Силіконові форми для випічки: чудовий вибір для кулінарів
Що може бути смачнішим за свіжу домашню випічку?! Навіть той, хто веде нещадну боротьбу з зайвими кілограмами або не любить борошняних виробів, навряд чи відмовиться з’їсти мафін або шматочок бісквіта. Та й побалувати членів сім’ї чимось смачненьким не буде зайвим. До того ж його приготування не займе багато часу, адже під рукою в сучасної господині є безліч різних пристосувань та пристроїв. Серед них — всілякі форми для випічки.
Асортимент виробів широкий та різноманітний. Вони можуть бути скляні, керамічні, металеві, паперові. Але найбільшу популярність у господинь мають силіконові форми для випічки. І недарма.
Переваги формочок із силікону
Готувати в них різні смаколики — одне задоволення. Силіконові форми не треба змащувати або викладати пергаментом. Випічка не прилипає до стінок і дна, не пригорає, рівномірно та швидко пропікається з усіх боків. Щоб витягти готовий кулінарний шедевр, достатньо злегка нахилити ємність набік, і вона зніметься, не псуючи краї та малюнок виробу.
Серед інших переваг силіконових форм для випічки варто зазначити:
- Універсальність. У формах із силікону можна не тільки випікати. Вони підходять для приготування запіканок, омлетів, страв із м’яса, риби та овочів. У них відмінно остигають і заморожуються шоколад, желе, фруктовий лід, морозиво.
- Величезна різноманітність моделей. Вироби з силікону можуть бути не тільки круглими або прямокутними, а й найхитромудрішої форми — у вигляді сонечок і метеликів, квітів і сердечок, ведмедиків і кроликів, пряникових будиночків і великодніх яєць. З їх допомогою можна втілити в реальність найекстравагантніші кулінарні задуми.
- Простий догляд. Після використання силіконові формочки достатньо промити теплою водою за допомогою м’якої кухонної губки та добре просушити. До того ж вони не займають багато місця й не деформуються, їх можна запросто зберігати в шафці, згорнувши в трубочку або склавши одну в іншу.
- Безпека. Силікон є екологічно чистим матеріалом. Він не виділяє шкідливі речовини, не забарвлює продукти та не змінює смак готової страви.
- Довговічність. Силіконові форми можуть витримувати до тисячі процесів запікання, тому служитимуть дуже довго.
Крім усього іншого, ціна таких виробів цілком демократична. Їх можна часто купувати, радуючи себе та своїх близьких черговим кулінарним шедевром.
Правила використання силіконових форм для випічки
Попри всю простоту застосування, поводитися з силіконовою формою потрібно правильно.
Купивши новий виріб, необхідно промити, а потім сполоснути його холодною водою. Після того як форма просохне, її потрібно добре змастити. Робити це рекомендується лише перед першим використанням.
Варто пам’ятати, що силікон — дуже еластичний матеріал. Якщо, заповнюючи форму, тримати її в руках, вона може деформуватися й перегнутися. Вміст просто виллється. Щоб цього не сталося, виріб потрібно спочатку встановити на тверду поверхню (наприклад, на деко або решітку), а потім наповнити.
Перед тим як витягти готову страву, варто дати постояти їй 5–7 хвилин. Завдяки цьому випічка буде краще вийматися. У разі потреби можна допомогти собі дерев’яною лопаткою. А ось користуватися ножем або металевим кухонним приладдям не рекомендується, щоб не пошкодити матеріал.
Силіконова форма з легкістю витримує як високі, так і низькі температури (у діапазоні від -60 до 250 градусів). Її можна використовувати в електричних та газових духовках, мікрохвильовій печі, морозильній камері. Головне — не ставити на відкритий вогонь: силікон легко розплавиться.
Дотримуватися всіх правил нескладно. Зате при цьому можна бути впевненим: силіконові форми для випікання не завдадуть абсолютно ніякого клопоту й істотно спростять процес приготування.