На Сумщині за тиждень зареєстровано 76 небезпечних подій
278 атак здійснили військові РФ на Сумський район протягом тижня
Сумські фігуристи відзначилися на різдвяному турнірі
Для дітей Охтирської громади організували святкові заходи
У Сумах для молоді проведуть новорічні майстер-класи
Сумщина: підсумки біатлонних вихідних
Сумські поліцейські розшукують безвісти зниклого неповнолітнього
У Сумах видали книгу про історію села на Лебединщині
Есманьську громаду обстріляли із міномета
Над Сумщиною збили 12 “Шахедів”
Вчора
Протягом дня на Сумщині зафіксовано 121 вибух
У Сумах нетверезий водій проїхав на заборонний сигнал світлофора
Кубок України з армспорту: шосткинець виборов «срібло»
Мощі Миколая Чудотворця оселилися на СумщиніФОТО
Сумчани виграли Кубок Незламності
У Сумах збили жінку на пішохідному переходіФОТО
У Сумах відкрилася польська виставкаФОТО
Сумські фігуристи здобули медалі на всеукраїнських змаганнях
Основні цифри бюджету Сумщини-2025
У Сумах тривають ветеранські турніри з футзалу
Музей війни сторили на прикордонні СумщиниВІДЕО
Нардеп Максим Гузенко відзначив енергетиків РоменщиниФОТО
Діти Тростянецької громади отримали статус дітей війни
“Укрпошта” випустила марку, присвячену 75-річчю конотопського трамваю
Як сумська художниця здобула успіх в Україні та Польщі
Рідні Владислава Карпця із Сумщини просять надати загиблому звання Героя УкраїниФОТО
“Не знаєш, коли прилетить”: енергетики Сумщини про свою роботу в умовах війниФОТО
У Сумах пройшов Різдвяний хокейний турнір
Президент відзначив сумських рятувальників
За добу на Сумщині знищили 5 вибухонебезпечних предметівФОТО

Сумські науковці вигадують екзотичні страви з українських овочів (фото)

Експериментує над смаками доцент кафедри харчових технологій Сумського аграрного національного університету Дмитро Бідюк.

Винахідники розробили цілу лінію продукції корисних снеків та чіпсів. А морква зі смаком апельсина або буряк зі смаком вишні – здивують навіть гурманів.

Експерименти над овочами науковці сумського вишу почали ставити після поїздки до Данії на конкурс екопроектів. “Коли я був у Данії на конкурсі “Універсал стартап”, то нас один день годували здоровим перекусом. Давали снеки, овочеві, фруктові, і ми це все записали соком. Звичайно після цього перекусу в шлунку було дуже дуже добре”, – розповів Дмитро Бідюк.

Приїхавши додому, науковці самі почали експериментувати над смаками.

sm 05012019 vmz tchipsy.mp4 snapshot 03.02 2019.01.12 12.24.52

sm 05012019 vmz tchipsy.mp4 snapshot 06.50 2019.01.12 12.23.57

sm 05012019 vmz tchipsy.mp4 snapshot 06.57 2019.01.12 12.24.12

sm 05012019 vmz tchipsy.mp4 snapshot 00.00 2019.01.12 12.22.52

Компоненти підбирали таким чином, аби овочі та фрукти підходили за смаком. Наприклад, до моркви пасує апельсин та абрикос, до буряка – вишня, полуниця і малина.

“Беремо апельсиновий сік, в якому ми потім будемо замочувати моркву. Під час замочування моркви у соці. Оскільки у соці є цукри, відбувається процес, коли цукри заходять у моркву, а вода з моркви виходить. Тоді вона за смаком стає схожою на апельсин після висушування”, – говорить Дмитро Бідюк.

Для висушування науковці послуговуються вакуумною сушаркою, яку також змоделювали в лабораторних умовах. Її переваги – в економності. “Установка дозволяє заощадити енергоресурси, бо чим нижче вакуум, тим вище температура кипіння рідини. Тому при 40 градусів відбувається сушіння речовини. Якщо взяти при порівнянні конвертину сушарку, то вона овочі сушить 2 дні, а ця – за 8 годин”, – розповідає доцент кафедри інжереної технології харчових виробництв аграрного університету Сергій Сабадаш.

Також вона максимально зберігає корисні речовини в продуктах за рахунок нижчих температур сушіння.

sm 05012019 snh tchipsy.mp4 snapshot 03.01 2019.01.12 12.31.59

РЕЦЕПТ КОРИСНИХ ЦУКАТІВ ІЗ МОРКВИ від Дмитра Бідюка

Для того, щоб отримати корисні чіпси та цукати з моркви, потрібно овочі почистити, вимити, нарізати дольками або смужками.

sm 05012019 vmz tchipsy.mp4 snapshot 02.08 2019.01.12 12.23.20

Замочити у купованому соці апельсина або самостійно зробити сок.

sm 05012019 vmz tchipsy.mp4 snapshot 03.49 2019.01.12 12.23.42

Залишити на кілька годин. Чим довше, тим насиченіший смак буде. Викласти окремими скибочками на деко та поставити в сушарку. У вакуумній сушарці цей процес займе кілька годин, у звичайній домашній – близько доби.

sm 05012019 vmz tchipsy.mp4 snapshot 03.19 2019.01.12 12.23.35

Для виробництва 100 грамів моркви зі смаком апельсина знадобиться 2-3 морквини, а це близько 5 гривень. Та великий апельсин – приблизно 6 гривень. Також можна використовувати вже готовий сік. Собівартість готової продукції таким чином складе до 12 гривень, якщо враховувати електровитрати.

Дмитро Бідюк переконаний, що альтернативний еко-перекус не зможе витіснити повністю традиційні сухарики та чіпси, але дасть змогу обирати самим, що саме вживати.

spec-kor.com.ua

Поділитися в соціальних мережах
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника