Тамара Іщенко: Цьогорічна ціна «пасхального кошика» виросла у порівнянні з минулим роком на третину
Світле Христове Воскресіння – одне з найвеличніших свят для усіх християн, тому й приготування до нього особливі.
Втім, на жаль, не всі можуть дозволити собі купити бажані продукти до святкового столу, оскільки навіть у порівнянні з минулим роком, вартість «великоднього кошика» подорожчала на третину.
Із журналістами телекомпанії АТВ сумськими ринками та магазинами пройшлася представниця ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ, співголова Національної платформи «Жінки за мир» Тамара Іщенко. «Традиційно українські господині з особливим трепетом збирають пасхального кошика, вибираючи найдорожчий серцю і найкрасивіший рушник, – говорить жінка. – До найголовніших атрибутів Паски та крашанок обов’язково покладуть кусочок сальця, запечене м’ясце, домашню ковбаску тощо. На жаль, радість приготування у багатьох буде затьмарена цьогорічними цінами. У 2018 році вартість пасхального кошика збільшилася у порівнянні з 2017 роком на 34%».
Опозиціонер каже, що одним із способів економії є приготування паски вдома. Втім і при таких умовах у порівнянні з минулим роком витрати виросли на 26%. Основна причина – стрімке зростання цін на молоко і молочні продукти (на 18-32%), яйця (в 2,7 рази) та ін.
За даними Національного наукового центру «Інститут аграрної політики» цього року повний великодній кошик, що включає традиційні м’ясні продукти, сир, яйця, паску, вершкове масло, а також додаткові продукти – огірки, помідори, яблука, червоне вино коштуватиме в середньому по Україні до 700 гривень.
«Хоча жінки, які вже завчасно почали прикуповуватися, кажуть, що не вміщаються і в тисячу, – стверджує Тамара Іщенко. – Наприклад, 1 кг домашньої ковбаси коштує 100 грн, її вартість у порівнянні з минулим роком збільшилася на 42%, сало на сумському ринку від 80 до 100 грн, м’ясо в залежності від призначення від 90 до 180 гривень. На 1кг домашньої паски потрібно 80 і більше гривень. Класична сирна паска обійдеться близько 100 грн за 1 кг».
Представниця ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ говорить, що головне питання в тому, що значно збільшилася кількість людей, які не можуть дозволити собі не тільки домашньої ковбаски і сирної паски, а навіть щоденних продуктів.
«Постійне зростання цін знівелювало і те одноразове підвищення пенсій, і незначне, на думку працюючих людей, підвищення зарплат. Все це сталося через відсутність контролю з боку влади за ціновою політикою. За оцінками у 2017 р. майже половина населення України залишалася за межею абсолютної бідності, маючи витрати нижчі за фактичний прожитковий мінімум. Це – один із показників провалу економічної політики сьогоднішньої влади. Наша політична сила виступає за відновлення державного регулювання цін, зокрема, на базові продукти, бо за цим стоїть здоров’я людей, їх благополуччя», – резюмувала Тамара Іщенко.