У Глухові зафіксували перший у цьому році випадок сальмонельозу
У Глухові зареєстрований випадок сальмонельозу — перший цього року. Він повʼязаний із вживанням сирих курячих яєць.
Про це повідомила Марина Матвієнко, завідуюча Глухівським відділенням Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України у коментарі Глухів.City.
Захворів чоловік пенсійного віку, який проживає в Глухові в приватному домогосподарстві. Він ні з ким не контактував. Його стан не важкий, він перебуває на лікуванні.
«Захворювання пов’язується з вживанням сирих домашніх яєць», – додає пані Марина.
Що таке сальмонельоз
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми – сальмонели. Він має фекально-оральний механізм передачі та передається переважно харчовим шляхом. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованого м’яса і м’ясних продуктів, яєць, особливо коли вони додаються в різні страви сирими (наприклад, у домашній майонез, соус, крем, пудинг). Може передаватися і побутовим шляхом.
Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох-трьох днів.
Захворювання починається гостро з підвищення температури та наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в м’язах, слабкість). Потім у животі виникає біль спазматичного характеру з переважною локалізацією у верхніх відділах живота і пупковій області, нудота та часта блювота. Незабаром з’являється діарея, калові маси швидко набувають водянистого, пінистого характеру, стають смердючими, іноді мають зеленуватий відтінок.
Як запобігти захворюванню на сальмонельоз
сирі продукти тваринного походження слід одразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо від готових до вживання;
яйця перед вживанням слід ретельно вимити. Чим свіже яйце, тим менша ймовірність розмноження в ньому сальмонел;
розморожувати курей слід у холодильнику;
під час приготування страв із птиці не торкайтеся до інших продуктів;
м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або просмажувати невеликими шматками;
страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання обдавати їх окропом;
дотримуватися на кухні зразкової чистоти, своєчасно прибирати сміття та харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
дотримуватися правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки або дезінфікуючі засоби для рук;
не змішувати свіжоприготовлену страву з її залишками з попереднього дня;
не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
під час поїздок не споживати швидкопсувні продукти: молочні, м’ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.
Якщо у вас або членів вашої родини з’явилися перші симптоми захворювання – підвищення температури тіла, озноб, головний біль, біль у животі, пронос – негайно звертайтеся по медичну допомогу. Самолікування може призвести до носійства збудника інфекції, яке може тривати від кількох днів до кількох років. Увесь цей час носій може заражати оточення.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ