У Сумах молочна кухня лишатиметься закритою щонайменше до 28 лютого
Молочна кухня в Сумах закрита до 28-го лютого, далі її долю ще не вирішили.
Валентина має двох дітей. Продукцією молочної кухні почала годувати старшого сина з 2017-го року і користувалась нею до закриття у березні цього року. Молодший син Валентини страви з молочної кухні так і не скуштував.
“Нам дуже подобалось, що кожен день була свіжа продукція. І малюку подобалося, і мама не парилась. Ми починали з творожку, потім додався кефір, молочко. Ми виходили на суму 400 гривень: 2 молока, кефір, творожок. Якщо ходити по магазинам, воно буде дорожче і не та якість”, – розповідає сумчанка “Суспільному”.
За словами ще одного споживача закладу, Василя Тарасенка, на молочній кухні купувати продукцію дуже вигідно. І дитина могла харчуватись тим, що призначав лікар.
“Дитина з великим задоволенням це все їла. Біжить до цієї кухні і розповідає: “Баба, дєд, творожок або кефір!” По всіх райцентрах, кругом все це працює. А в обласному центрі не працює”, – говорить він.
Зараз приміщення молочної кухні, що на Супруна, відкрите. Тут є частина працівників, але продукцію не виготовляють з березня.
“Просто карантин. Всі питання, будь ласка, до адміністрації. Виробництво призупинено, люди працевлаштовані. Вони працюють в поліклініці, на замінах, зараз такий час, що є чим зайнятися”, – зазначає завідувачка молочної кухні Надія Гримайло.
Лікарка-педіатр Тетяна Шевченко вважає, що нині асортимент продуктів у супермаркетах чи спеціалізованих магазинах значно ширший, ніж на молочної кухні. І для сімей, які мають кошти купити дитяче харчування, немає потреби в пострадянській системі.
“Але на жаль багато сімей зараз не мають коштів, щоб купувати імпортне вартісне харчування. Для таких сімей молочна кухня могла б бути цілковитим спасінням, щоб діти росли здоровими та повноцінно харчувалися”, – також зазначає педіатр Тетяна Шевченко.
У міській раді повідомляють, що до завершення карантину (поки що до 28-го лютого) кухня працювати не буде. Таке рішення ухвалив виконком 17 березня цього року. Щодо роботи кухні після карантину – це вирішать пізніше залежно від “епідеміологічної та фінансової ситуації”.