Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 61 вибух
Голова Липоводолинської громади оголився заради фотосесіїФОТО
У Сумах затримали напідпитку позбавленого прав водія мікроавтобуса
Аварійні відключення скасовані
Корм для котів з чутливим травленням: кому і коли потрібен?
Відмовляються евакуюватися та місяцями живуть без світла: де на Сумщині триває життя в умовах блекауту
У Конотопі поліцейські викрили чоловіка, який пошкодив гірлянди на міській ялинці
У центрі Шостки не розминулися Hyundai Tucson та ВАЗФОТО
На чемпіонаті України з боксу шосткинець виконав норматив кандидата у майстри спорту
Сумські патрульні затримали 7 наркоманів
На війні загинув захисник із Путивльщини Федір Гайдуков
Коли запрацюють держреєстри після російської масованої кібератаки
У Сумах водоканалівці замінюють зношений повітровод
Спортсмени з Сумської області виграли Всеукраїнські змагання з лижних гонок
У Сумах шукають вибухівку в будівлі Сумської ОВА 
У Сумах – чергове “мінування” ТРЦ “Мануфактура”
На Сумщині та Чернігівщині прикордонники за добу знищили три «Шахеди»
У Сумах за тиждень у перинатальному центрі Пресвятої Діви Марії народилось 26 дітей
У Лебедині пішов із життя відомий спортсмен і тренер
На Сумщині завершили досудове розслідування щодо депутата облради, який з мисливської зброї вистрілив у людину
На Сумщині ввели графіки аварійних відключень
На Сумщині підтверджена циркуляція вірусів грипу
У 28 підприємствах Сумщини анулювали відстрочки для військовозобов’язаних через виявлені порушення
У Кролевці рятувальники ліквідували загоряння житлового будинку
К кому обратиться за транспортировкой нового дивана?
Кролевчани здобули «бронзу» на змаганнях з волейболу у Бахмачі на Чернігівщині
Центр профтехосвіти у Шостці замовив укриття за 66 млн із коштовними сталлю і бетоном
Рятувальники Сумщини отримали благодійну допомогу
Скільки заробив директор сумського аеропорту
У Шостці провели чемпіонат із легкоатлетичного триборства

Як на Сумщині батькам контролювати якість харчування дітей у школах та дитсадках?

В Україні активно запроваджується система контролю безпеки харчування НАССР, яка передбачає контроль за якістю продуктів на всіх етапах їх виробництва.

Про це журналістам розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віталій Моісеєнко.

  – Пане Віталію, розкажіть будь ласка про саму систему якості НАССР і як, у зв’язку з її запровадженням, зміняться вимоги до харчування учнів та дошкільнят?

Впровадження системи НАССР – це важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов’язана у відповідності до законодавства розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP, що за умови відповідального підходу дасть можливість домогтися наступних позитивних моментів:

– в обов’язковому порядку контролюється сировина, що поставляється;

– здійснюється жорсткий, перевірений на ефективність, контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни, а це і якісна та достатня дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні; і дотримання персоналом особистої гігієни; належне та швидке прибирання відходів і сміття; відсутність шкідників; жорсткий контроль за виробниками та постачальниками.

Сюди, також, входять вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці посуд, кухонний інвентар і обладнання; вимоги, які пред’являються до інгредієнтів, кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання та зберігання; вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції); оцінка ризиків на усіх етапах, починаючи від вибору постачальника до видачі їжі дітям, алгоритм дії при надходженні скарг, виявленні небезпек, відхилень фактичних параметрів від встановлених.

Комплекс цих заходів допомагає звернути увагу як на значні небезпеки, так і на ті, які, на перший погляд, незначні та малоймовірні, і, як результат, захистити дитину від інфекцій, харчових отруєнь та алергічних захворювань.

Системи HACCP – це «живий» механізм, який постійно удосконалюється шляхом виявлення слабких місць та вжиття заходів, які усувають небезпеки, або контролюють ймовірність їх виникнення належним чином.

Вимоги до організації харчування у закладах освіти віднесені до встановлених ст. 20 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» умов навчання та виховання, регламентовані як і для кожного оператора ринку обігу харчових продуктів Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Норми харчування згідно принципів фізіологічної повноцінності та збалансованості раціону залежно від віку дітей визначені Постановою Кабінету Міністрів України № 1591, галузевими наказами та інструкціями Міністерств освіти та охорони здоров’я, санітарними регламентами.

Зокрема, передбачено заборону використання у харчуванні дітей продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти. Серед переліку готових страв також є певні заборони як з точки зору безпечності – які стосуються продукції підвищеного ризику виникнення інфекційних хвороб, так і якості.

Серед сучасних вимог, які потребують оновлення на законодавчому рівні, необхідність розробки дієтичних рецептур для дітей з особливими потребами (з непереносимістю глютену, лактози, з наявністю алергічних реакцій). З цією метою зокрема запроваджені вимоги щодо маркування харчової продукції.

– Де і як постачальники продуктів харчування перевіряють продукти на відповідність вимогам?

Можливостей для перевірки можна назвати декілька. Зокрема, постачальнику надаються виробниками супровідні документи, які засвідчують якість та безпеку продукції, де міститься необхідна інформація. Можливим є ознайомлення з результатами виробничого контролю продукції, який здійснюється підприємствами виробниками. Нарешті, існує постійна можливість дослідити харчові продукти за показниками якості та безпечності в акредитованих лабораторіях.

Які найчастіші порушення у харчуванні учнів? Яку відповідальність несуть постачальники та адміністрація закладів за виявлені порушення?

Серед найпоширеніших порушень, які виявляються при здійсненні заходів державного нагляду слід відзначити недотримання санітарно-гігієнічного і протиепідемічного режиму на харчоблоках та вимог особистої гігієни працівниками, недотримання правил поводження з харчовими продуктами на харчоблоці; порушення поточності технологічного процесу та технології приготування страв, недотримання температурних умов зберігання готових страв; зношеність технологічного обладнання та посуду, недотримання вимог щодо поточних дезінфекційних заходів.

Їх наявність становить реальну загрозу виникнення серед дітей організованих колективів спалахів інфекційних захворювань.

На жаль такі випадки не поодинокі. Протягом 2019 року фахівцями Держпродспоживслужби області проведено 518 перевірок в закладах освіти, в тому числі з питань організації харчування дітей. Порушення санітарного законодавства були встановлені в 42,7%, а законодавства у сфері безпечності харчових продуктів в 36% перевірених закладів.

До адміністративної відповідальності за недотримання санітарного законодавства в закладах освіти, оздоровлення та відпочинку дітей протягом 2019 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області було притягнуто 31 посадову особу, винесено 149 приписів. Для вжиття відповідних заходів реагування на адреси керівників органів управління освітою, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування направлено 167 листів з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень.

При виявленні неякісної та небезпечної продукції Головним управлінням вживалися заходи щодо її вилучення з обігу. Всього за 2019 р. було вилучено та повернуто постачальникам і виробникам 89,6 кг небезпечних продуктів.

– Чи здійснювався лабораторний контроль якості та безпечності дитячого харчування?

Починаючи з квітня 2019 року всі заходи державного нагляду здійснювались спеціалістами Держпродспоживслужби із застосуванням лабораторних досліджень.

Так, під час здійснення лабораторного контролю відповідності санітарним нормам питної води в навчальних закладах з 180 досліджених проб 10,6% не відповідали вимогам санітарних правил за показниками мікробіологічної безпеки, а 35,6% – за фізико-хімічними показниками вмісту заліза.

Не відповідали вимогам нормативно-технічних документів за показниками мікробіологічної безпеки 6,4% досліджених готових страв, а також 8,82% проб харчових продуктів та продовольчої сировини. Тобто вся ця продукція (загалом близько 300 зразків) була забруднена збудниками інфекційних хвороб.

Недбале відношення до проведення профілактичних та поточних заходів з миття та дезінфекції, неякісне прибирання та миття технологічного обладнання та столового посуду, недотримання особистої гігієни працівниками також підтверджено результатами лабораторних досліджень. Так, з близько 1800 змивів з поверхонь, обладнання, рук та спецодягу персоналу на визначення санітарно-показової мікрофлори, у 5,5% виявлено бактеріальне забруднення.

По фактах перевищення допустимих рівнів забруднень харчових продуктів, виявлених в ході проведення державного нагляду, проведено 18 розслідувань. При проведенні таких розслідувань, забезпечено контроль простежуваності всього харчового ланцюга – від харчоблоку, як закладу громадського харчування, з охопленням всієї системи постачання до підприємств з виробництва харчових продуктів включно. Також, в разі виявлення порушень на будь якій із ланок застосовувались штрафні санкції та вилучення продукції. Якщо виробник з іншої області, у встановленому порядку, забезпечувалося інформування Головних управлінь Держпродспоживслужби тих областей, де розташований суб’єкт господарювання і там здійснювалась його перевірка та вживалися відповідні заходи: приписи, штрафи, вилучення та ін.

Слід відзначити, що основними порушеннями в більшості випадків визначені саме недотримання гігієнічних вимог транспортування, зберігання та використання продуктів в закладах харчування, у операторів ринку, які постачають харчові продукти в заклади освіти, і тільки у трьох випадках встановлено факти фальсифікації «масла вершкового» через виявлення в їх складі рослинних жирів.

– Що робити і куди звертатися батькам, учням та адміністрації закладів, якщо виникли сумніви у якості продуктів?

Батьки мають право зайти у шкільну їдальню і поцікавитися, що їсть дитина. Чи усі страви, вказані в меню, є на дитячій тарілці згідно її вікової групи? Батьки можуть також перевірити, чи немає серед продукції, яка реалізується у буфеті школи, забороненої.

Завітавши у їдальню закладу освіти, радимо батькам звернути увагу на зовнішній вигляд працівників: вони мають бути у спецодязі, з підібраним волоссям і заправленим під ковпак чи косинку. На роботу до їдальні допускаються працівники, які мають дані про проходження медичного огляду та особову медичну книжку (ОМК).

Батьки у їдальні закладу освіти можуть перевірити температуру страв, що видаються дітям; чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу, зважити порцію. Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування – батьки можуть також створити комісію з організації харчування та брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за інгредієнтами, які надходять для приготування харчових продуктів та якістю готових страв.

Батьки, також, можуть делегувати представника батьківської громади для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього щоправда представнику доведеться пройти медичний огляд та мати одноразовий спецодяг (халат, ковпак, рукавички та змінне взуття чи бахили).

Зовнішній контроль за організацією харчування учнів здійснюють: територіальні органи Держпродспоживслужби; органи виконавчої влади та місцевого самоврядування; органи управління освітою.

До речі останні можуть значною мірою убезпечити себе від недобросовісного постачальника та мінімізувати ймовірність використання неякісної та небезпечної сировини, прописавши вичерпні вимоги до харчових продуктів та умов їх обігу, визначених законодавством, у процедурах публічних закупівель харчових продуктів та послуг з організації харчування дітей.

Поділитися в соціальних мережах
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника