Кафе на Сумщині оштрафували на 42 тисячі за антисанітарію та зіпсовані продукти
Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби була проведена планова перевірка кафе-бару «Джин» з питань дотримання законодавства у сфері поводження з харчовими продуктами.
За результатами перевірки спеціалістами був складений акт в якому були виявлено наступні порушення:
- відсутність доказів боротьби з тарганами та гризунами – відсутня схема розкладки пасток, не було виявлено приманок, пасток. На момент перевірки зафіксовані таргани на помитих стаканах, які стояли на столі на брудній ганчірці, відсутня результативна боротьба. За словами оператора ринку боротьба з тарганами не проводиться. Моніторинг наявності комах, гризунів не проводиться. Записи про проведення боротьби з тарганами та гризунами надано не було. Таргани переносять збудників туберкульозу, дифтерії, сибірки, чуми, гельмінтозів, черевного тифу, холери, гострих кишкових та інших інфекційних хвороб механічно на лапках і покривах тіла, а також можуть інфікувати їжу своїми виділеннями. Таргани можуть переносити золотистий стафілокок та інші мікроорганізми. Це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини.
- миття та дезінфекції стаканів, ложок, ножів, тарілок, лотків, кришок, пателень, дерев`яних дощок неякісне, так як на момент перевірки вони були брудні. Зі слів суб’єкта господарювання, він використовує дезінфікуючий засіб з аптеки, якого на момент перевірки не було в наявності. Не було надано ніяких підтверджуючих документів стосовно його можливості використання в харчовій промисловості. Процедури миття та дезінфекції не має, відсутні промарковані тари для приготування деззасобів та мірки для зважування (при необхідності).
- не ведеться контроль за температурою, де зберігаються продукти. Спостерігається зберігання харчових продуктів, а саме ковбасних виробів «Єгерські ковбаски напівкопчені» з порушенням температурних режимів. Так дані харчові продукти відповідно до маркування повинні зберігатись при температурі, відповідно до маркування від 0 до +6°С, а температура в холодильнику на момент перевірки становила +8°С. Порушення температурних режимів може призводити до розвитку та збільшення мікроорганізмів патогенних, умовно патогенних чи/або хвороботворних мікроорганізмів, а це призведе до виникнення захворювання кишково-шлункового тракту.
- в обігу на потужності знаходиться харчова продукція, а саме кунжутне масло в пластиковій ємкості об’ємом 5 л без належного маркування – не зазначено дату виробництва або дата «вжити до…», згідно якої можна було б визначити кінцевий термін реалізації.
Враховуючи, що в закладі харчування було виявлено порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, які створюють загрозу для життя та здоров`я споживачів та виявлені факти обігу неналежно маркованої харчової продукції інспектором був виданий суб’єктом господарювання припис та складені протоколи.
На підставі матеріалів перевірки та відповідно до п. 1 та п. 22 ч. 1 ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», головним державним ветеринарним інспектором Сумської області були винесені дві постанови про накладення штрафних санкцій в сукупному розмірі 42,5 тис. грн.
Однак суб’єкт господарювання не погодився з зазначеними постановами про застосування до нього штрафних санкцій та оскаржив їх до Сумського окружного адміністративного суду.
Рішенням Сумського окружного адміністративного суду в задоволенні позовних вимог суб’єкта господарювання про скасування постанов про застосування штрафних санкцій було відмовлено. Не погодившись з судовим рішенням, суб’єктом господарювання було подано апеляційну скаргу. В ході судового розгляду, відділом правового забезпечення було доведена законність та обгрунтованість проведеної перевірки та застосованих до суб’єкта господарювання штрафних санкцій та постановою Другого апеляційного адміністративного суду по справі № 480/2465/20 від 27.07.2021 в задоволенні вимог суб’єкта господарювання було відмовлено.
На даний час, Головним управлінням вживаються заходи щодо примусового стягнення несплачених штрафних санкцій в розмірі 42,5 тис. грн. Слід зазначити, що за 2020 – 2021 рік Головним управлінням були примусово стягнуті застосовані, але несплачені штрафні санкції у сфері безпечності харчових продуктів в загальному розмірі 1,7 млн. грн.
Головне управління звертає увагу суб’єктів господарювання, що законом встановлена наступна відповідальність операторів ринку у сфері поводження з харчовими продуктами:
- недотримання гігієнічних вимог під час здійснення виробництва та/або обігу харчових продуктів, що створює загрозу для життя та здоров’я людей, – є підставою для накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 60 тис. грн., на фізичних осіб – підприємців – у розмірі 36 тис. грн.;
- реалізація харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрози для життя та/або здоров’я людини або тварини, – є підставою для накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 30 тис. грн., на фізичних осіб – підприємців – у розмірі 18 тис. грн.