Не витримало серце ще одного воїна з Глухівської громади
Сумські тенісисти стартували на “Кубку мера Луцьку”
Конотопські баскетболісти привезли медалі з турніру Бахмацької громади
На війні загинув захисник із Конотопщини Сергій Годунов
У Кролевці з обігу вилучили фальсифікований алкоголь
Сумчани поступились харків’янам у матчі чемпіонату України з футболу
У вівторок відключення світла не прогнозуються
У Шостці рятувальники ліквідовують пожежу в Лазарівському лісі
На Недригайлівщині трактор переїхав чоловіка у поліФОТО
На Білопільщині чоловік до смерті забив кочергою односельця
Стан Сейму на Путивльщині знову погіршивсяФОТО
У Великій Писарівці російський БпЛА атакував цивільне авто
Чернеччинська громада отримала нову освітлювальну вежу з генератором
Історія вимушених переселенців з Ямполя, які знайшли прихисток у Шосткинській громаді
У Новій Слодобі внаслідок удару КАБом пошкоджені 8 будинків
На Сумщині упродовж доби рятувальники 44 рази ліквідовували пожежі в екосистемахВІДЕО
У Сумах водій ГАЗа врізався у припаркований Пежо і залишив місце ДТПФОТО
У Сумах двоє чоловіків повелися на шахрайство з позикою в соцмережі
Сумські бійці вибороли три медалі в Броварах
Нещасний випадок у Шостці: підліток у критичному стані
Ворожбу атакували трьома “Шахедами”
Охтирчанина засудили до 11 років позбавлення волі за умисне вбивство
У Сумах за тиждень в перинатальному центрі Пресвятої Діви Марії народилось 28 дітей
Cтаростати Сумської громади просять віднести до територій бойових дій
На фронті загинув захисник з Есмані Петро Корнієнко
У Шостці перевірили воду у Галенківському озері
ДБР завершило розслідування щодо держзради екснардепа від Сумщини Деркача
Сумчанка зі сріблом чемпіонату України з пляжного волейболу
У Сумах помер відомий фотограф Юрій Босий
На Сумщині без електропостачання – 10,8 тисячі абонентів

“У полон не здамся”: історія партизана із Камʼянки на Сумщині

З першого дня повномасштабної війни житель Кам’янки, що на Сумщині, Віталій Куколь став на захист рідного села. Власноруч виготовив вибухівку та замінував шлях між окупованим на той час Тростянцем і Кам’янкою, допомагав виводити людей з окупації та співпрацював з 93-ю бригадою “Холодний яр”.

Житель села Кам’янка Віталій Куколь розповідає, де саме встановив власноруч зроблену вибухівку на початку повномасштабної війни. За його словами, зробив це, аби при переміщенні російських військ відрізати дорогу від окупованого Тростянця до свого села.

“Вниз отуди були виведені проводи, стояли два фугаса: з однієї сторони й з іншої. Там я наколотив, розкопував німецькі позиції, там вибухівки хватає. Я на основі цього зробив вибухівку і спочатку там були мої власного виробництва взриватєлі. А свої ж можуть осєчки дати. Сижу так: получиться чи не получиться”, — згадує чоловік.

партизан

Згодом детонатори для вибухівки чоловік попросив у військовослужбовців 93-ї бригади. На початку березня дізнався від знайомих, що вони неподалік, розповів чоловік: “З Кириківки люди йшли, казали що там блокпост прямо на переїзді. Йомайо… Я туди, точно. Я більше працював по горизонталі: там начальство, там поліція… Записали, перепровіряють, те, се… А з цими хлопцями, що конкретно воюють наскільки простіше було й спілкуватись, і на контакт виходити. Я відразу з ними домовився, вони мені електродетонатори пачку — на. Кажуть: “Тримай. Зможеш, (бо людей не вистачає — прим. авт.), тримай. Ми будемо вдячні”.

Встановивши вибухівку, партизан залишився біля неї  виглядати противника.

“Чотири десь приблизно ночі я тут просидів, обалдєл від цього діла. Думаю: “Ні, треба щось інше думати”. Холодно, весь мерзну, акумулятор пузом грію, щоб же ж не розрядився… Отож тут останнє здоров’я й залишилось у мене, під цими ялинками… А тоді я вже почав набєгами: як звук чую, так і біжу”, — згадує Віталій Куколь.

партизан

Про те, де навчився робити вибухівку, партизан розповів: “Є така штука — книжки старовинні. Правда, важко було такі знайти, але знайшов. А в технікумі коли в Сумах вчився я на хіміка-технолога, ну, самі розумієте, я там багато чого навчився. А коли аж на Урал нас посилали на практику, так я попав у ту групу, що робили зварку вибухом. Є така технологія, коли не зварювальні метали, припустимо: як ти там мідь, титан, сталь там звариш? І їх вибухом один в один вганяють. І там отож я теж багато знань почерпнув”.

Віталій розповідає, що окрім мінування дороги, виводив людей з окупованого Тростянця і допомагав їм дістатись безпечного місця: “По тій стороні колій я вів людей. Це мені показав друг, я тієї стежки й не знав. В мене багато знайомих металошукачів. Саме стрьомне місце було, коли ось там через колії перескакували. Тут ліс, воно хоч і без листя, але ліс є ліс. Перешмигували. Далі там під цоколем я їх виводив на об’їзну дорогу, що йде під кар’єром. І виводив їх туди, на ту сторону через річку, там наші були в той час, у Кириківці наші були”.

партизан

Запам’яталась чоловіку сімейна пара з Тростянця. Їх вивів одними з перших: “У них татуювання АТОвські. Вона в медицині працювала. У хлопця теж айдарівське. Його якщо знайдуть, йому відразу гаплик. А багато ж кого зупиняли: “Так, ану роздягайся…”. Ага (татуювання — прим. авт.) — на підвал. Вони переночували в мене, переправив туди: хлопець відразу в тероборону, а дівчина в медицину, так вони й пішли”.

На питання скільки людей вдалося вивести у такий спосіб, чоловік відповідає: “Я не рахував, це в мене мама, вона колись бухгалтером робила, ці всі діла. Вона казала, що 21 людина пройшла через мій хід”.

партизан

Нагадування про бої на початку повномасштабної війни в цих лісах можна знайти й зараз: “Це вишибний заряд, той що в міну вставляється, там де крильчатка, знаєте? Далі шийка така і, власне, вибухова частина. Оце воно його “бабах!” і викидає. Це, мабуть, Гарік загубив. Він якраз там тоді був. А мене чогось туди понесло, я буквально позавчора тут був, по гриби ходив, тут грибочки в нас ростуть. І шось мене туди понесло. Іду так палкою махаю, бо там теж пеньочки є. Хопа, щось червоне з-під листя викотив, йооо… Розкис, канєшно, вже. Але на пам’ять, я його підклею, буде в мене”.

На питання, чи не боїться ходити там, де можна знайти міни, партизан відповідає, що тут безпечно. Та й у лісі не заблудиться, бо знає чи не кожну стежину: “Мені 52 роки. Он та сосна може років на 10 від мене старша. Тобто, я ріс з ось цими лісами всіма”.

Про те, як поставились рідні до того, що чоловік подався у партизани, каже: “В мене жінка… Це ж таке було: “Куди ти лізеш? В тебе серце хворе, по тобі й стріляти не треба, сам помреш. Усі по погребах сидять, як нормальні зі своїми жінками. Я її ото на Польщу… І все, тоді мені легше стало”.

Показав партизан і свій будинок у Кам’янці та власноруч зроблену у перший день вторгнення зброю. Оце називається “шандараха”. Тут ось шматок підводного руж’я, це як спусковий механізм і з поїлки колгоспної (на дуло показує — прим.ред.), колись цією трубою корів поїли. Взводиться, фіксується. Вставляється капсуль. Зараз я капсуль прибрав, заткнув бумажкою, щоб не сталося горя. Бо воно там вирве таку дірку, якщо зараз у хату шандарахне, що тільки тримайся. Значить, засипається мірка пороху, ну, як старовинні шомполки кремнієві і заряд. Без різниці: це може бути каменюка, це можуть бути гвіздки, це може бути картеч”, — розповідає пан Віталій.

партизан

Здаватися в полон чоловік не збирався: “Який полон? Ви уявляєте, я націоналіст, щоб там зі мною зробили?”.

За кілька кілометрів від хати, в сусідньому лісі Віталій облаштував землянку: “Вона не була така шикарна спочатку. Спочатку це була просто яма і все. А вже під годовщину (від початку вторгнення — прим. авт.) я сюди з сином прийшов, обтягли очеретом. Бо думали хто зна: може тут буде знову навала і прийдеться вже тут ховатися сім’єю, в Польщу їх знову не відправлю. Зробив кубельце, бо тут його не було. Ну так ми розраховували, що жіночка, двоє діток, повинні ми були тут поміститись, зробив я дірку під буржуйку”.

партизан

Чому саме на цьому місці чоловік вирішив зробити землянку, розповідає, що спочатку тут в нього був спостережний пункт: “По-перше, тут, дивіться, географічно гарне місце. Там у мене за спиною знаходиться три населені пункти, по яких орки дуже часто розсікали: он там Клементівський місток, який підірвали, вони там цілими днями мостили переправу. Гурчали туди-сюди. А в село не розумієш звідки звук. Думаю, як нижнім шляхом сунуться, біжу вже до своїх бомб. Прибігаю — не воно. А бігти це не один кілометр. І другий момент: село могли різко закрити. Я б там залишився і не вискочив би. А тут мене спробуй знайди”.

партизан

Нині партизан Віталій волонтерить. З решток російської техніки виготовляє сувеніри: “Це 999 проби срібло. Я ж хімік, ви можете не сумніватись у моїх словах. Оце все було танки, САУ, БМП. Тут їх гори валялись розламаних і я все переварював. Оце я так набираю колекцію, потім везу волонтерам і вони його десь на інтернет-аукціоні продають. А гроші йдуть на Збройні Сили”.

партизан

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника