“На все зросли ціни”: у скільки обійдеться великодній кошик у Сумах
Цьогоріч великодній кошик для жителів Сумщини подорожчав. Найбільше зросли в ціні яйця, соняшникова олія та пшеничне борошно вищого ґатунку, пише Суспільне.
“На все зросли ціни. З моєю пенсією я не куплю взагалі нічого. Спасибі дітям, допомагають, дають, то трохи підберусь на свято. А що там моєї пенсії, вік проробила і 3700 пенсії”, — ділиться покупчиня Валентина Діденко.
Пані Валентина говорить, накрити такий самий стіл на Великдень, як торік, буде вкрай важко, щоб якось заощадити, паску випікатиме власноруч.
“У мене рецепт ще бабусин. Все там: і молочко й сметанка, маслечко, яєчка домашні. На паску назбирала домашніх, а на решту не вистачає, купую. Ковбаска є, сирок, пиріжки також печу. Всі внуки з’їдуться, дітки”, — розповіла жінка.

Анастасія Разговорова каже, теж помітила здорожчання, але більшість продуктів купила заздалегідь: “Сметану ще буду купувати, маргарин, масло купила. Ванілін треба купити, курагу купила і родзинки також купила. Зросли ціни, от сало, я бачу, що дешевше сьогодні, ніж зазвичай. А от брали запекти грудинку, дорожче, ми раніше брали дешевше. Минулого року брали по 100 грн, а цьогоріч по 200 грн вже”.

У м’ясному відділі місцевого ринку торгує Міная Мустафаєва. Продавчиня каже, торгівля наразі млява: “Є люди, але дуже мало, самі пенсіонери. І закупівля дуже здорожчала, то була 75-80 гривень, а наразі 90-95. Є на кістці м’ясо по 150 гривень, є ребро по 150-120-130 грн. Така середина супер хороша — 170 грн. Ошийок та балик по 250 грн. Сало починається ціна від 35-65 грн, а гарна почеревина 180 і 200 грн”.

Понад 4 тисячі курячих яєць продає за день Валентина Сідельник. Продавчиня каже, попри підвищення ціни, попит на них суттєво не зменшився.
За словами заступниці начальника управління захисту прав споживачів Галини Черняк, найбільше цьогоріч зросли ціни на яйця, соняшникову олію та пшеничне борошно.

“Яйце куряче — традиційний продукт на ці свята. Минулого року вартував цей продукт за десяток — 25 гривень 50 копійок, то цьогоріч середня ціна складає 57 гривень. Також підвищилась ціна на борошно вищого ґатунку на 38%, подорожчало масло вершкове та сметана на 30%. Молоко — на 19,5%. Подорожчав цукор на 9,5 %. Олія соняшникова — на 43 %. Свинина не так суттєво піднялась в ціні, приблизно на 16,7%, яловичина майже на 20%. Більш-менш стабільно залишається тушка куряча, ріст ціни за рік 1,6%”.
За словами Галини Черняк, підвищення цін на продукти обумовлено попитом на них перед Великоднем.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ