Вчора
Авіаудар, дрони, артилерія: на Сумщині протягом дня зафіксовано 23 вибухи
Мешканці Білопілля розповіли про наслідки російського обстрілуФОТО
Сумська обладміністрація «тасує» чиновників
Наразі ударних угрупувань на сумському кордоні не зафіксовано
Сумчани можуть скористатись послугами Пункту прокату засобів реабілітації та пересування
Скільки шосткинців і яку суму отримають за пошкоджене нерухоме майно
Как заработать на покере без вложений?
Геннадій Дем’яненко: «Громади Сумського району передали Силам оборони та безпеки 750 мільйонів гривень»
Суми попрощалися із двома захисниками України
У Конотопі одна з вулиць носитиме ім’я відомого українського письменника та видавця
Чи варто купувати телефон у розстрочку?
Інтенсивність обстрілів Сумщини зросла втричі
По передмістю Сум завдали ракетний удар
Сумські студенти виграли “бронзу” баскетбольної Суперліги
На провайдера кабельного телебачення, який обслуговує Шостку, здійснили хакерську атаку
У семи медзакладах Сумщини обстежують вагітних за допомогою портативних пристроїв
У Сумах внаслідок ДТП перекинулася автівкаФОТО
На Сумщині у дзеркальну дату 24.04.2024 побралися 22 пари
На Сумщині проаналізували показники вакцинації дітей
На фронті загинув працівник АТ «Сумиобленерго»
У Сумах водій вантажівки, здаючи назад, зачепив Форд і залишив місце ДТПФОТО
На Глухівщині провели в останню путь військового Анатолія Семерню
На Сумщині судитимуть чоловіка, який систематично ґвалтував власних доньок
У Тростянці перейменують понад 60 вулиць
Ворог продовжує кампанію «пропаганда страху» щодо мешканців Сумщини
Роменська громада попрощалася із захисником Костянтином Горяєвим
На північ України прийшли пилові хмари із Сахари
На Сумщині значно побільшало ФОПів
Сумські студенти виграли “срібло” волейбольного чемпіонату
На Сумщині правоохоронці припинили діяльність групи осіб, які збували наркотичні засобиФОТО

Сумський бізнес та податки – чого чекати від змін в оподаткуванні

Минулого тижня набули чинності зміни до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві, за виключенням окремих норм, які набирають чинності з 1 липня 2020 року та з 1 січня 2021 року, повідомляється Сумським офісом юридичної компанії LS GROUP.

Змінами запроваджується усунення технічних і логічних помилок у Податковому кодексі, впорядкування функцій та визначення контролюючих органів у зв’язку з реорганізацією Державної фіскальної служби України, усунення проблем подвійного оподаткування, оформлення випадків втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, строків податкових консультацій та поновлення строків подання скарг.

Глава LS GROUP, заслужений юрист України Геннадій Дем‘яненко, – «Нове податкове законодавство запроваджує ряд чутливих маркерів в багатьох надзвичайно важливих питаннях. Це стосується нової концепції відповідальності платників податків та контролюючих органів, конфігурації визначення та застосування штрафних санкцій, визначення обставин, що звільняють платника від фінансової відповідальності чи її зменшення».

Зокрема, йдеться про вдосконалення функціонування електронного кабінету. Передбачено розширення переліку документів, які можуть бути отримані через е-кабінет (повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації, деякі документи за результатами перевірок, індивідуальні податкові консультації тощо). Уточнюється порядок доставки документа в електронній формі до платника через електронний кабінет, платникам надається можливість подавати в електронному вигляді повідомлення (з документальним підтвердженням фактів) для виправлення неточної, неповної або застарілої інформації про себе, доступ до якої надається йому через електронний кабінет. Врегульовано організаційні процеси, пов’язані з формуванням та прийманням звітності поданої засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Суттєві зміни стосуються питань відповідальності платників податків та контролюючих органів.

Запроваджується нова концепція відповідальності, яка передбачає обов’язковий аналіз та доведення контролюючими органами наявності умислу та вини при вчиненні податкового правопорушення. Притягнення до фінансової відповідальності платника податків за вчинення податкового правопорушення повинно здійснюватися за умови наявності в діянні вини, крім деяких податкових правопорушень (відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу; неподання у строки документів для взяття на облік, здійснення видаткових операцій за рахунком платника податків банком або іншою фінансовою установою до отримання повідомлення відповідного контролюючого органу; неповідомлення фізичними особами-підприємцями про свій статус банку при відкритті рахунку тощо). Визначено обставини, що пом’якшують відповідальність(під впливом погрози, примусу, матеріальну, службову чи іншу залежність; збігу тяжких особистих чи сімейних обставин; самостійне повідомлення платником податків про вчинене ним правопорушення).

Також передбачені додаткові обставини, що звільняють від фінансової відповідальності платника податків, зокрема вчинення діяння: особою, що діяла у відповідності до висновку об’єднаної палати, Великої Палати Верховного Суду, зразкової справи Верховного Суду щодо застосування норми права, від якої в подальшому було відступлено; внаслідок незаконних рішень, дій або бездіяльності контролюючих органів. Передбачається зменшення розміру штрафів за вчинення податкового правопорушення на 50% у разі наявності хоча б однієї обставини, що пом’якшує відповідальність.

Визначено відповідальність контролюючих органів за вчинення податкових правопорушень незалежно від наявності вини.

Встановлюється фіксований розмір компенсації шкоди (одна мінімальна заробітна плата), заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю контролюючих органів, для отримання якої платнику податків необхідно довести лише факт протиправності рішень, дій бездіяльності контролюючих органів (прийняття незаконного рішення, що призвели до втрати особою статусу платника податку; невнесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування та/або порушення строків початку проведення камеральної перевірки, перешкоджання звільненню майна особи з-під режиму тимчасово затримання тощо). До переліку видів шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю контролюючих органів, які можуть бути заявлені платником податків до відшкодування віднесено вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна; додаткові витрати, понесені платником податку (штрафні санкції, сплачені контрагентам платника податку, вартість додаткових робіт, послуг, додатково витрачених матеріалів тощо); витрати, пов’язані з адміністративним та/або судовим оскарженням тощо. Сума такого відшкодування не повинна перевищувати 50 розмірів мінімальної заробітної плати.

В частині штрафних санкцій новим Законом передбачено:

– скасування штрафних санкцій до фізичних осіб у разі неподання або порушення строків подання інформації для формування Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (у разі зміни ПІБ, адреси тощо)

– скасування штрафних санкцій у випадках, коли помилки щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків у податковій звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку були виправлені податковими агентами самостійно, в тому числі протягом 30 календарних днів з дня надходження повідомлень про помилки, виявлені контролюючим органом;

– збільшення у 2 рази штрафів для платників податків за окремі порушення у сфері адміністрування податків (ст.ст. 117, 118, 119, 119­-1, п. 120.1, п. 121.1 ПКУ та інші: порушення порядку взяття на облік у контролюючих органах – до 2040 грн; строку та порядку подання інформації про відкриття (закриття) банківських рахунків – до 680 грн; порядку подання інформації про фізичних осіб – платників податків – до 2040 грн; порядку подання інформації контролюючим органам про угоди щодо оренди об’єктів нерухомості, новий штраф – до 1360 грн та строків зберігання документів з питань обчислення і сплати податків та зборів – до 4080 грн.).

Встановлюються штрафні санкції:

– у розмірі 2 % обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1200 грн, для кожної несвоєчасно зареєстрованої податкової накладної для операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від ПДВ, або які оподатковуються за нульовою ставкою та ін. (п. 120-1.1);

– у розмірі 5 % обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 3400 грн, для кожної податкової накладної, яка не зареєстрована для операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від ПДВ або які оподатковуються за нульовою ставкою (п. 120-1.2);

– за неподання контролюючою особою звіту про контрольовані іноземні компанії – у розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи за кожний такий факт (більше 210 200 грн), несвоєчасне подання 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи за кожний такий факт (більше 105 100 грн.) (п. 120.7) та інші;

– усунення неузгодженостей та розбіжностей у нормах Кодексу щодо нарахування пені за актами перевірок.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення