У соняшниковій олії, що виготовляється на Сумщині, виявили небезпечний хімікат для захисту рослин від комах
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує про виявлення хлорпірифосу у соняшниковій олії, що експортувалась з України (виробник: ПАТ «Сумський завод продтоварів», вул. Зарічна 1, с. Бездрик, Сумська область, 42350) до Польщі (імпортер: AGRIFEED SP. Z O.O., ZAMOŚĆ).
Наразі Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області проводить розслідування по з’ясуванню причин потрапляння цього небезпечного інсектициду до олії та вживає заходів щодо недопущення обігу небезпечної продукції.
Довідково
Хлорпірифос – це діюча речовина багатьох розповсюджених інсектицидів широкого спектра дії. Фосфорорганічний інсектицид, який широко використовується в побуті, сільському господарстві та промисловості протягом останніх 40 років приблизно в 100 країнах світу. Незважаючи на нещодавно введені істотні обмеження його застосування в домашніх умовах у низці країн, зокрема у США та Європейському Союзі, в Україні зареєстровано та використовується 38 препаратів, діючою речовиною в яких є хлорпірифос.
При потраплянні до організму навіть незначні дози хлорпірифосу можуть чинити негативний вплив на здоров’я людей. Загалом, потрапляючи в організм людини, він викликає гострі порушення роботи центральної нервової системи: головний біль, порушення свідомості аж до розвитку глибокої коми, судоми. Сильне отруєння може призвести до смерті. Також негативна дія препарату стосується хронічного ефекту. Тобто, якщо споживати продукти, що містять залишкову кількість фосфорорганічних пестицидів протягом тривалого періоду – можливий віддалений прояв негативних наслідків.
У живій природі особливу чутливість до хлорпірифосу демонструють водні організми: риби та комахи. Речовина поглинається ними безпосередньо з води навіть без потрапляння у шлунок під час харчування. Ще більшу небезпеку хлорпірифос несе для бджіл, які гинуть не лише від контакту з інсектицидом під час обробки садів та полів, а й зазнають тривалого впливу від накопиченої у пилку та нектарі речовини. Тобто в кінцевому результаті з продуктами тваринництва та бджільництва є ризик потрапляння до організму людини.
Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ
Читайте нас також в ІНСТАГРАМ