Шен пуер проти Шу пуера: який корисніший?
Маслянисті й деревні, унікальні пуери запам’ятовуються смаковим рецепторам назавжди. І щороку все більше чаєманів оцінюють цілющі ферментовані чаї, найпопулярнішими з яких є благородний Шен пуер із його довгою історією, та досить молодий і дуже привабливий чай Шу пуер – https://newtea.ua/uk/chay/chay-puer/vid-shu-pu-er.
Саме час згадати, чим відрізняються технології виробництва цих напоїв, і дізнатись, які корисні властивості вони мають.
Витриманий Шен пуер
Як і кожен інший пуер, пуер Шен починає свій шлях із зеленого чайного листа, який піддається незначній ферментації. Листя з чайного куща збирають та мінімально обробляють: поетапно сушать, пресують та витримують. Завдяки цьому можна сказати, що цей пуер – зелений, адже навіть зберігає свій темно-смарагдовий колір.
А далі починається магія: Шен пуер – чай, що зберігається десятиліттями, і його смакові якості лише покращуються. Саме тому його часто купують як цінний подарунок та інвестицію. Все через те, що ферментація безпечно та успішно продовжується протягом всіх наступних років витримування чайного листа. І у корисних властивостях він також лише додає:
полісахариди та галлова кислота знижують біосинтез «поганого» холестерину в організмі;
вітамін Е, антиоксиданти та флавоноїди подовжують молодість та відповідають за здоровий стан шкіри, волосся та нігтів, а також сечостатевої системи;
таніни – дубильні речовини, що допомагають організму відновлюватись, прискорюють метаболізм та благотворно впливають на травну систему;
кофеїн, що бадьорить, допомагає зосередитись та покращує пам’ять та настрій.
А про смак Шен пуера й говорити нічого: на кожному етапі дозрівання він унікальний, і здатен радувати поціновувачів завжди.
Технологічний Шу пуер
Шу пуер – чай, що відрізняється складною ферментацією сировини. Для його створення чайний лист сушать, а потім штучно прискорюють зістарювання, створюючи необхідний рівень вологи. Цей процес називається вологим скиртуванням. На виході отримуємо чорний пуер, який мало поступається за смаком витриманому Шену, створюється швидко і дозволяє насолоджуватись своєю розкішшю необмеженій кількості поціновувачів. Все через те, що штучні умови створити простіше, ніж чекати дозрівання чаю. До того ж, аромат Шу пуера є більш насиченим.
Що ж до властивостей – їх можна сміливо прирівнювати до особливостей пуера Шен. Та зважаючи на швидкість виробництва, вміст поліфенолів та незамінних амінокислот у Шу дещо знижений. Тому, якщо говорити про користь, можна впевнено віддавати перевагу Шен пуеру. Що ж до ціни та смаку – для багатьох фаворитом давно став Шу.
А котрий із пуерів став вашим особистим улюбленцем?