Сумський біатлоніст — кращий в естафетній команді
З’явилися фото наслідків удару росіян по Нижньосироватській громадіФОТО
За добу прикордонники знищили на Сумщині чотири ворожі дрониФОТО
Сьогодні ворог ударив по Сумській громаді балістичною ракетою
У Сумах зупинили п’яного водія, позбавленого права керування
У Сумах триває модернізація вуличного освітлення
У Путивлі попрощаються із захисником Сергієм Волковим
Співробітники ДСНС врятували на пожежі людинуВІДЕО
Скинули на автівки: ворог атакував Білопілля дронами на оптоволокні
У Сумах обговорили розширення партнерства з Польщею
На Сумщині розпочали роботу над проєктом «фабрика-кухня»
З ідеєю Бурлюк-центру у Сумах доведеться розпрощатись
У Конотопі відбувся мовний батл «Битва поколінь»
Сьогодні у небі над Сумщиною збили 5 «Шахедів»
Пошкоджені приватні будинки: вночі та зранку росіяни здійснили 7 обстрілів Сумщини
Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 241 вибух: чотири людини отримали поранення
У Хотінській громаді внаслідок ворожого обстрілу поранена цивільна людинаФОТО
Сумчани відзначилися на чемпіонаті України з орієнтування в приміщеннях
Спортсменка «Сумчанки» розповіла, які подарунки команда отримала від Сумської міської та обласної радиВІДЕО
Сумські футболісти продовжують підготовку до футбольної весни
У Сумах затримали напідпитку 21-річного водія “Ягуара”, який ніколи не отримував правВІДЕО
У Конотопській громаді запрацював оновлений ветеранський простірФОТО
Шосткинські волонтери збирають посилки з ласощами для військових
Сумські дзюдоїсти – призери чемпіонату України
Сумські футзалісти стартували у плейоф Першої ліги
Ворожий дрон знову розкидав вибухівку у Великій Писарівці
Вихованці шосткинсько «Барси» стартують на Кубку світу зі стрибків на акробатичній доріжці
Сумські баскетболісти двічі виграли у першій лізі
Поліцейські задіяли робота, щоб перевірити підозрілу знахідку в центрі СумФОТОВІДЕО
Рятувальники показали, як гасили пожежу в Краснопільській громаді після артобстрілуВІДЕО

У сумських школах почали годувати учнів за новим меню

У сумських школах другий день годують учнів за новими нормами. Постанова кабінету міністрів “Про затвердження норм харчування в закладах освіти” остаточно набула чинності з 1 січня. Нове меню деякі заклади почали вводити ще торік, тепер воно стало обов’язковим. Що змінилось у меню школярів – далі у матеріалі.

У групи подовженого дня сумської четвертої школи на обід 11 січня був суп, вінегрет, овочеве рагу, твердий сир та чай.

Серед школярів про їжу думки різні. Першокласнику Сашкові усе сподобалось, каже їв і суп, і картоплю, і чай пив. Соломії однолітці Сашка суп прийшовся до смаку, а от вінегрет вона не любить. А от їх однокласник Макар говорить, що не обідав, бо нічого не сподобалось.

Знадобиться не менше як рік, щоб з’ясувати, наскільки страви підходять дітям, адже кожне меню сезонне і розраховане на чотири тижні, каже директорка школи Тетяна Волкова.

На її думку, від харчових звичок дітей, отриманих вдома, залежить їх готовність до змін у школі.

“На сьогодні цукор обмежено, це десять грамів на 100 грамів продукту. Це обмежена кількість солі, обмежено хліб, ми можемо тільки зерновий давати дітям, а раніше ми могли купувати. Заборонені мучні продукти повністю, це ті пиріжки та булочки, які ми випікали й в принципі, діти їх любили. Змінена кількість мучних виробів, це стосується макаронів. У нас є вони в меню, але це тільки вищих сортів. На сніданок можна тільки м’ясо курку, іншого м’яса не можна. Тож всі страви, які в нас будуть м’ясні – котлети, бефстроганов – це тільки курка” – розповідає директорка школи №4 Тетяна Волкова.

Кухар Світлана Петренко розповідає, що рецепти приготування їжі не дуже ускладнилися, але раціон урізноманітнювали. З’явилася оливкова олія, нові крупи, наприклад, булгур, а також соки без цукру.

“Трішки ми солі зменшили, цукру зменшили, більше овочів, більше фруктів почали давати. Пудингу ми не готували ще, сьогодні (11 січня – ред.) перший раз ми його готували, ну діти поїли. Рагу давали – ми його раніше діткам не давали. Палички курячі – дітки їдять із задоволенням”, – говорить кухар Світлана Петренко.

У їдальні четвертої школи харчуються учні початкової школи, а також кілька пільговиків-старшокласників, для них готують окремо. За новими нормами не можна готувати однакову їжу для всіх школярів, від 6 до 11 років передбачені три різні схеми харчування за віком.

“Все по новому, цікаво дуже, смачно. Але сьогодні (11 січня) другий день тільки, тому ще не зрозуміло, чи буде надалі подобатися це харчування, чи ні. Я вважаю, що ці інновації повинні бути. Лише потрібен час, щоб зрозуміти, чи подобається харчування це, чи ні”, – говорить мама третьокласника Катерина Лущик.

Фото: Суспільне Суми

Сніданки затверджує Держпродспоживслужба, обіди – директор школи. Меню складають у школі, але з урахуванням нових вимог, згідно з технологічними картами харчування Міністерства освіти. У Держпродспоживслужбі кажуть, що нові норми почали вводити у 2021 році.

“При погодженні сезонного меню на початок нового навчального року вже враховувались всі ті заборони, які були визначені цими документами. Так, дійсно, закладам освіти було надане право закінчити договори з постачальниками до кінця 2021 року, які були укладені, але разом з тим заборонених продуктів, таких, як ковбасні вироби, консерви промислові – вже не було. Зникла кондитерська продукція, яка містить консерванти, штучні ароматизатори. Розширився перелік в меню молочної продукції, сезонних овочів, фруктів та ягід, можливо в зимовий період використовувати заморожені фрукти, для цього потрібні бути технологічні умови на харчоблоках”, – пояснює начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в Сумській області Валентина Тищенко.

За словами Валентини Тищенко, окрім нових продуктів, харчування має урізноманітнитися тим, що меню не двотижневе, як було раніше, а розраховане на чотири тижні, тож повторюваність страв зменшилася.

Також Валентини Тищенко розповіла, що впровадження нових норм харчування покладається на керівників закладів, а держпродспоживслужба проводитиме тільки планові перевірки навчальних закладів.

suspilne.media

Поділитися в соціальних мережах
08 січня
Деревина під прицілом: дискусії навколо нового законопроєкту №4197-Д
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу