Вчора
Протягом дня на Сумщині зафіксовано 188 вибухів
У Шостці погодили перейменування однієї з вулицьВІДЕО
Робота юної глухівчанки отримала Гран-прі на Всеукраїнському конкурсі мистецтв
У Ворожбі через ворожі обстріли зник мобільний зв’язок
У Шосткинській громаді 768 осіб отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій
Сумчани розповіли про російську атаку по інфраструктуріФОТО
На Сумщині горів житловий будинокФОТО
У Середина-Буді через обстріли сталася пожежаФОТО
У ФК “Тростянець” — новий головний тренер
Ексмер Лисенко знову вляпався у скандал: цього разу через незадекларовану автівкуФОТО
До 7 років позбавлення волі засуджено двох учасників організованої групи
У центрі Сум водій наїхав на патрульногоВІДЕО
На Сумщині поменшало учнів та вчителів
Двоє учасників молодіжного стажування поповнили лави сумського самоврядування
У Шосткинську бібліотеку передали книги з різних куточків України
Діти Шосткинщини, евакуйовані з 5-кілометрової зони, отримали гуманітарну допомогуФОТО
У Сумах виконком надав дозволи на літні майданчики і точки з продажу кави
У ДТП на Сумщині потрапило навчальне автоФОТО
Танцювальний дует із Шостки підкорив конкурс у столиціФОТО
Які проєкти з будівництва та відновлення реалізують на Роменщині?
У Конотопі почали відключати боржників від мережі водовідведення
Студентки Шосткинського медколеджу – переможниці міжнародного конкурсу мистецтв
Шоскинський стрибун виграв змагання в Арканзасі
На війні загинув захисник із Конотопщини Віталій Скакун
Водне поло: сумчани – на четвертому місці
На Охтирщині чоловік позбавив життя свого товариша
Колишньому сумському посадовцю заочно повідомлено про підозру у вчиненні держзради
У Тростянці перейменували 62 топоніми
У сумських лучників – дві бронзи
Росіяни вдарили по інфраструктурі Сум

У Глухові один лікар-епідеміолог на два райони, інколи просто не вистачає рук

Завідувачка Глухівського відділення Сумського лабораторного центру розповіла про роботу служби в умовах світової пандемії коронавірусу

– Марино Леонідівно, у ці дні ваша служба стала чи не головним постачальником новин, ви особисто коментуєте все, що пов’язане з коронавірусом, даєте поради, контролюєте. Які функції ще виконуєте?
– Якщо ми працюємо в звичайному режимі, то проводимо моніторингові та інші дослідження у сфері епідемічного та санітарного благополуччя населення. Поки планові дослідження призупинені, звісно, окрім контролю якості питної води. Наприклад, у дитячих закладах моніторинг не проводиться, бо вони не функціонують. Те ж і з громадським харчуванням. Також проводяться мікробіологічні дослідження, адже наша лабораторія єдина на території району. Зараз уся увага направлена саме на ситуацію з коронавірусом. Ми реєструємо випадки інфекційних захворювань, проводимо протиепідемічні розслідування, визначаємо контактних осіб, здійснюємо заключну дезінфекцію, контролюємо людей на самоізоляції, які повернулися з-за кордону.
– Не секрет, що Глухівське відділення Сумського лабораторного центру – це мізер, який залишився від колись потужної санстанції. Чи позначилося це на роботі в нинішніх умовах?
– Реорганізація почалася ще з 2013 року, а у 2016 ліквідували сануправління. Частина працівників увійшла в Держ­продспоживслужбу в якості відділу санітарного нагляду, а ми, лабораторний центр, так і залишилися. Епідрозслідування завжди входили до нашого профілю. Але це стосується усіх інфекційних захворювань. Окрім коронавірусу, є й туберкульоз, вітряна віспа, педикульоз, кишкові інфекції. У нас один лікар і три помічники. Епідеміологу, до речі, 68 років. Молодих на його місце нема. Останнє скорочення нашої служби відбулося з 1 січня цього року. По Сумській області ліквідували 6 лабораторних відділень, зокрема, кролевецьке. Тепер ми працюємо не лише у Глухівському, а й сусідньому Кролевецькому районі. Навантаження стало значно більшим. Охопити такий великий шмат роботи дуже важко, особливо, коли це стосується епідеміологічних розслідувань.
– На Кролевеччині вже маємо 26 хворих, два летальних випадки, там кілька великих осередків. Вам доводиться там працювати теж?
– Наші спеціалісти не виїжджають у Кролевець, тому що практично нікому. Тому консультуємо, розповідаємо, що і як потрібно робити, буває з 7 ранку до 12 ночі на зв’язку з Кролевцем. Зараз чимало функцій поклали на сімейних лікарів, зокрема, разом з ними ми проводимо епідеміологічні розслідування.
– Виходить, Кролевеччина через скорочення лишилися з проблемою сам на сам?
– Так, їм дуже складно. Особливо перепало первинці, бо все ж таки сімейник повинен лікувати, а не шукати контакти, проводити розслідування. Цим усім раніше займалася санстанція. Тому систему епіднадзору в Україні потрібно відновлювати. Про це вже говорять і на державному рівні.
– Чому там виник такий спалах?
– У Кролевецькому районі коронавірус охопив три села та найбільше хворих зараз у місті. Здебільшого це сімейні осередки. Усі ці випадки мають спільне джерело захворювання: почалося з однієї родини, до якої приїхали родичі, котрі повернулися з закордону. Не знаючи, що вже мають вірус, люди контактували зі знайомими, співробітниками, потім ті несли інфекцію у свої сім’ї.
– Яка ситуація зараз на Глухівщині?
– У нас поки хворих не зафіксовано. За весь час було чотири підозри, одна з них повторна. Але лабораторні дослідження шляхом ПЛР показали негативний результат. Тому поки лише з’ясовували контактних у зв’язку з підозрами.
– Які ваші дії в разі виявлення хворого?
– Ми повинні з’ясувати джерело інфекції, яким способом пройшла передача, а також попередити подальше розповсюдження. Необхідно визначити контактних осіб. Важливо перервати ланцюг передачі від людини до людини. Дівчата наші вже довго працюють, тому знають, що людей спочатку потрібно трішки розговорити, бо ж часто вони не хочуть розповідати, з ким спілкувалися. Списки осіб, які підлягають самоізоляції, передаємо до поліції
– Ми маємо 66 людей, що опинилися на самоізоляції, чи дотримуються вони домашнього режиму?
– Їх контролює поліція, сімейний лікар та наша служба. Обдзвонюємо кожного, інколи приходимо до них додому, щоб побачити, що людина дійсно на самоізоляції. Щоправда, реагують люди по-різному: хтось з порозумінням, хтось кидає слухавку. Запасаємося терпінням.
– Усі боялися пасхальної ночі, прогнозуючи великі натовпи в місцевих храмах. Як Глухів пройшов цей етап, чи варто чекати збільшення хворих?
– Про те, чи правильно ми відсвяткували Великдень, дізнаємося через 5-14 днів, коли можуть почати проявлятися симптоми захворювання. У принципі, у нас великого скупчення в церквах не було, хоча певна активність зафіксована.
– А взагалі глухівчани дотримуються карантину?
– В основному так. Як бачимо, вулиці спорожніли. Немає стільки людей, як у звичайному режимі. Хоча в магазинах все ж утворюються черги, і це не дуже позитивно.
– Чи варто було закривати ринок? Чи дійсно мали місце грубі порушення?
– Зараз обговорювати, варто чи ні, немає ніякого сенсу, бо державну постанову, яка дозволяла роботу ринків, уже скасували. Ринки закриті по всій Україні.
– Минулого тижня троє медиків здавали аналізи у зв’язку з тим, що до Глухова привезли на розтин тіло кролевчанина, хворого на COVID-19. Уже є результати?
– Так, лабораторія в Сумах не виявила в них коронавірусної інфекції.
– А де глухівчани можуть зробити швидкі тести, у яких випадках призначають ПЛР-дослідження?
– Якщо лікареві випадок видався підозрілим, він робить швидкий тест та передає біоматеріал на ПЛР-дослідження в сумський лабораторний центр. Бо експрес-тестування ефективне на 5-6 день хвороби. Зараз на коронавірус роблять ПЛР-обстеження усім хворим на пневмонію. За останніми даними у Глухові було 5 таких випадків, у всіх виявився негативний результат.
– Чому на Сумщині ПЛР-дослідження на COVID-19 проводять тільки в обласному центрі, чому глухівська лабораторія не може здійснювати такі аналізи?
– Це дороге обстеження, яке потребує спецобладнання. Вірусологічна лабораторія при обласному лабораторному центрі в Сумах вже встановила його та зараз налаштовує. Тому за добу вони зможуть проводити більше 90 тестів. Це майже удвічі більше, ніж раніше.
– Якщо чесно, то глухівчани останній тиждень розслабились, стали більш безпечними, якась надзвичайна загроза видається нереальною. Чи можна вважати, що небезпека позаду?
– Людина завжди адаптується до нових умов, але розслаблятись поки ще дуже рано. Не потрібно втрачати пильність, захворюваність насправді росте. Через якийсь час досягнемо піку, не хочеться щоб це сталося за рахунок нас.
– За вашими прогнозами, коли закінчиться карантин?
– Я особисто знаю не більше, ніж усі. Чекаємо офіційних рішень уряду. Останнє, що я читала в новинах, це те, що МОЗ готується виносити постанову про продовження карантину до 12 травня.
Взагалі є інститут, який веде підрахунок і створює прогноз, бо на місцевому рівні вибірка в нас замала, щоб можна було адекватно спостерігати за захворюваністю.

У будь-якому випадку рекомендую неухильно дотримуватися і надалі жорсткого карантину, особливо треба прослідкувати за особистою безпекою у поминальні дні. Поради не змінюються: не збиратись групами, не ходити у гості, користуватись масками та часто ретельно мити руки.

nedelya.info

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення