Пішов із життя керівник Сумського інституту прикладної фізики
У Шостці відкрився Центр рекрутингу української армії
28 населених пунктів без людей: скільки мешканців евакуювалось із прикордоння Сумщини
На Лебединщині мати захисника отримала почесну відзнаку полеглому синові Віктору Гриценку
Як правильно доглядати за віями після процедури ламінування?
На Охтирщині поліцейський офіцер громади врятував чоловіка, який травмувався склом
У Лебедині провели в останню путь полеглого захисника В’ячеслава Страха
Фокус на Сумах і Харкові: Верещук обговорила гуманітарну ситуацію з керівником UNICEF
Фотофакт: фасад школи на Шосткинщині розмалювали у стилі вишиванкиФОТО
На Сумщині відбувся випуск водолазів
Гуманітарна місія “Проліска” допомогла постраждалим від обстрілу жителям Славгорода
Як змінилися ціни в Сумській області
«Її вишиване життя»: письменниця із Глухівщини Світлана Талан презентувала нову книгу
Держекоінспекція нарахувала мізерні збитки за розлив нафти на Сумщині
У Шостці провели в останню путь командира взводу П. Дорошенка «Буревій» Антона Стукало
Прокурори Сумщини відстояли 11 років тюрми для чоловіка за ґвалтування неповнолітньої падчерки, яка завагітніла від нього
На Сумщині неотриманими залишаються 3465 паспортних документів
У Сумах попрощалися із захисником Едуардом Булавою
У Сумах встановили ще два модульні укриття
У боях на Харківському напрямку загинув захисник із Глухівщини Олег Тищенко
В Угроїдах через нічні обстріли пошкоджені багатоквартирні будинкиФОТО
Рятувальники долучилися до евакуації мирних громадян із БілопілляФОТОВІДЕО
Житель Охтирщини отримав умовний термін за збут боєприпасів
Юні конотопські музикантки стали переможцями конкурсу «З бандурою у серці і піснею в душі»
Сумські студенти завершили навчання в німецькому універі
Поліцейські здійснюють планові евакуаційні заходи з прикордоння СумщиниФОТО
З липня 2023 року вважався зниклим безвісти: на щиті повертається воїн з Глухівщини Сергій Сергієнко
Головнокомандувач ЗСУ Сирський перевірив бойові частини Сил оборони на Сумському напрямку
У Сумах оперативники поліції затримали збувача наркотиків
Сумські акробатки стали другими у Болгарії

За 200 метрів від кордону: староста села Грабовське розповіла про життя біля РФ

Село Грабовське на Сумщині розташоване за 200 метрів від російського кордону. Воно межує з російським селом Старосілля. В ефірі Українського радіо Суми поспілкувалися із старостою села Ларисою Кремезною. Нині жінка проживає в Краснопіллі, але кожного дня їздить в Грабовське додому. Втім, каже, щоразу на під’їзді до села починає молитися, адже як дорога, так і саме село під постійними обстрілами.

Яка відстань від Грабовського до кордону з РФ?

— Грабовське на самому нулі. А так десь 100-200 м до кордону. На сьогодні у нас постійні обстріли, дрони літають. Вони взагалі, як у себе вдома. Часто перебивають дроти електропередач. Тож наші місцеві жителі самі лагодять, бо до нас же ніхто не приїде. Це хіба що станеться з газом, то тоді газові служби можуть приїхати, але це у дуже крайньому випадку. Це коли вже зовсім немає такого, що самі ми не можемо зробити, тоді тільки вони виїжджають. У селі залишилася категорія людей похилого віку.

Деякі будинки взагалі знаходяться на нулі. Наприклад, будинок може бути розташований в селі Грабовське, а господарчі споруди — вже в селі Старосілля.

Скільки людей залишилося у селі?

— До війни в Грабовському проживало понад 500 людей, а в селі Високе на постійній основі люди майже не проживали, бо це дачний масив. Зараз туди заборонено їздити. Зараз в Грабовському проживає 150 людей середин них одна дитина, а у селі Високому – двоє.

Чим до села можна дістатися?

— Нічим. Автобус до нас не ходить. Ми зверталися вже до скількох перевізників, але після того, як у нас був випадок, що обстріляли машину «Проліска» — це соціальний автобус, то до нас взагалі відмовилися їздити й, навіть, соціальний маршрут. До нас, хоч це і дуже небезпечно, але возять хліб тричі в неділю. Це місцевий підприємець. Він сказав, що будемо возити до останнього поки буде можливо. У нас працюють два магазини. Власник магазину сам підвозе товар. От аптеках немає. Я беру гуманітарні ліки у нашому медичному закладі і везу в село, де роздаємо їх людям.

Чому люди не виїжджають?

— Одні кажуть, що нема куди. Немає, за що. Так воно дійсно так. Куди їхати, якщо зараз взяти пенсіонерів, у них 2000 пенсії. Наймати квартиру — це нереально. Прожить, навіть, у селі на 2000 ну дуже важко. Ну куди можна виїхати, нема куди. Особисто я, коли розпочались уже такі щільніше обстріли і була така загроза, що дійсно могли просто вночі прийти і забрати мене, і ніхто б і не знав, де я поділася, лише тоді я з чоловіком виїхала в Краснопілля. Але кожного дня, як є можливість, їздимо в село. Спершу, поки своя машина була більш-менш на ходу їздили нею. А зараз у нас є таке місцеве підприємство, фермерське господарство прикордонне, то цей фермер кожен день їде в село Високе і я з ним.

Він збирається й поля засівати?

— Ні. Є постанова Кабінету Міністрів й спільний наказ обласної адміністрації, що в п’ятикілометровій зоні взагалі всякі роботи, не пов’язані з обороною, заборонено проводити. На 23-й рік у нього засіяні були всі поля, а от зібрати врожай йому так і не вдалося.

Як часто село обстрілюється?

— Безперестанку кожен день. Кожен день можуть бути дрони, може бути міномет, може бути, як от не дуже давно, десь може менше неділі назад, з вертольота обстріляли нас. Просто 10 ракет вилетіло. Стріляють по всьому. Їм взагалі різниці нема. То по фермі, то по тракторній бригаді, по будинках, по вулицях, по центру села. От у приміщенні пошти жодного вікна нема на сьогодні.

А взагалі, від початку війни, скільки будинків зруйновано?

— Перший день 24-го числа 2022 року один будинок був зруйнований повністю, взагалі не залишилося нічого, ні гаража, ні будинку, ні сараю, нічого. І 23 лютого 23-го року в другий будинок прилетіло. Ну там стіна одна. Ну слава Богу, що там, на той момент, нікого не було, а в цьому будинку, що перший постраждав, то там взагалі бабусю витягували з під завалів, вони не зрозуміла, навіть, що з нею взагалі сталося. Вона, до речі вижила тоді. У нас на сьогодні загиблих немає, є двоє поранених.

Як Ви думаєте, на їхню користь краще, щоб ви там були, чи щоб залишили село?

— Ну, я думаю, що поки ми там, то це краще і для нас і для них. Якби ми виїхали, я думаю, що вони б села не пожаліли б. Люди, мабуть, цього і бояться, що потім залишаться без своєї хати, і без нічого. Ми всі думаємо, що ми повернемося обов’язково. Да, виїхали багато людей, але все одно всіх тягне додому. Додому, додому і вночі сниться, що їду додому.

Куди ховаєтеся під час обстрілів?

— Куди ховатися. Ні в підвали, ні в погреба. Ні, ні. Так усі сидять по домівках. Адже, якщо у погребі присипе землею, то хто ж тоді врятує. Ніяк буде звідти вибратися. У нас різного віку залишилися люди у селі: є і 40, і 82, і 85, і 50. Хлопчик, що навчається у четвертому класі, отримує завдання від вчителів, що ще залишилися у селі. Школа до кінця цього навчального року допрацює і все. Тому що фінансово утримувати її дуже важко – опалення, світло. До війни у ній навчалося до 50-ти дітей. Зараз одна дитина. Але я думаю, що саме через цю дитину, її батьки, мабуть, виїдуть.

У вас дороги не зірвані, можна доїхати до села?

— У нас іде до села єдина дорога. І вона, як на долоні. Постійно прострілюється. Позавчора була дорога, як дорога, ну, як дорога, одна назва, вона розбита танками, а сьогодні їхали, там повністю сліди від свіжих приходів. І от на під’їзді до села починаєш читати молитву, щоб тільки пронесло, щоб не обстріляли. Вони, звичайно, знають місцеві машини, а коли в село заїздить нова якась машина, то вони її обстрілюють. Дрони постійно висять, а з дрона ж видно, що за машина, хто в машині. Бувало таке, що дрони спускалися дуже низько. Я думаю, що вони нас знають усіх в обличчя. Спершу було дуже страшно, потім почало брати зло, що чому я не можу ходити по своїй території. Але я вам скажу, що не було страшно до того моменту, коли вони почали скидати з дронів вибухівку. Тому що ніхто не знав, що у них на умі.

Розкажіть про сусіднє російське село Старосілля?

— Грабовське межує з російським селом Старосілля. У ньому взагалі людей немає. Їх ще минулого року усіх вивезли. Там тільки військові. До війни ми спілкувалися, одружувалися, хтось переходив від них до нас, хтось навпаки. У нас був будинок культури, вони приїжджали до нас, виступали. Ми їздили до них. Це взагалі не вкладається в голову. І коли розпочалася війна, то ми, звичайно, що вже не ходили туди, але дехто з них казав, що це так і потрібно. Наші села розділяє, якщо можна так сказати, лише ставок. Половина його наша, а інша половина – їхня. До війни вони постійно приїздили до нас у село. В магазини ходили. Якщо зранку не встиг закупитися необхідним, то вдень в магазинах не попасти, там забито битком. Вони постійно тягнули від нас усе – ті самі ковбаси. Таке було враження, що у них нічого не було.

Я вірю, що нас не залишать. Я переконана, що перемога буде за нами. І вона обов’язково буде. Коли війна закінчиться ми обов’язково повернемося у своє рідне село – додому. Це однозначно. У мене два сини воюють.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення