Шосткинські школярі розповіли, чому їм не подобається нове шкільне меню від Клопотенка
Тема змін у харчуванні в освітніх закладах не вщухає вже тривалий час. У Шостці є чимало невдоволених змінами у меню в шкільних їдальнях та дитсадках. Тому освітян та дітей зібрали за круглим столом аби обговорити плюси та мінуси нового меню Клопотенка.
«Ми сьогодні повинні в першу чергу говорити не про те потрібні зміни чи ні, а про те чи хочемо, щоб наші діти були здоровими. Будь-які зміни викликають занепокоєння. Але ми по винні розуміти, що вони потрібні для наших дітей», – сказала начальник управління освіти Наталія Сергейко.
На думку освітян негативна реакція суспільства на зміни у харчуванні зумовлена тим, що в українських родинах не практикують правильне харчування – перевагу надають сосискам та іншим схожим продуктам, які є менш корисними.
Директорка дитсадка №1 «Дзвіночок» Ольга Неселевська розповіла, що в їх дошкільному закладі практикувати нове меню почали ще з вересня. Впроваджували його, попередньо роз’яснивши дітям користь від тих чи інших продуктів. Також у дитсадочку діє система заохочень за з’їдені страви. До того ж кожного ранку у батьківський час скидають фото меню на день. Ольга Неселевська зазначає, що дітлахам переважно до вподоби оновлені страви, крім цього є схвальні відгуки й від батьків.
А ось школярі своєю чергою говорять, що нові страви їм не звичні, пропонують робити меню на вибір.
«Дуже добре що це здорове харчування, але треба вводити це поступово. Це стосується солі та цукру і чорного хліба. Для багатьох дітей це не звично, адже раніше вони такого не їли й тому вони кажуть, що це несмачно. Я вважаю, що необхідно урізноманітнити меню, щоб було більше м’яса та риби. У дітей повинно бути право вибору у плані страв, адже ті, хто не їдять запропоновану їжу залишаються голодними», – сказала школярка Яна Колотуша.
У школі №11 намагались вводити шведський стіл. Проте на заваді стала постанова Кабіну, щодо протиепідемічних заходів. «Там чітко написано, що мультипрофільне харчування по типу шведського столу в умовах карантину заборонене. І тому ми зупинились. Як тільки будуть зняти карантинні обмеження – ми будемо запроваджувати», – сказала директорка школи №11 Наталія Грибук.
Аби покращити смакові якості страв кухарі закладів освіти Шостки пройшли тематичні семінари.
Не дивлячись на реакцію суспільства повернення до старого меню вже не можливе, говорять освітяни. Тому залишається лише звикати до нового харчування, яке затверджене постановою Кабінету міністрів. Тут можна обирати, які страви найбільш до вподоби. В березні хочуть перейти до весняних страв після обговорення їх з батьками та дітьми.
«Нам перш за все цікава думка школярів. Тому була пропозиція встановити у школах спеціальні дошки з меню і створити рейтинг вподобайок або лайків, які діти будуть ставити стравам, виходячи з їдальні. Таким чином ми зрозуміємо, які їм найбільш до вподоби. Тоді вже у розробці нового чотириденного меню можна буде врахувати їх побажання», – зазначила заступник міського голови Оксана Шаповал.