Яким може бути Глухів, показали студентки з Одеси в межах всеукраїнського конкурсу архітекторів «100 ідей для міст». Та викликали чимало обговорень серед глухівчан щодо своєї ідеї. Що це за проєкт, чому його презентували та чи будуть втілювати в життя?

Яким може бути місто

Колишня Гетьманська столиця нині переживає не кращі часи. Чимало архітектурних пам’яток недоглянуті десятиліттями. На стан прикордонного міста та фінансування його благоустрою вплинула й війна.

А таким місто уявили студентки Одеської державної академії будівництва та архітектури та їхні викладачі. Третьокурсниці розробили 3D модель, яким може бути Глухів у перспективі.

Автор: RIS

Автор: RIS

Зі своїм проєктом майбутні архітекторки змагаються у всеукраїнському Хакатоні. Його організував проєкт з відновлення українських міст «Інновації. Реконструкція. Суспільство» у партнерстві з Клубом Мерів України та іноземними колегами.

«Це – архітектурний конкурс з метою отримання цікавих архітектурних процесів модернізації, відновлення України. Це як символ відродження нашої країни. І ми звернулися до міст, щоби ті надали їхні технічні завдання для відновлення”, – пояснює директорка проєкту з відновлення українських міст «Інновації. Реконструкція. Суспільство» Ірина Ярмоленко.

Автор: Ірина Ярмоленко

Учасники хакатону обирали місто для перепланування серед певного переліку. А далі намагалися уявити його кращим. Для Глухова обрали концепцію, щоби зберегти історію, але додати сучасності. Зобразили рекреаційну та спортивну зони, дитячі майданчики, сухий фонтан. Запропонували дати нове життя “Тюремному замку” з виставковим простором. А також додали громадський санвузол та підземне сховище.

«Нині ми попросили громади прокоментувати рівень цих публікацій. Врахували те, що 60% голосів надали вже високоповажні члени журі: італійці, нідерландці, американці. І тепер відсотки голосів збирають із міської влади та від мешканців в соціальних мережах, як це передбачається. Триває голосування за якість проєкту. Переможці отримують нагороду, призовий фонд там не більше тисячі доларів. Проєкт для того, щоби нагородити кращих студентів чи кращі архітектурні бюро. Ось таку маленьку винагороду за їхню креативність, за їхню участь у процесах відновлення і за їхній час», – каже пані Ірина.

Автор: Глухів.City/Сергій Одарченко

Автор: RIS

Та додає, що всі проєкти розмістили на платформі Дрім, де їх можуть побачити спонсори. Це не гарантує їхню реалізацію. Але така можливість існує, якщо комусь припаде до душі історія Глухова та спонсор побачить перспективи для міста.

«І ніколи не знає громада, коли прийде інвестор, чи фонд, чи організація, яка захоче обрати той чи інший об’єкт. Тому, маючи лише ескізний проєкт у громади є шанс залучити на нього ресурси. Якщо громада його реально хоче. Бо громада має також вірити, що цей проєкт нам потрібен не з ресурсу, який може піти на війну, а ресурсу, який може піти на відновлення. Бо є такий ресурс в Україні, який йде на відновлення, і там цільове направлення коштів, які на відновлення, і кошти не можуть йти на війну. І це не від когось залежить».

Автор: Глухів.City/Сергій Одарченко

Автор: Глухів.City/Сергій Одарченко

Автор: Глухів.City/Сергій Одарченко

Автор: RIS

Підтримати дівчат лайком та допомогти їм виграти в конкурсі ідей, можна за цим посиланням: https://www.facebook.com/irsua.org/posts/pfbid02tRnCdnYS9688eobHbcAsb8xsgd2u4oh6bGZctRzD7GMdZvX97FAKpDGVeAi2hynSl