Стало відомо, у скільки обійшлося святкове “Олів’є” жителям Сумщини
Святкове «Олів’є» обійшлося глухівчанам майже на третину дорожче аніж торік.
Коли журналісти починають збирати до кошика продукти для традиційної страви чи борщу, це означає, що час підбити підсумки, як нам, українцям, живеться. Бо ось такі експерименти дуже нагально демонструють ріст цін, купівельну спроможність людей.
У середньому в Україні вартість новорічного столу для сім’ї з 4 осіб підвищилася порівняно з минулим роком на 8,1 % і склала 1844,74 грн. поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо. Розрахунок зроблений на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та в супермаркетах у середньому по регіонах.
Яке ж новорічне свято без улюбленого «Олів’є»? Саме цю страву планував приготувати майже кожен глухівчанин із тих, кого нам довелося опитати. Так, науковці підбили підсумки, що салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійшовся українцям у середньому у 198,54 грн, що майже на третину більше ніж торік. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 100 грн за 0,5 кг (ціна зросла до 43% залежно від виробника), 0,5 кг зеленого горошку – 35,00 грн (на 8 %), 6 яєць – 19,80 грн (на 37%), 200 г солоних огірків – 17,22 грн (на 4%) та 180 г майонезу – 13,50 грн (на 8% залежно від марки). Ще в 13,02 грн обійдуться 2 морквини (380 г), 5 картоплин (840 г) та 2 цибулини (230 г). Якщо на кінець 2021 року порівняно з минулим роком ціна на моркву і картоплю зменшилася на 5,6 і 10% відповідно, то на цибулю зросла на 39%.
– Звісно, якщо купувати все, вийде недешево, але ж у нас як: овочі з села привезли, огірки в сезон закрили. Ось і виходить, що потрібно докупити лише яйця, горошок, майонез та ковбасу. А салат ситний та ще й традиційний, тому без нього ніяк, – зізнається глухівчанка Олена МАРТИНЮК.
Помітно цього року зросли ціни на м’ясні продукти. На них довелося витратити на 10-26% більше. Це підтверджують і глухівчани. Марина Репецька розповідає журналістам, що до кошика зібрала найголовніше.
– Усього по-трішки, але ж без м’ясного ніяк. Загалом за 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі заплатила 450 грн, – ділиться жінка, яка саме робила закупи на місцевому продуктовому ринку.
Вартість овочів, за даними інституту, на новорічному столі українців склала в середньому 185, а фруктів – 105 грн.
– Покупці традиційно беруть свіжі огірочки, помідори черрі, зелену цибулю. Останнім часом дуже популярні набори зелених салатів. Як завжди йдуть мандарини та апельсини. А от ананаси майже не купували. Люди намагаються економити, – поділилася продавчиня кіоску зі свіжими овочами та фруктами.
До нашого кошика у Національному науковому центрі поклали пляшку шампанського «Артемівське» (0,75 л) за 109 та 0,5 л коньяку «Шабо» 5-річної витримки за 180 грн. А також сік «Садочок», «Живчик» та мінеральну воду. Це затягнуло ще півтори стоні.
Не забули ще й традиційний для українського столу твердий сир, масло. Зауважимо, що молочні продукти цього року подорожчали на 14-30%.
Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, довелося додатково витратити близько 480 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійшлася у 260, а 200 г червоної риби – у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2324,74 грн.
Ці розрахунки досить близькі до тих, які озвучили нам глухівчани. І хоч у кожного своє святкове меню, менше аніж за 2 тис. грн накрити новорічний стіл не виходить.
НЕДЕЛЯ