Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 140 вибухів
Свинцем ворожих “градів” пошкоджено оселю глухівчан
Наслідки ударів КАБами по КраснопіллюФОТО
У Ворожбі внаслідок ударів КАБами поранена жінка
8 вересня на Сумщині відключення світла не плануються
У Центральній лікарні Сум вже рік працює відділення судинної хірургії
Сумчани здобули медалі на чемпіонаті України з легкої атлетики
Попівська громада отримала самоскид
Добробат працює на новому об’єкті у Тростянці
На Конотопщині зафіксовано спалах африканської чуми свиней
У Ворожбянській громаді є влучання КАБа у будинок
У конотопському водоканалі роз’яснили, чи не може забруднення Сейму прямо впливати і на Єзуч
У день міста одружилися 15 пар сумчанФОТО
Сумчани поступились полтавцям у матчі чемпіонату України з футболу
Сумський студент виграв “бронзу” чемпіонату Європи за Іспанію
У Ромнах на пожежі загинув чоловікВІДЕО
Конотопчанин – на Діамантовій лізі
Сумська обласна лікарня отримала апарат МРТ, який придбали за державний кошт
У СумДУ на зустрічі з представником МОН України обговорили пріоритетні завдання сфери вищої освіти в умовах війни
Евакуаційний потяг із Шостки до Києва. Історії тих, хто за ніч зібрав усе життя в одну валізу
Уродженець Сум у Харкові віддав знайомому майже чверть мільйона гривень за висновок ВЛК про непридатність
У Сумах привітали батьків, чиї діти першими з’явились на світ у День міста
У СНАУ урочисто представили нового ректора
На Роменщині рятувальники ліквідовують загоряння сухої рослинності
На Сумщині без електропостачання понад 6 тисяч абонентів
На Сумщині скажена домашня кішка покусала трьох людей
У Шосткинському районі рятувальники після обстрілів приборкували пожежі у житловому секторіФОТО
Під вогнем: правоохоронці Сумщини евакуювали жінку з дітьми з-під обстрілівВІДЕО
Володимир Поцелуєв розповів про стан поранених водіїв після ракетного удару біля В.Сироватки
На Шосткинщині згорів дотла будинок сім’ї переселенців з двома дітьми

Сумщина: результати впровадження економічної платформи «Зроблено в Україні» за пів року

За цей час зусилля були спрямовані на стимулювання попиту на українські товари, сприяння інвестиціям у реальний сектор економіки, залучення дешевих фінансових ресурсів, реалізації грантових програм, розвитку промисловості тощо.

З березня 2024 року розпочав свою роботу Сумський регіональний офіс «Зроблено в Україні» в Сумському міському центрі зайнятості, який перетворився на потужний майданчик для розвитку українського бізнесу. До кінця поточного року заплановано відкриття ще 2 регіональних офісів в Конотопській та Роменській громадах.

Основними пріоритетами діяльності регіональної влади у рамках платформи «Зроблено в Україні» упродовж всього часу залишалися підтримка розвитку українського виробництва, стимулювання інвестицій у реальний сектор економіки та несировинного експорту. Тож за даний період є ряд досягнень, що свідчать про актуальність та ефективність обраної стратегії.

Так, у рамках урядової програми «Доступні кредити 5-7-9%», що реалізується Фондом розвитку підприємництва, відповідно до умов Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва уповноважені банки – учасники програми у 2024 році надали підприємцям Сумщини кредитів із зниженою відсотковою ставкою на суму 1,9 млрд гривень.

З метою розширення підтримки бізнесу, в рамках реалізації урядового проєкту «єРобота», з початку року в області видано 308 мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, що дозволило залучити в регіон 71,8 млн гривень. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення 582 нових робочих місця.

У рамках реалізації програми грантів для ветеранів та членів їх сімей  станом на 01.07.2024 17 осіб отримали фінансову допомогу на організацію власного бізнесу на загальну суму – 8,2 млн гривень.

У рамках проєкту «Варто почати власну справу» Український ветеранський фонд надав 85 грантів на фінансування бізнесу ветеранів, родин ветеранів (дружина, чоловік), членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

У рамках програми надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств 3 суб’єкти господарювання отримали гранти на суму 13,6 млн гривень, що передбачає створення до 45 робочих місць.

У рамках програми «Шкільний автобус» у 2024 році Департаментом освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації для закладів загальної середньої освіти області придбано 7 спеціалізованих шкільних автобусів ATAMAN D093S2 АТ «Черкаський автобус». Потреба в області на такий транспорт залишається високою – ще необхідно 41 автобус.

Також одним із заходів Обласної комплексної програми захисту та підтримки ветеранів та членів їх сімей на 2024-2027 є компенсація частини процентної ставки за іпотечними кредитами Захисників і Захисниць України та членів сімей загиблих Захисників і Захисниць України», що спрямована на компенсацію частини процентної ставки у розмірі 3% річних за іпотечними кредитами ветеранам війни та членам їх сімей, учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни.

На Сумщині приділяється велика увага популяризації місцевих товаровиробників, зокрема і через проведення ярмарків – «Крафтовий вікенд», відвідувачі яких мають можливість насолодитися атмосферою місцевого крафту, придбати собі вподобані товари від сумських виробників і майстрів ручної роботи.

Агенція регіонального розвитку Сумської області та ГО «Бізнес асоціація «4Business» у рамках проєкту «Купуй Українське» проводять відбір крафтових виробників Сумщини. Топ-50 виробників увійдуть до каталогу, який буде розповсюджений по всій країні та за її межами. Учасники отримають можливість: зробити безкоштовну фотосесію крафтової продукції, взяти безкоштовну участь у ярмарках у Сумах, Львові, Івано-Франківську та інших містах України, залучити ресурси для розвитку крафту Сумщини.

Крім того, місцевими товаровиробниками успішно здійснюється Маркування товарів логотипом «Зроблено в Україні», наприклад, ТОВ «Сумська паляниця» уклала угоду з великими торговими мережами та здійснює маркування своїх кондитерських виробів, що є важливим кроком у підвищенні довіри до продукції та підтримці національного виробника.

«Завод Кобзаренка», виробник номер 1 в Україні тракторних причепів, перевантажувальних бункерів, цистерн для води тощо, маркує вироблену техніку логотипом «Зроблено в Україні» та є учасником державної програми компенсації вартості сільгосптехніки вітчизняного виробника.

Також до реалізації проєкту долучився і Сумський підприємець, який налагодив виробництво мікроавтобусів. Перші машини вже курсують дорогами міста та брендовані логотипом «Зроблено в Україні».

Наступним стратегічним заходом в частині стимулювання інвестиційної діяльності в регіоні є створення та розвиток індустріальних парків, які розглядаються як ефективний інструмент стимулювання промислового розвитку регіону, відновлення та зростання економіки Сумщини.

Так, на території Сумської області обліковується три індустріальних парки, які включено до реєстру: «Тростянець» (м. Тростянець), «Свема» (м. Шостка) та «Суми» (м. Суми). Їх загальна площа складає 175 га.

Враховуючи досвід та особливості регіону, пріоритетними напрямами діяльності індустріальних парків визначено: хімічне виробництво, переробна промисловість (крім утилізації), легка, деревообробна, автомобілебудівна та приладобудівна промисловість, наукова діяльність. У перспективі планується подальший розвиток індустріальних парків на основі моделі еко-індустріальних парків, щоб мінімізувати вплив негативних наслідків на навколишнє середовище.

Крім того, проводиться постійна робота із залучення резидентів на майданчики індустріальних парків, пошуку фінансування для розбудови їх інфраструктури, впровадження нових технологічних рішень з використанням сучасних технологій.

Ураховуючи близькість до кордону з країною-агресором та пов’язані з цим ризики ведення господарської діяльності, було прийнято рішення створення індустріального парку на території Роменської міської територіальної громади. На сьогодні затверджено проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Рогинського та Малобубнівського старостинських округів Роменської міської територіальної громади. Наразі робота щодо створення індустріального парку триває. На поточний рік заплановано низку заходів, зокрема розроблення та затвердження концепції індустріального парку, проведення відкритого конкурсу з вибору керуючої компанії та укладення договору про створення та функціонування індустріального парку.

Важливим пріоритетом визначено також підтримка та стимулювання експорту через інструменти ПраТ «Експортно-кредитне агентство». Так, на сьогодні 7 банківських установ мають угоди портфельного страхування з Експортно-кредитним агентством України: АТ «Ощадбанк», АБ «УКРГАЗБАНК», АТ «Укрексімбанк», АТ «КРЕДОБАНК», АТ КБ «Приватбанк», АТ «ПУМБ» та АТ АБ «Південний». За наявною інформацією від банківських установ, з початку року надано 76,6 млн гривень кредитних коштів для підтримки 4 експортерів.

Ініційована Президентом України Володимиром Зеленським державна програма «Зроблено в Україні» за порівняно короткий проміжок часу довела свою затребуваність та актуальність на регіональному рівні. Її ключові пріоритети та досягнення показали, як – навіть в умовах війни, навіть у прикордонному регіоні і з обмеженими ресурсами – можна залишатися північним форпостом України, можна і потрібно відновлюватися, розвиватися та ставити нові цілі.

 

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника