Після повернення додому Михайло одразу повідомив про це СБУ. У спецслужбі розробили спецоперацію. До неї залучили свого агента, який і прибув до Росії під виглядом наркокур’єра, начебто з метою пошуку ринку збуту.

Згодом в СБУ з’ясували, що російські спецслужби поставили своїм агентам нове завдання: налагодити канал постачання зброї до Росії. Щоб продовжити розроблення, Михайла за документами СБУ відправило на службу в армію. Тоді росіяни поставили дали йому нові завдання. “Вигадали ситуацію, наче мене забрали в армію. Підставили все, зробили пару фотографій. Вони поставили нову задачу – знайти шифрувальні машини, радіостанції, кулемети, безпілотники. І привезти це на кордон”, – пояснив Михайло.

Такі спроби вербування російськими спецслужбами наших співвітчизників українські силовики викривають чи не щомісяця. У випадках, коли таке стається, радять одразу повідомляти СБУ. В іншому разі – згода на співпрацю з іншою державною розцінюється як державна зрада. “Саме мета полягає в створенні російськими спецслужбами під їхнім контролем шляхів постачання контрабанди та зброї. З метою подальшого захоплення громадян та проведення з ними інформаційних акцій на шкоду нашій державі”, – пояснив заступник начальника управління СБУ в Сумській області Юрій Байдак.

Михайло, після всього що з ним трапилося, вирішив не ризикувати долею, працюючи в Росії, і підписав контракт на службу в СБУ.