Петро Постіл. “Врожайність нашого Талісманчика, думаю, плюс-мінус 40 тонн з гектара буде. Вони виросли класні, смачні і цю партію готовимо відправляти до обласної лікарні хворим безплатно. Це наша допомога”, — розповів чоловік.
“Кавун можна визначити по оцих смужках рябих, коли він спілий, вони такі широкі стають, тоді він солодкий. Ще є плями — це павутина називається. Треба дивитися по огудині, коли рвати, дивитися, як він спілий, по корінцеві визначати. Я працюю на кавунах з весни, як посадили і далі. Зараз я рву кавуни, вожу і сторожую їх”, — пояснює працівник господарства Олександр Ярема.
Кавуни люблять затишок і багато сонця. На полі від надмірної спеки їх захищає соняшник, пояснює пан Петро.
Господар додає, успішність врожаю залежить від багатьох чинників: “Гарне насіння, якісне, гарні саджанці виростити, висадити вчасно, підгодувати, доглянути, щоб не було бур’янів. До слова, ми не приміняли гербіцидів. Тільки механічна обробка і ручна. Ми здавали на аналіз, допустима норма нітратів 60, а у нас 43. Ми зробили теплицю, виростили розсаду і весь наш колектив брав участь у висадці кавунів із розсади. За 2 дні залучити по 15 чоловік. Трудомісткий процес, оскільки ми перший рік, механізації немає ніякої, ми практично все робимо вручну”.
Такого врожаю кавунів у Беседівці не було, говорить продавчиня Юлія Мелещенко: “Їх привозять з грядки, з поля. Дуже рясно і щедро вродили кавуни. Ми продаємо їх за день по 5 тонн”.
Найбільша складність в роботі, пояснює Петро Постіл, це дефіцит кадрів: “У зв’язку з війною, проблема з робочою силою, хтось виїхав, хтось воює. Ті, що в селі залишились, їх зовсім мало”.
Тримають на території господарства і тварин, розповідає господар: “У нас і павичі є, і цесарки, і кури чорні зовсім і чорне м’ясо в них. Така порода. Ще лань європейська, купив я в Конотопському районі їх, вони прикрашають наше село і тут проїжджа траса, багато людей з дітьми приїжджають подивитись, сфотографуватись”.
Наступного року підприємець планує збільшити площі баштанних і почати вирощувати дині.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ