У Шостці водій Mitsubishi врізався у Ford та втік з місця подіїФОТО
Як працює пошкоджена обстрілами лікарня у Великій Писарівці
Юні тростянчани відзначилися на чемпіонаті України таеквондо
У Середино-Буді усього 48 дітей, котрі підлягають під примусову евакуацію
У Шостці пройшов фестиваль студентської творчості «Переможна весна- 2024»
Як на Сумщині лікують опікові травми
На Сумщині поліцейські повідомили про підозру жінці, яка займалась сутенерством
Печія у вагітних: причини проявів та як позбавитись симптомів
Президент вручив ордени трьом сумським медикамФОТО
На території Гетьманського парку розвісили гніздівлі для птахів
У Сумах на частоті 99,4 МГц працюватиме “Авторадіо Україна”
Вибухотехніки поліції Сумщини знищили 5 ракет типу “Повітря – Земля”ФОТО
Подробиці ДТП на проспекті ПеремогиФОТО
Передавала координати, по яким ворог обстрілював Великописарівську громаду – затримано чергову російську агентку
Жителька Шостки потребує допомоги у боротьбі зі складним захворюванням суглобів
“Поїхали в нікуди”: історії людей, які евакуювалися з Великописарівської громади
У Ромнах попрощаються із захисником Владиславом Куліміним
На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено приватний будинок та автомобіль
У Чернігові судять російського генерала, що керував воєнними злочинцями на Сумщині
Вночі у Сумах затримали п’яного як чіп водія без прав
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 35 вибухів
Вчора
Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним

У колекції сумчанина – близько 400 екзотичних плодових рослин (відео)

Сумчанин Владислав Пуліка вирощує екзотичні плодові рослини. Основа його колекції – цитрусові. Розпочинав із кактусів, вирощуванням яких зацікавився ще в дитинстві. Зараз його колекція налічує близько 400 рослин. Серед них, окрім цитрусових, є манго, маракуя, ананас, гранат та пітахая. Влад розповів про те, що мотивує його шукати нові види та збільшувати колекцію.

  • Як і коли з’явилося бажання вирощувати цитрусові?
  • Мені було близько 17 років. До того вирощував інші рослини, вуличні, кактуси, а потім захопився саме плодовими екзотичними. Почав шукати, експерементувати, все виходило. І от, уже протягом 17 років, займаюся. Постійно хочеться щось нове знайти, виростити.
  • Ти навчався в університеті за фахом, геть не пов’язаним ні з агротехнікою, ні взагалі з рослинами. Чому, якщо мав завжди такі захоплення, вирішив обрати інший фах?
  • Я вважаю, що в 21 сторіччі не можна пов’язувати одну професію з діяльністю всього життя. По життю треба мати декілька напрямів. Якщо б я пов’язав професію свою саме з цитрусами, це був би однобічний напрям усього життя, а так – різносторонній.
  • Скільки рослин зараз у твоїй колекції?
  • Близько 300-400. Цитрусів приблизно 220, можливо. Сортів – 180, але рослин деяких – по дві однакових. Тому що саме цих сортів не вистачає плодів. (посміхається) . Хочеться більше і більше, і тому доводиться заводити по дві рослини. Це не тільки цитрусові. Є інжири, манго, авокадо, ананаси, гранати, маракуйя, пітахайя.
"Ніщо не замінить цікавості спостерігання за рослинами" - колекціонер цитрусових Владислав Пуліка
  • Яка рослина – найдорожча? Не у фінансовому плані, в тому сенсі, що тобі вона найбільше подобається?
  • Мабуть, кожна рослина найдорожча. Я не можу виділити одну рослину, яка мені ближче до душі, або я її більше люблю, так сказати. Усі рослини для мене важливі. За кожною – однаковий догляд, за кожною рослиною я спостерігаю щодня, перевіряю.

Мабуть, на даний момент найцікавіше, я б сказав би, спостерігати за манго, тому що манго – це нова рослина в Україні. Її з’явилась можливість вирощувати останні півтори роки. До цього в Україну не завозилися манго культурні. Тому, мабуть, манго – найцікавіше, бо це – новий досвід, і ми навчаємось. І хочемо отримати плоди в таких от домашніх, напівдомашніх, умовах, не в таких, як в природі у манго є.

"Ніщо не замінить цікавості спостерігання за рослинами" - колекціонер цитрусових Владислав Пуліка
  • Де в Україні можна знайти саджанці манго?
  • Саджанці манго привозять з Італії, з Іспанії, з таких, теплих, країн, де їх щеплять колекціонери, садівники, і потім продають. Манго можна виростити з кісточки. Вирощується підщепа, як і будь-які інші всі рослини, які плодоносять. Потім вона щепиться культурним черенком. І, приблизно, через 2-3 роки можна отримати плоди. Воно може зацвісти і в перший рік, але саме плоди рослина дасть приблизно десь через 2-3 роки.
  • Пам’ятаєш свою першу екзотичну рослину, яку ти сам щепив, і яка дала плоди?
  • Перший черенок лимону був придбаний, саджанець невеличкий. З нього все почалося. Почав я сам щепити, вкорінювати. Потім пішов обмін з іншими колекціонерами. Так почала рости колекція. Це був лимон “Ювілейний”. Плід його я дуже довго чекав. Зазвичай, цей сорт дуже часто квітне, а в мене 3 роки він не цвів взагалі. І я вже думав, чи я щось не так роблю. І потім він зацвів, потім дав одразу два плоди. “Ювілейний” – сорт крупноплідний. По моєму, 546 грам був перший плід, вагою. Розрізали, всі були задоволені, всі посмакували. Зараз цей сорт є в моїй колекції, але у вигляді невеличкої щепи, тому що вже є більше можливостей для чогось нового, для вирощування нових сортів.
"Ніщо не замінить цікавості спостерігання за рослинами" - колекціонер цитрусових Владислав Пуліка
  • А де шукаєш нові сорти?
  • Для пошуку нових сортів можна звертатись до людей з інших країн, на форумах. І до людей з України також. Це люди, які мають можливості привезти ту чи іншу рослину в Україну, або відправити з іншої країни. Такуж у нас є власний форум цитрусоводів. Я не знаю, скільки колекціонерів в Україні є. Я думаю, тисячі, власне, щороку додаються нові люди, які цим цікавляться, захоплюються. І навіть діти цікавляться.
  • Але ж це дороге хобі, фінансово, так? Чи воно саме себе окупає за рахунок продажу саджанців?
  • Фінансово це хобі дуже дороге, я не буду це приховувати. Саме опалення моєї теплиці, до того, як я її збільшив, обходилося у 12 тисяч гривень в середньому за сезон, це з жовтня по березень приблизно. Зараз вже теплиця вдвічі більша, тобто, опалення буде вдвічі більше. Майже всі колекціонери продають рослини, продають черенки. І ці гроші ідуть на опалення, на грунти, на добрива, на горщики і так далі. Хобі саме себе оплачує, можна і так сказати.
  • Продаж саджанців може бути бізнесом? Ти не розглядав такий варіант?
  • Ні, для мене це не бізнес, а все-таки продаж саджанців іде на розвиток колекції Тому що, наприклад, щоб завести якийсь новий сорт, це може коштувати сотні доларів за черенок навіть.
"Ніщо не замінить цікавості спостерігання за рослинами" - колекціонер цитрусових Владислав Пуліка
  • Як ставляться твої рідні до такого заняття?
  • Батьки спочатку ставились скептично, не ухвалювали цю ідею. Але також і не ставили палки в колеса. Тобто, хочеш – роби, займайся. Коли от уже це перетворилося у таку теплицю, у таку колекцію, то, звичайно, зараз всі задоволені і всі пишаються цим. Але на момент, коли це все починалося, були дуже скептично налаштовані.
  • Чи не було таких ситуацій, коли тобі хотілося полишити цю справу?
  • Були ситуації, коли я думав взагалі покінчити з цим, думав, я мучаю рослини, нічого не виходить. Один рік був град, коли викосило всі рослини. Цитруси стояли от позаду мене, понад хатою. І був град якраз на наступний день після мого Дня народження, я був не вдома. Почався ураган, коли почали злітати дахи. Цитруси всі літали по двору, їх побило градом, посточувало майже під корінь половину. Да, я тоді думав, що все, нічого не буде більше, не хочу, бо це дуже великий стрес був. Але потім взявся, і побудував теплицю.
  • Твоя дружина – художниця, і вона на своїх картинах малює апельсини, мандарини. Це твоє бажання – таким чином зафіксувати плоди своєї роботи?
  • Так, це більше від мене йде, тому що я хочу це побачити. А так, взагалі, на різні теми вона малює. Потім ці картини висять у нас вдома, або даруємо. На замовлення вона теж малює картини.
"Ніщо не замінить цікавості спостерігання за рослинами" - колекціонер цитрусових Владислав Пуліка
  • А як вона поставилася до твого хобі, коли дізналася?
  • Я думаю це так було: ну-ну, подивимось, що воно таке. Потім також скептично, тому що настрій батьків, настрій знайомих… Ну, які там цитруси, марнотратство, фігня. Потім вона побачила, як це виглядає насправді, що це дуже чудово, дуже цікаво.
  • Вирощування рослин вимагає того, щоб постійно хтось за ними доглядав, поливав щодня. Виходить, що не можна повністю вільно почуватися, кудись поїхати надовго, так?
  • Наприклад, щоб відпочити поїхати на море, навіть в Україні, то це дуже велика проблема. Тому що тиждень, коли мене нема, один день щось та станеться. Батьки намагаються все зробити правильно, вони вже навчені, і досвід є. Але все одно їм дуже важко. Тому це зобов’язує мене майже кожного дня знаходитися тут.
"Ніщо не замінить цікавості спостерігання за рослинами" - колекціонер цитрусових Владислав Пуліка
  • Не намагався змінити заняття, щоб почуватися більш вільним?
  • Це третина мого життя. І викинути це неможливо вже. Інші заняття не замінять цієї цікавості, цього спостерігання за ростом, за отриманням плодів своєї праці.

suspilne.media

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення