Проблеми на Котельні Північного промвузла спонукали створення тимчасової контрольної комісії по теплозабезпеченню міста Суми та розроблення схеми теплопостачання, при створенні якої сумчани не повинні в майбутньому мати проблеми зі «зривом» опалювального сезону.

Сьогодні під час чергового засідання цієї комісії було розглянуто три варіанти схеми теплопостачання м. Суми на наступні 10 років. Проаналізувавши схеми, департамент інфраструктури має направити їх на розгляд комісії Міністерства регіонального розвитку.

Презентував технічні моменти усіх трьох схем в. о. директора науково-дослідного інституту енергоефективних технологій СумДУ Микола Сотник. За розрахунками, вартість розроблених схем коливається від 3,1 до 7,6 млрд грн. «Найдешевшим є третій варіант – 3 млрд 100 млн грн. Ця схема передбачаєстворення «перемички», тобто теплотраси, аби забезпечити використання системи взаєморезервування, про яку я говорив раніше», – зауважив Микола Сотник.

ТОВ «Сумитеплоенерго» і КППВ подали свої зауваження щодо схем. Особливо вони стосувалися проблеми фінансування, адже для міста це поки що нереальна сума. Але схема теплопостачання має бути і незалежно функціонувати. «Ми не проти підтримати схеми, якщо міський бюджет має такі можливості, але, на жаль, це не так», – прокоментувала Надія Покутня. Микола Жовтобрюх, представник КППВ, зазначив, що багато мереж теплопостачання були встановлені десятки років, тому й за старими технологіями, які зараз уже не ефективні.

Питання вирішили винести на розгляд сесії міськради.