У центрі Сум невідомі отруїли котів
Борці з Сумщини відзначилися на чемпіонаті України
3 простых и вкусных рецепта для владельцев блендеров
Начальник Сумської МВА Олексій Дрозденко — про безпекову ситуацію в Сумах
У Сумах діє Пухнастий батальйон
Сумські студенти виграли Універсіаду з дзюдо
У Сумах попрощалися із захисником Володимиром Лиховозом
На Сумщині стартував розіграш кубку області з футболу
У Шостці попрощалися з добровольцем Євгенієм АрхіповимФОТО
Не передбачено ні копійки: у Сумах призупинили програму співфінансування капремонту ліфтів та будинків
На Сумщині громаді повернули майже 163 га землі
ФК “Тростянець” зіграв унічию в турі чемпіонату України
Через обстріли 11 населених пунктів Сумщини залишилися без світла
Колишній мер Умані несе службу в 58-й окремій мотопіхотній бригаді імені гетьмана Виговського
У центрі Глухова водій “Лади” влаштував розбірки посеред дорогиФОТО
Кролевчанин виборов нагороду на Кубку Донецької області зі скелелазіння
На Тростянеччині занедбали одне з найкращих джерел підземних вод
Голландські благодійники планують допомогти сумському «Міськводоканалу»
Пішки в евакуацію: як 84-річна бабуся з Сумщини втікала від війни
Сумчанка взяла участь у проєкті «Україна неймовірних людей»
Як працює безпілотна авіація на прикордонні Сумщини?ФОТО
Пошкоджені будинки, газопровід, електролінії: в ОК «Північ» уточнили наслідки ворожих обстрілів 27 квітня
“Щодня відчуваємо небезпеку”: Як живе прикордонна Краснопільська громадаФОТО
“Це — романтика”: Як працюють розвідники на СумщиніФОТО
В Охтирці горів житловий будинокФОТО
У Сумах змагалися спортсмени в погонах
Путивльщина попрощалася із загиблим героєм Володимиром Охріменком
На війні загинув захисник із Сумщини Михайло Трачук
За добу на Сумщині знищили 5 вибухонебезпечних предметівФОТО
Вночі росіяни обстріляли Юнаківську громаду

“Удар для бренду міста Суми”: депутатка міськради Ірина Дяденко про затримання міського голови та тимчасове безвладдя

Затримання Сумського міського голови, подальша робота міськради та виконання обов’язків очільника міста — про це та інше розповіла депутатка Ірина Дяденко.

Ви зареєстрували проєкт рішення про недовіру Сумському міському голові. Розкажіть, будь ласка, про це.

Спочатку я написала звернення до своїх колег-депутатів, коли затримали сумського міського голову. Людина, яка займалася промоцією міста Суми в свій час, то я вважаю, що більшої ганьби для міста не може бути. Ми зараз не дуже високі в рейтингу за будь-якими параметрами. А ще так отримати під дих, знаєте, як кажуть, що “Ми дали їм під дих”, це наше було здобуття, що ми захистилися, а тут ми просто впали. Це була не радість. Це був відчай.

То ви сприймаєте цю ситуацію, як негативний піар і удар для бренду міста?

Так, удар для бренду міста Суми. І, в принципі, я про це і написала у своєму зверненні.

"Удар для бренду міста Суми": депутатка міськради Ірина Дяденко про затримання міського голови та тимчасове безвладдя

Треба винести за дужки юридичну сторону питання. Міського голову затримали, вже є підозра, вже є запобіжний захід, вже його випустили під заставу і справа буде тривати в суді. Я хочу говорити про політичні речі, ситуацію в раді, про те, як буде далі це розвиватися.

Міський голова не просто був затриманий, був під судом, а є рішення Вищого антикорупційного суду про відсторонення від посади. Відповідно, в нас з’явився вакуум влади, секретар Олег Рєзнік служить в 117-й бригаді. Хто зараз керує містом і які у нього є повноваження, а яких немає?

Обов’язки голови Сумської міської ради за законом “Про місцеве самоврядування” має виконувати секретар Сумської міської ради.

Секретар Сумської міської ради розпорядженням міського голови від 2022 року увільнений від виконання обов’язків у зв’язку з мобілізацією. Він знаходиться в ЗСУ і зараз не може збирати засідання ради.

Можете пояснити, як це працює? Обрали в Сумську міську раду 42-х депутатів. Окремо, 43-м обрали міського голову, який очолює раду, виконком і громаду. Якщо порівняти з державним рівнем, він об’єднує в собі повноваження президента, прем’єра і голови Верховної Ради. Тобто, єдина людина серед обраних депутатів Сумської міської ради, яка на зарплаті у міськраді — це секретар. У нього є виборні повноваження, тобто, його обрали своїм депутатом якісь люди й окремо є посадовою особою місцевого самоврядування. Розберімо на молекули оцей випадок з Олегом Рєзніком, який пішов служити в ЗСУ. В якій ситуації ми опинилися?

Юрій Ганущак — я не знаю більш поважної людини, яка б опікувалась місцевим самоврядуванням. Він сказав відверто, що ми мали обрати нового секретаря на час мобілізації нашого секретаря в лави Збройних сил. Коли закінчується війна, якщо вона закінчується до завершення нашої каденції — це про безперервність влади. То ми повертаємо секретаря, обраного першим, а той секретар, який обраний тимчасово, просто звільняється. Все просто. В народі про це кажуть: як відпустка по догляду за дитиною. Декретна відпустка. І законом це не заборонено.

Людина зробила мужній крок — вона вступила до лав (Збройних сил України – прим. ред.). Сказати, що зараз ми зберемо сесію і цю людину більшістю голосів відставимо…Це якось…

"Удар для бренду міста Суми": депутатка міськради Ірина Дяденко про затримання міського голови та тимчасове безвладдя

Але теоретично він міг би вчинити відповідально і скласти повноваження.

Так. Якби він розумів наслідки, які можуть статися чи наперед все це прорахував, то, мабуть, так. Бо ми прикордонне місто, в нас з будь-ким зараз може статися. І з міським головою, і зі мною, і з вами, і з будь-ким. Ніхто не захищений.

Один з виходів з цієї ситуації — це депутати Сумської міської ради мають знайти якийсь консенсус, кого б вони серед себе могли обрати новим секретарем. Чи існує в міській раді проєкт рішення про обрання нового секретаря?

В міській раді не існує такого проєкту рішення. На мою думку, міська рада хоча б в режимі зібрання, мала зібратись і обговорити це питання. От чому я пишу і постійно згадую своїх колег та намагаюся наштовхнути їх на думку, що, давайте хоч зберемося і обговоримо це, бо ми так не можемо діяти, ми не можемо грати в мовчанку.

За законом сесію скликає міський голова, якщо його за якихось причин немає, в питання ведення засідання ради, скликання сесії його заміщує секретар ради. Хто зараз має право і повноваження скликати чергову сесію?

Третина депутатів може зібрати підписи, зареєструвати проєкт рішення про скликання сесії та зібратися на сесії, проголосувати за головуючого на сесії. В принципі, ми це і мали робити протягом оцих півтора року. Як тільки увільнений пан Рєзнік був, ми мали кожного разу обирати секретаря для ведення сесії. Але з поваги, я думаю, ми цього не робили. Це моя особиста думка.

Чи звертаються до вас виборці з проханням зробити щось в цьому плані політичне ? Маю на увазі, говорити з колегами, зібрати якісь депутатські збори або зареєструвати проєкт рішення про нового секретаря. Чи є звернення від людей, запити, для того, щоб депутати щось зробили?

Тих, кого я знаю особисто — так, звертаються і говорять: “А що ви сидите? Що мовчите? Чого нічого не робите? Ви ж маєте щось робити, які ж ви тоді депутати, яка ви міська влада?”. Але справжнє звернення виборців: зібрання підписів, народна ініціатива, як ми кажемо, за якої також може бути відсторонений з посади міський голова — ні. Такого немає. Я думаю, що суспільство зараз в шоці і ця ситуація з розслідуванням трішки увагу повернула до іншого.

Міський голова, окрім того, що збирає раду, він ще очолює виконком — тобто є виконавча частина його повноважень. Хто зараз заміщує міського голову в цій частині?

По процедурі, якщо міський голова, наприклад, відбуває у відрядження або хворіє — це тимчасово. Це може, це має робити або перший заступник міського голови або заступник міського голови. Це так виписано в Законі про місцеве самоврядування, в Законі про службу в органах місцевого самоврядування.

Є розпорядження про розподіл обов’язків в якому прямо написано, що міського голову заміщає перший заступник, першого заступника заступник, а цього заступника — керуючий справами виконкому або секретар. Має просто існувати такий документ.

До війни ми бачили всі розпорядження міського голови. Вони публікувалися та були у відкритому доступі. З початком війни ми їх не бачимо. Тобто, щоби отримати розпорядження, я маю звернутися і попросити: “Дайте мені, будь ласка, розпорядження з того чи іншого питання”. У нас перший заступник коли звільнився? В липні 2022 року. Тобто з липня 2022 року у нас немає першого заступника.

Тобто ситуація ще складніша ?

А я ж про що і кажу. З квітня у нас немає секретаря, потім у нас звільняється перший заступник. І у нас залишається міський голова, два заступники та керуючий справами. Все. Тобто, в принципі, я б сказала, що вже склалася загрозлива ситуація. І правове управління, міський голова мав би звернути на це увагу, як особа відповідальна за життєдіяльність міста Суми. Але все йшло так, як йшло. І думаю, що саме в тому розпорядженні про розподіл обов’язків порушені і регламент, і закони. Написано, що керуючий справами, давайте називати, в принципі, організатор, офіс-менеджер — заміщає міського голову. Не заступник з питань діяльності виконавчих органів влади, а саме керуючий справами. Як на мене, це нонсенс і прецедент. Я такого на теренах України не бачила.

Спрогнозуйте, які ви бачите шляхи розвитку далі.

В принципі, якби за мною стояла фракція, я б зараз пішла збирати підписи. Підписи за скликання сесії позачергової. До речі, у нас же не закрита ще перша сесія, яку ми відкривали! Ще ж треба її закрити. Ми ж тільки прийняли бюджет на військові потреби, а потім розсварилися.

Треба обрати тимчасового головуючого хоча б, щоб закрив сесію.

Безумовно. Нам треба обирати, нам треба якось збиратися – сесія ж відкрита! Треба обирати тимчасового головуючого і закривати ту сесію. І нехай той тимчасовий головуючий відкриває іншу, за яку зібрані підписи. Але ж треба зібрати ці підписи.

Політична еліта, можливо, вона все ж таки сяде і домовиться, щоби не виносити оце все…Бо це може призвести до негайного запровадження військової адміністрації. Така думка експертів.

Один з очевидних виходів: президент може написати указ і призначити у місті Суми військову адміністрацію. І це буде будь-хто, якась випадкова людина із ЗеКоманди, або не із ЗеКоманди або знову якийсь відставний генерал, як у нас в обласній адміністрації. Вводить він, призначає цю людину головою міської військової адміністрації, але це ж не скасовує проблеми, що треба домовлятися з радою, шукати голоси за бюджет, за призначення і все інше.

Якщо призначить президент якусь рандомну невідому місту Суми людину, наскільки це дозволить йому взагалі мати якісь важелі управління?

Ви зараз запитали найстрашніше, що може з нами трапитися — як от зі мною, з депутатом. Можуть бути два сценарії розвитку подій. Може прийти людина. яка введе жорстку військову адміністрацію, а може прийти людина, яка буде домовлятися і працювати на базі органу місцевого самоврядування — яке буде завдання.

Якщо буде завдання ввести жорстку адміністрацію, то буде створена паралельна структура. Абсолютно паралельна Сумській міській раді та її виконавчому комітету. Ані Сумська міська рада, ані виконавчий комітет не будуть працювати. Їх діяльність буде заморожена до закінчення війни і 30 днів потому.

"Удар для бренду міста Суми": депутатка міськради Ірина Дяденко про затримання міського голови та тимчасове безвладдя

У Чернігівській області замість Атрошенка ввели міську військову адміністрацію. І це не дуже працює: є конфлікт між обраною владою і призначеною владою. І в тій самій Чернігівській області є місто Прилуки, де рада два роки не збирається, не голосує навіть за бюджет і люди третій рік уже живуть по 1/12 бюджету. І міську адміністрацію там президент чомусь не вводить. Тому, наскільки ймовірний цей сценарій, як ви сказали, жорстка міська військова адміністрація?

Сценарій є не жорсткий, коли приходить голова військової адміністрації і він працює на базі виконавчого комітету та Сумської міської ради. Тобто, рада збирається, але головує у всьому цьому — голова військової адміністрації. Це легкий сценарій, він також може бути. В Чернігові жорсткий сценарій. І там обмежене фінансування всіх структурних підрозділів Чернігівської міської ради, люди поступово скорочуються.

Я розмовляла з працівниками і досліджувала цю тему, бо маємо шанс увійти до переліку таких рад. Але для того, щоб говорити і розмовляти, ми маємо вже зараз мати представницьку людину. Хто буде розмовляти, навіть в тому випадку, якщо буде введена адміністрація і призначена людина? Хто буде розмовляти від Сумської міської ради? У нас є представництво? Секретар має бути!

Насправді, логічний вихід був призначити того самого Рєзніка головою Сумської військової адміністрації, відкомандирувати його з бригади для виконання обов’язків в міській раді, і у нього трудові відносини продовжуються з бригадою, не треба його демобілізовувати. І ось він тут, в середині ради. Теоретично могли б домовитися, бо якщо призначити когось зовсім невідомого, то це потенційні конфлікти.

Ви говорите про логічні речі, які просто тут на поверхні. Але я так розумію, що або відрядження чи демобілізація, це непрості речі.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення