У СНАУ почали виготовляти крафтові сири та ковбаси
Крафтові сири, крафтові ковбаси, крафтове пиво… Сьогодні всі продукти з епітетом «крафтовий» користуються надзвичайною популярністю, адже створюють відчуття унікальності, натуральності та особливої історії продукту. І це не дивно, адже по суті крафтове виробництво є таким, що випускає невеликі партії продукту, який виготовляється на малих потужностях, практично вдома на кухні. До такої продукції у споживача формується довіра, бо створена вона «як для себе».
Прослідковуючи тенденцію, Сумський національний аграрний університет і собі взявся опановувати популярний метод виробництва. Так на кафедрі технологій та безпечності харчових продуктів з’явилися перші сири, ковбаси, хліб, виготовлені за крафтовим підходом.
14 березня під час святкування Масляної в Тростянці представники СНАУ представили свою продукцію на загал. Кожен охочий міг придбати різноманітні сорти сирів, ковбаски, масло, виготовлені за унікальною технологією науковцями університету.
Як розповіла завідувачка кафедри Марина Самілик, у планах викладачів кафедри розробка рецептури продуктів на основі хмелю, конопель, тощо. «Ми повинні запропонувати виробникам нові технології і підходи до виробництва продукції, щоб вона була конкурентоспроможною та затребуваною у споживача. А також ми маємо курс на безвідходне, екологічне виробництво, і тут так само крафтові технології можуть нам допомогти», – пояснила Марина Михайлівна.
Сьогодні в університеті обговорюється питання створення окремої освітньої програми, яка б дозволяла готувати фахівців-крафтовиків. Крім того, науковці СНАУ працюють над створенням першого в Україні підручника, присвяченого крафтовим технологіям.