На Сумщині відкрилася перша в області комунальна сироварня
У Миколаївській селищній громаді Сумського району завершено реалізацію проєкту щодо будівництва цеху з переробки молока.
Проєкт реалізовувався в рамках Програми розвитку агропромислового комплексу Сумської області на період до 2027 року. У 2023 році отримано часткове відшкодування з обласного бюджету коштів у сумі 2,7 млн гривень, або 80% вартості об’єкта.
Наразі на Миколаївській сироварні завершено монтаж цеху та обладнання для виробництва продукції, підведено комунікації, налагоджено технологічний процес переробки молока і навіть вже отримано першу продукцію.
Участь у відкритті КП «Миколаївська сироварня» взяв начальник Сумської ОВА Володимир АРТЮХ. Миколаївський селищний голова Сергій ПАСЬКО подякував очільнику області за підтримку у створенні цього підприємства.
«Під час війни в селищі відбувалося скорочення великої рогатої худоби. Тому ми вирішили допомогти жителям. Ми маємо можливість скуповувати молоко за хорошу, високу ціну, але просили людей, щоб вони надавали якісне молоко, а ми, у свою чергу, будемо робити якісну продукцію з їх сировини. Я дякую Володимиру Артюху, що він рівно рік тому був тут, повірив у нашу ідею і сказав, що підтримає нас», – говорив він.
І результат співпраці, синергії влади, науки і бізнесу громада побачила через рік – це реалізація проєкту зі створення сироварні.
«Це невеликий проєкт в межах громади. Але є 5 робочих місць, є переробка, є підтримка місцевого населення, яке живе зі своєї землі, утримує свої сім’ї за рахунок домашнього господарства, в тому числі поголів’я ВРХ. Крім того, це підприємство уже на першому році дасть 250 тис. грн надходжень в різні бюджети», – додав керівник громади.
Володимир Артюх відзначив оперативність створення сироварні та оглянув цех із виготовлення сирів.
«Рік тому ми ухвалили правильне рішення і сьогодні мені дуже приємно бачити його втілення у життя – нове підприємство, – сказав начальник Сумської ОВА. – Нехай ця комунальна сироварня дасть поштовх іншим громадам організовувати на своїй території підприємства з переробки. Сьогодні, коли в країні війна, власне виробництво – це не лише робочі місця, це ще й економічна незалежність та стійкість громад».
На початку діяльності сироварні громада планує переробляти 500 л молока за зміну, виробляти м’які сири в асортименті для населення та закритих закладів Миколаївської громади, постачальники молочної сировини ‒ населення сільських територій Миколаївської селищної ради. Проектна потужність сироварні ‒ 1000 л молока за зміну.
Також сироварня має свій автомобіль для перевезення сирого молока в обсязі до 4 тис. літрів, цей автомобіль було отримано від представників бізнесу та іноземних партнерів.
Відео тут.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ