У Шостці водій Mitsubishi врізався у Ford та втік з місця подіїФОТО
Як працює пошкоджена обстрілами лікарня у Великій Писарівці
Юні тростянчани відзначилися на чемпіонаті України таеквондо
У Середино-Буді усього 48 дітей, котрі підлягають під примусову евакуацію
У Шостці пройшов фестиваль студентської творчості «Переможна весна- 2024»
Як на Сумщині лікують опікові травми
На Сумщині поліцейські повідомили про підозру жінці, яка займалась сутенерством
Печія у вагітних: причини проявів та як позбавитись симптомів
Президент вручив ордени трьом сумським медикамФОТО
На території Гетьманського парку розвісили гніздівлі для птахів
У Сумах на частоті 99,4 МГц працюватиме “Авторадіо Україна”
Вибухотехніки поліції Сумщини знищили 5 ракет типу “Повітря – Земля”ФОТО
Подробиці ДТП на проспекті ПеремогиФОТО
Передавала координати, по яким ворог обстрілював Великописарівську громаду – затримано чергову російську агентку
Жителька Шостки потребує допомоги у боротьбі зі складним захворюванням суглобів
“Поїхали в нікуди”: історії людей, які евакуювалися з Великописарівської громади
У Ромнах попрощаються із захисником Владиславом Куліміним
На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено приватний будинок та автомобіль
У Чернігові судять російського генерала, що керував воєнними злочинцями на Сумщині
Вночі у Сумах затримали п’яного як чіп водія без прав
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 35 вибухів
Вчора
Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним

Влада Сум розповіла, як вона героїчно бореться зі стихійною торгівлею

Отримала відповідь міської влади онлайн-петиція «Прибрати стихійну торгівля з центру міста».

«В самому центрі міста по вулиці Набережна річки стрілки, а особливо в районі її перехрестя з вулицею Засумською на постійній основі діє зона стихійної торгівлі. Чого тільки там не продають: квіти, овочі, фрукти, антикваріат, домашніх тварин, випічку та ковбаси, а поряд отруту від усіх видів шкідників, і ще багато іншого.

Така ситуація є порушенням багатьох законодавчих норм, що регулюють правила торгівлі, оподаткування, санітарно-епідеміологічне оточення, благоустрій населених пунктів… По цій ділянці дороги навіть трудно пройти через скупчення торгівців, а там знаходиться зупинка громадського транспорту та регульований пішохідний перехід.

Вважаю, що міській владі необхідно навести лад та звільнити вулицю Набережна річки Стрілка від «стихійних» торгівців. При чому зробити це не одноразово, а запровадити регулярний контроль з даного питання», – писав автор петиції Безпалий Андрій Миколайович.

Відповідь на електронну петицію:

«З метою дотримання норм, визначених статтею 23-1 Закону України «Про звернення громадян», управлінням «Інспекція з благоустрою міста Суми» Сумської міської ради (далі Управління) розглянуто в порядку, визначеному рішенням Сумської міської ради від 25 жовтня 2017 року №2692-МР «Про затвердження Положення про порядок подання електронних петицій та їх розгляду органами місцевого самоврядування міста Суми», ініційовану Вами та підтриману

у встановленому порядку територіальною громадою міста Суми електронну петицію до Сумської міської ради «Прибрати стихійну торгівлю в центрі міста» та за результатами розгляду інформуємо.

Сумською міською радою та її структурними підрозділами проводиться систематична боротьба з незаконною торгівлею на території міста.

На жаль, простим рішенням міської влади про повну заборону торгівлі у невстановлених місцях проблему, викладену у петиції, не вирішити. Адже чинним законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торговельну мережу. Міністерство доходів і зборів України у листі від 27.09.2013 р. №12060/6/99-99-22-01-03-15/1182 визначило, що стихійна торгівля – це торгівля фізичних осіб без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу райдержадміністрації на розміщення об’єкту торгівлі. Також це самовільне захоплення земельних ділянок та встановлення на них малих архітектурних форм – наметів, кіосків, павільйонів та ін. для заняття торговельною діяльністю.

Проте, чинне законодавство юридично не готове боротися зі стихійною торгівлею, адже відповідного контролю за цією діяльністю не встановлено.

Органи, покликані виконувати завдання в сфері громадського здоров’я – здійснення епідеміологічного нагляду, виконання повноважень щодо захисту населення від інфекційних і неінфекційних захворювань, лабораторної діяльності – неефективно справляються із своєю діяльністю та не мають важелів впливу на суб’єктів, які здійснюють стихійну торгівлю.

Працівниками Управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Сумської міської ради спільно з відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачів СМР та підрозділами Національної поліції здійснюється регулярне обстеження території міста з метою виявлення самовільно встановлених точок торгівлі з лотків, автомобілів, причепів, столиків, візків, ємностей тощо без наявності відповідного дозволу, що заборонено Правилами благоустрою міста Суми, затверджених рішенням Сумської міської ради від 26 грудня 2014 року № 3853-МР. Так, за поточний рік працівниками Управління складено 436 протоколів про адміністративні правопорушення на осіб, що порушували вищезазначену заборону. Складені протоколи передані на розгляд адміністративної комісії при виконавчому комітеті Сумської міської ради.

Але попередження, протоколи та штрафи, складені накладені на порушників майже не діють. Малоефективні також спільні рейди органів місцевого самоврядування та поліції.

Міська влада дбає про діалог із продавцями та їхнє інформування. Суб’єктами адміністративних правопорушень, передбачених ст.160 КУпАП, часто є особи, які не працюють, матеріально не забезпечені, які в силу певних обставин змушені здійснювати торгівлю з рук продуктами харчування, овочами, фруктами, тощо. Такі особи-правопорушники не в змозі сплачувати штрафи з ряду причин, а саме: не мають постійно заробітку, не працюють, перебувають у важкому матеріальному становищі.

Проводиться постійна роз’яснювальна робота з продавцями, аби ті зрозуміли, що влада бачить у них людей, з якими можна вести діалог, а не просто об’єкти на карті. Значить, міська влада не налаштована на репресії і може запропонувати альтернативу їхній безладній торгівлі. Роз’яснювальна робота проводиться у формі зустрічей представників управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» та Відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Сумської міської ради із «стихійниками». Про зустрічі завчасно повідомляється і вони відбуваються неподалік від місця промислів незаконних торговців.

Разом з тим повідомляємо, що торгівля з землі підпадає під ознаки правопорушення, передбаченого ст. 160 КУпАП – торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях. Відповідно до ст. 255 КУпАП, особами, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 160 КУпАП, є уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ (Національної поліції).

Вирішення питання заборони «стихійної торгівлі» є комплексним і таким, що неможливо вирішити виключно силами міської влади.

Тому, відповідно до рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 12.07.2017 року №349 «Про заходи щодо недопущення на території міста Суми торгівлі з рук у невстановлених місцях», працює комісія з моніторингу стихійної торгівлі на території міста Суми, до складу якої входять представники, Сумського відділу поліції ГУ Національної поліції у Сумській області, управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» та відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Сумської міської ради.

Представниками комісії проводиться інформаційна, консультативна робота серед населення та суб’єктів господарювання в частині роз’яснення вимог нормативно-правових актів України щодо заборони торгівлі з рук у невстановлених місцях та дотримання встановлених нормативних вимог реалізації продукції на території міста.

З метою ліквідації стихійної торгівлі на вулицях міста, відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачів із адміністраціями ринків опрацьовано питання виділення пільгових місць для сільгоспвиробників.

За інформацією, наданою керівниками ринків міста, виходячи із можливості підприємств, виділені пільгові місця на наступних ринках:

Зарічне споживче товариство (безоплатні місця пільговим категоріям громадян): по вул. Інтернаціоналістів, 21 – 10 місць; по вул. СКД, 38А – 10 місць; по вул. Привокзальній, 2/1 – 5 місць;

ТОВ «Курський ринок» (безоплатні місця для сільгоспвиробників) – 40 місць.

За інформацією ТОВ «Центральний ринок м. Суми», на території ринку налічується 138 вільних місць для торгівлі продовольчими товарами (123 місця на «Галереї ринку» та 15 місць на території «Селянського ринку»). 13.10.2018 введено в експлуатацію другу частину «Селянського ринку», на якій розташовано 212 місць для сільгоспвиробників. На території дільниці «Селянського ринку» діють пільгові тарифи для людей похилого віку у розмірі 2,00 грн. за один погонний метр.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 08.10.2019 № 557 проводилось впорядкування торгівлі посадковим матеріалом – розсадою рослин та квітів, насінням тощо по вул. Засумській, біля будинку № 3, саджанцями дерев та кущів по вул. Засумській, біля будинків № 5, № 11.

Станом на 04.11.2019 року видано 56 погоджувальних листа фізичним особам та підприємцям.

Відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачів спільно з відділом з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Сумської міської ради розроблено макет пам’ятки для вручення торгуючим щодо незаконності торгівлі у невстановлених місцях,

із зазначенням на звороті пам’ятки інформації про адміністративну відповідальність, яка настає у разі самовільного встановлення точки торгівлі без наявності відповідного дозволу.

З метою застосування всіх важелів впливу для подолання стихійної торгівлі на вулицях міста, відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Сумської міської ради направлено лист до Міністерства аграрної політики та продовольства України про надання роз’яснень щодо притягнення до відповідальності фізичних осіб за порушення законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів».

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення