Вчора
По місту Суми вдарили ракетою
На Сумщині протягом дня зафіксовано 33 вибухи
Компʼютеризація армії: фонд RAZOM збирає 33 000 ноутбуків для ЗСУ
Нардеп Михайло Ананченко – про візит Президента України Володимира Зеленського на Донеччину
Спростували інформацію про одного загиблого внаслідок обстрілу Білопілля
Сумщина підтримала Харківщину
Спільними зусиллями кролевчани для харків’ян закупили чотири генератори
Унаслідок ДТП на вулиці Іллінській в Сумах травмований пішохідФОТО
У Сумах патрульні склали адмінпротоколи на любителів швидкої їзди
Сумчани – кращі в суворому підйомі
Мер Ромнів отримає 150% премії
Охтирська школа №4 вперше матиме паркан
Відновлюється робота Шосткинського відділу міграційної служби
На Недригайлівщині попрощалися із зенітником Олегом Степановим
Регулювання онлайн-казино: Забезпечення безпеки та довіри гравців
У Сумах попрощались із солдатом Володимиром Мудраковим
У Роменській міській раді два нових депутати
У Білопіллі один поранений внаслідок обстрілу помер у лікарніФОТО
У Глухові намагалися зареєструвати “Тойоту”, яка розшукується Інтерполом
На Сумщині затверджено дофінансування 29 проєктів із відновлення
Сумські баскетболісти програли у чвертьфіналі Вищої ліги
У Конотопі пропонують взяти в оренду комунальну спецтехнікуВІДЕО
Волонтери Червоного Хреста евакуювали з прикордонної Середино-Буди лежачу пенсіонерку
В Охтирці відбулось прощання із захисником Станіславом Жилою
У Конотопі п’яний водій хотів дати поліцейським 10 тисяч “відкупних”
У Сумах за минулий рік зафіксовано 5 випадків дирофіляріозу: чим небезпечна хвороба
У Кролевці рятувальники запобігли масштабному загорянню в житловому секторі
Суми прийняли майже 30 тисяч переселенців
У Білопіллі внаслідок артобстрілу – троє поранених
Конотопський водоканал сплатив нараховані збитки за забруднення повітря

Сумчанин емігрував до Німеччини через зламаний у під’їзді ліфт

Історія Ярослава Склабінського – айтішника, який жив у Сумах, заробляв у доларах і не хотів емігрувати, проте непрацюючий роками ліфт у його під’їзді таки підштовхнув чоловіка до зміни місця проживання. Зараз він мешкає у Берліні, де взявся діджиталізувати всю сферу нерухомості.

-Як у Сумах ремонтували один ліфт

-У Сумах я жив у спальному районі, на Сірка, 35. У нашому під’їзді десь років три не працював ліфт. Ми уже й скинулися грошима, аби нам його відремонтували. Ліфт зробили, він місяць поїздив  – і знову став. Я-то вже велосипед звик на восьмий поверх носити, а ось сусідів було дуже шкода: мамочок з колясками, пенсіонерів… Соромно перед ними.  Скільки міг – стільки зробив, щоб щось помінялося у нашому місті і країні, брав участь у всіх революціях, а результат… (розводить руками)…. Насправді, причин емігрувати було декілька, просто ліфт став одним із вирішальних факторів, коли я просто плюнув і поїхав.

-Соломинка, яка переломила спину верблюду?

-Так. Коли я казав: «Давайте я заплачу і відремонтуємо ліфт для всього під’їзду», а мені відповіли, що все складно ніхто нічого не може, ніхто не хоче братися… Ми не могли знайти, до кого йти з цією проблемою, бо вдруге звертатися до тих «чайників», що на місяць відремонтували і з цими грошима пропали – не хотілося.

Це було чотири роки тому. Тож я прийняв рішення і переїхав.

Про комп’ютерні ігри на магнітофоні «Весна»

-Розкажи, як ти став айтішніком?

-В ІТ-сфері я з дитинства, першу програму написав десь в 11 років. На комп’ютері ДУБНА-К-48, а до цього ще був калькулятор МК-52 с різнокольоровими кнопочками.

-А комп’ютер де в ті часи взяв?

-У мене тато – молодець. Він же в мене вчений, побачив, що це мені цікаво і в розважальних цілях привіз із якогось відрядження. Ми тоді ігри з касетного магнітофону ВЕСНА завантажували.

-Куди завантажували?!

-Ігри з касет – на комп’ютер. Були часи, коли на комп’ютерах замість дисковода був касетний магнітофон, магнітна стрічка. Все це давно почалось, в гімназії та університеті розвинулося. Політех (СумДУ) дуже багато мені дав.

-А що хоч за програма була перша?

-Та якась там іграшка тупа: кружечок ходив по лабіринту з двох стінок.

-Типу як Майнкрафт?

-Скоріше Пакман, але з меншим сенсом. Якщо це можливо (сміється). Код я ще дублював у зошит, бо його треба було записати на магнітофон, а я не знав, як це зробити. Тому щоразу набирав код з нуля…. Це я все до чого? До того, що до часу, коли склалася вся ця ситуація (з ліфтом), я вже був CTO в європейській компанії, але віддалено.

-Розшифруй, що таке СТО?

-Chief technical officer, головний технічний директор. В ІТ-сфері є своя ієрархія, і рівень С (chief) – це, напевно, максімум, якого може досягнути найманий працівник. Тобто, С-рівень в міжнародній ІТ-компанії – це далі вже нікуди. Але я тоді був СТО в маленькій компанії і працював віддалено. Тобто рости було ще куди.

-Попив пива – отримав роботу

-Жив тоді то у Сумах, то в Тайланді, то на Балі, то ще десь. Якось приїхав у Берлін до друзів-сумчан. Тиждень, потім другий, п’ємо пиво, а на третій вони запросили мене до себе в офіс і влаштували співбесіду «по-чорному», раптово. Тобто я приходжу в офіс, а тут вони: «Давай ми співбесіду проведемо». Ну не вони особисто, а місцеві, хто там у них співбесіди проводить. Я досить легко прохожу цю співбесіду, мене запрошують, але стек технологій взагалі не мій.

-Тобто технології, які треба було знати, ти не знав?

-Так, але soft skills (набір навичок, які дозволяють людині ефективно і гармонійно взаємодіяти з іншими) високі, і вони бачать, що я розумію, розбираюсь і довчуся, якщо треба. І вони мені пропонують роботу. Друзі мене умовили тим, що я нічого не втрачаю, бо в Німеччині все так класно влаштовано для айтішників. Багато чого фірма оплачує.

-А ти німецьку знав?

-Німецьку я досі не знаю. ІТ – це англійська мова.

-Компанія, в якій ти працюєш, велика?

-В 2014 році в айти департаменті було 5 людей, коли я прийшов – о 2016 біля 100, а в минулому році вже 380 і вона оцінювалася в 3 млрд євро. Контора має покриття у 18 країнах

-А ти звідти звільнився?

-Так, я звільнився – і це наступна історія.

-Чому взагалі питаємо, бо підхід до найму людей в цій компанії такий цілком стартаперський: «Чи можу я подумати два місяці?», «Ок, чувак, думай. Ми розуміємо, що ти не знаєш стек технологій, але віримо, що ти можеш навчитися»…

-Коли я приходив, там дійсно була атмосфера стартапу. Але, помітьте собі, що Амазон –  досі  стартап теж. Хоча він коштує майже трильйон.

-Ти маєш на увазі, що по бізнес-процесам – це стартап?

-У Амазона дуже широке коло інтересів – від продажу шкарпеток до робототехники і космосу. У багатьої галузях фінансування отрімується саме по технологіям стартапу.

-Поки ми не перейшли до твоєї нової історії, ти казав, що був там на Балі, іще десь. Працював чи просто їздив відпочивати?

-На Балі я літав тому, що у мене заробіток в євро, я не прив’язаний до офісу, чого мені сидіти в Сумах? Тільки що батьків побачити та податки сплатити.

-Тобто, де хотів, там і працював?

-Фактично, так. Плюс мене батьки з дитинства вчили подорожувати.

Нашого цвіту – по всьому світу

-А батьки чим займалися взагалі?

-Батьки викладали все життя. Батько у мене – доктор наук, професор, завідувач кафедри хімічних та нафтопереробних виробництв у СумДУ.  А мама – піаніст. Але у той момент, коли її пенсія стала більше, ніж її зарплата, вона сказала «до побачення» і з тих пір пенсіонер. А до цього працювала у Бортнянського.

У нас там такий форшмак в сім’ї намішаний! Бабушка по татовій ліній вона була під кінець гальваніком і завідуючим лабораторією на заводі електронних мікроскопів, а раніше – брала участь в секретних розробках ядерної зброї на Алтаї.  Були в родині  і театрали, і музиканти, причому якісь відомі прізвища – але мені дуже соромно, що я не пам’ятаю їх всіх на пам’ять.

-А де сестра твоя зараз?

-Вона переїхала років за 10 до мене в Німеччину, віншу її частину – на південь. Вона ревізор. До того, як дітей завела, працювала ревізором. Теж, не повірите, в галузі енергетики.

-Що значить ревізор?

-Це значить, ось побудували десь електростанцію, вона їде перевіряє, там все в порядку чи ні. Як хто такий ревізор? Є така комедія (сміється).

-А тут в Сумах де вона вчилась?

-Вона закінчувала СумДУ, переклад.

-Переклад?! А стала ревізором в енергетиці?

-Так вона мов знає штук сім, мабуть.

-Ну, мови – то ладно, а при чому тут перевірка електростанцій?

-Мови – це хобі, так би мовити. А треба ж якось і гроші заробляти. Вона, коли в Німеччину переїхала, там ще дві чи три освіти отримала – я вже перестав рахувати. По-перше, щоби німецьку підтягнути, а по-друге – була можливість якусь стипендію знайти, ще щось.

-А чому вона саме Німеччину обралаТам був хтось із родичів?

-Вона спочатку поїхала за обміном, потім стала вчитися паралельно з обміном, потім знайшла роботу, потім чоловіка. Вони з чоловіком разом вчилися.

-А у тебе зовсім інші друзі, з нею не пов’язані?

-Ні. Ми з різних поколінь. Все таки різниця – 6 років. І хоча ми обидва спілкувалися зі старшими людьми, різниця у віці все одно була помітною. Хоча їй там було більше самотньо ніж мені, оскільки у Берліні дуже багато сумчан. Влітку ми збираємося і виїзджаємо у парк. Всього нас виходить 10-15 осіб.

-Твоїх ровесників?

-Не просто ровесники. Переважно це люди, з якими я вчився в одному університеті.

Робота і доходи сумського айтішніка у Німеччині

 -Повернемося до твоєї останньої роботи. Чому звільнився з такої успішної компанії?

-Я прийшов туди, не володіючи стеком технологій, і перший рік мав дуже багато вчитися. Перебував в офісі близько 8 годин, потім приходив додому і ще 3-4 години вчився. Я мав скажений графік. Також зіграв на руку мій бекграунд у гімназії та університеті, де мене навчили сумлінно вчитися. Тобто не так важливо скільки мені дали знань, важливе саме це вміння вчитися. За півроку я з мідла став сініором, півроку потому мені вже дали команди, а ще через рік я офіційно став тімлідом: мав команду, мені давали виконувати цілі проекти. Коли я звільнявся, був уже сініором тімлідом, мав 5  команд, скоординував купу проектів. Пішов  тому, що приблизно рік був на позиції сініора тімліда і зрозумів, що більше не росту. Мені так подобався постійний ріст, що відбувся упродовж цих трьох років, а зараз я просто стою на місці. Вище сініор тімліда лише директори, а туди не проб’єшся. Їх всього три, вони кваліфіковані і чудово виконують свої функції. Доречі, це неймовірні люди. Без них контора так не виросла б.

-Якщо не секрет, скільки ти почав заробляти?

-Вся ця інформація доступна і її можна знайти на якому-небудь Glassdoor чи LinkedIn. Прийшов я туди на 52 тис. на рік. Проте у Німеччині не дуже щедрі на підвищення і  якщо за рік зарплату тобі підвищили на 5% – це фантастика. У зв’язку зі скачками в позиції мені підвищували на 10%. Коли я залишав компанію, то мав заробітну плату приблизно 70 тис. В принципі, це небагато. Я мав багато пропозицій на роботу з зарплатою 80-85 тис. Залишався лише тому, що мені дійсно було дуже цікаво. Під кінець я зібрав чудову команду людей, і нам цікаво було працювати разом. Найскладнішим при звільненні було залишити цих людей.

-Кажуть, що Німеччина славиться своїми маленькими містами, вони це справжня Німеччина, а у Берліні жити некомфортно і взагалі це не зовсім Німеччина. Чи це дійсно так

– По-перше, Берлін – це колишній кордон НДР і ФРН. Якщо подивитися панораму міста з телевежі, то навіть по архітектурі можна чітко побачити де була НДР, а де ФРН. Відповідно там є певний історичний вплив. Берлін – це, в принципі, столиця світового мистецтва. Там усюди лунає джаз, багато виставок, арт-проектів. Тут неймовірна спільнота. Можна знайти однодумців відносно будь-чого. Що до професійного ІТ-життя – то це взагалі Мєкка. Місто стартапів. Як успішний ІТ-лідер, очевидно я тусуюсь у всіх цих ком’юніті. Доречі, усі ці зустрічі організовують зазвичай з метою найняти на роботу. Тобто, з одного боку, там класні спікери, а з іншого боку, тобі демонструють можливості контори.

-І ти вирішив змінити роботу?

-Так, але я дужу люблю свою команду. Взагалі, рекомендую Аuto1 всім айтішнікам. Це чудове місце, щоб почати свою кар’єру. Я там почав свій ріст в контексті великої компанії, але виріс до певного моменту і зрозумів, що маю рухатись далі. Якось я приходжу на співбесіду, де до мене звернулися з фантастичною пропозицією та ідеєю діджиталізувати область нерухомості. Я розумію, що максимально відповідаю вимогам і знаю, що впораюсь з цим. Крім того, діджиталізувати цілу область – це епохально, історично! І я погодився.

-Стосовно твого переходу з Auto1 в Allmyhomes, все таки манить задача, а не якісь переваги?

-Так. Вищі заробітні плати мені пропонували і раніше, але я був демотивований розміром задач. Мене не цікавила більше зарплата з меншими завданнями. Доречі, є один великий нюанс, який багатьох не влаштовує. Переїжджаючи в Європу, ти починаєш сплачувати 46% податків, крім цього – близ 1000 євро на житло, страхування тощо. 70-80% людей з СНГ через півроку приходили з тим, що їх не влаштовують надто високі податки. Рівно півроку проходить, а для них уже підготовлена промова, мовляв ти маєш передивитися свої погляди, що ти маєш відкладати 2 тисячі і зрозуміти, що насправді вони тобі непотрібні, адже там ти звикаєш до безпеки та стабільності, і, сплачуючи податки, ти бачиш, куди вони йдуть.

-Ти сказав що на рік отримував десь 70 тис., трохи менше половини цієї суми сплачував податків?

-Так, але в Німеччині ти одразу бачиш, на що йдуть твої гроші.

sumy.today

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення