На війні загинув захисник з Нижньої Сироватки Олександр Василенко
У Шостці триває екочеледж «Україна квітуча»
Сумські волонтери Черовного Хреста допомогли літньому подружжю з Херсонщини перетнути 2-кілометрову пішохідну зону на кордоні
Установлення злочинного впливу та незаконний обіг заборонених речовин у Сумському СІЗО – судитимуть «смотрящого» та його товаришаФОТО
Сумські скороходи змагались на чемпіонаті світу
На Сумщині через бойові дії без світла 4,2 тисячі абонентів у 68 населених пунктах
У Сумах збирають пасхальні кошики для ВПО
У Сумах небайдужі громадяни допомогли зупинити неоверезого водія Nissan Rogue
Спортсменки з Сум здобули медалі на чемпіонаті зі спортивної акробатики
Охтирка виділила 2 млн грн на потреби III окремої штурмової бригади ЗСУ
Волонтери Добробату відновили харчоблок Тростянецької міської лікарні
У лабораторії Кролевецької лікарні введена в експлуатацію сучасна система очищення води
На війні загинув захисник із Сум Сергій Білун
На Сумщині тільки дві громади наразі передбачили кошти на адаптацію ветеранів
Сумський каратист виборов “бронзу” у Єгипті
У центрі Шостки – величезний фонтанВІДЕО
В Охтирці працює мобільна медична бригада
ВАКС не відсторонив підозрюваного депутата Сумської облради Поцелуєва від посади керівника лікарні
У Шосткинській громаді триває пошук житла для переселенців
У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громадиФОТО
НАБУ підозрює аграрного міністра Сольського в корупції на сотні мільйонів: заволодів землею на Сумщині
Двоє поранених цивільних у Великописарівській громаді, – ОК «Північ»
У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дахФОТО
Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 182 вибухи
Голова Сумської райради Геннадій Демʼяненко: «Сумчани отримали право на виплати ВПО, мораторій на припинення комунальних послуг і податкові перевірки»
Голову облради Федорченка обікрали серед білого дняФОТОВІДЕО

У Сумах розробили унікальне Положення про шкільний громадський бюджет

Рада Європи високо оцінила розроблене сумчанами Положення про шкільний громадський бюджет, який почнуть реалізовувати з наступного року. Про подальшу реалізацію в Сумській міській територіальній громаді шкільного громадського бюджету (ШГБ) йшлося під час онлайн-зустрічі представників Сумської міської ради та Ради Європи.

На початку заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ нагадав, що поштовхом до впровадження в життя ініціативи про шкільний громадський бюджет стала успішна петиція старшокласниці Аліси ЛУК’ЯНОВОЇ.

Після підтримки цього задуму міською радою до роботи взялася спеціальна робоча група за участі посадовців, громадських експертів та авторки електронного звернення.

Результатом стала розробка Положення про шкільний громадський бюджет Сумської міської територіальної громади. Документ розробили як з врахуванням досвіду інших громад і типового положення Ради Європи, але разом із тим з врахуванням власного унікального. Головною особливістю сумського варіанту є те, що буде два типи ініціатив: загальноміські шкільні та внутрішньоміські.«Вдячні представникам Ради Європи за те, що доєдналися до цього процесу, висловили своє бачення та надали рекомендації, щоб кінцевий документ вийшов демократичним і відповідав сучасним вимогам. Наш шкільний громадський бюджет цікавий, бо такого, наскільки ми дослідили ситуацію, більше немає, оскільки він дозволяє учням реалізовувати свої ініціативи як на рівні школи, так і на загальноміському. Сподіваємося, що школярам буде цікаво брати участь, вони стануть згуртованішими та зможуть реалізувати свої ідеї», – зазначив посадовець.

Заступник начальника управління освіти і науки Олена НАЗАРЕНКО розповіла, що, відповідно до Положення, затвердженого депутатами міської ради 1 листопада, ШГБ впроваджуватиметься у 30 закладах загальної середньої освіти, в яких є середня та старша ланки, адже проєкт спрямований на учнів 7–11 (12) класів. Обсяг витрат для загальноміських проєктів не повинен перевищувати 100 тис. грн на проєкт, для шкільних – до 30 тис. грн на кожен навчальний заклад, в яких навчається понад 400 учнів 7–11(12) класів і 15 тис. грн для шкіл, в яких навчається до 400 учнів 7–11(12) класів. Загальний обсяг фінансування ШГБ – 1 млн грн, які будуть розподілені у пропорції: 30% на загальноміські проєкти та 70% – на шкільні.

До конкурсу не допускатимуться ініціативи, що розраховані тільки на розробку проєктної документації; мають незавершений характер (виконання одного з елементів в майбутньому вимагатиме в майбутньому виконання подальших елементів); передбачають витрати на утримання та обслуговування, що перевищують вартість реалізації проєкту; реалізація яких передбачає збільшення штатної чисельності закладу та постійного утримання додаткових працівників; містять ненормативну лексику, наклепи, образи, заклики до насильства, повалення влади, зміни конституційного ладу тощо; стосуються приміщень та прибудинкової території закладу щодо проведення виключно ремонтних робіт (поточних, капітальних); включають в себе закупівлю обладнання та передбачають проведення внутрішніх ремонтних робіт, якщо вартість цих робіт становить більше 60% кошторису проєкту; не є загальнодоступними для учнів.

Конкурс шкільних проєктів відбуватиметься в один етап, загальноміських – у два етапи. Визначатимуть переможців за обома конкурсами у підсумки самі ж учні.

«Шкільний громадський бюджет має на меті підтримку та реалізацію ідей активних мешканців. У такий спосіб ми прагнемо донести до молоді те, що від її активності, її ідей та наполегливості залежить те, як швидко змінюється на краще життя навколо неї», – зазначила Олена Назаренко.

Керівник проєкту Ради Європи «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» Володимир КЕБАЛО та Національний експерт Ради Європи, експерт з розвитку цифрової демократії, голова ГО «Форум розвитку громадянського суспільства» Олексій КОВАЛЕНКО були одностайними в оцінці розробленого сумчанами Положення про шкільний громадський бюджет.

Фахівці зауважили, що сумський вимір ШГБ повністю відповідає демократичним стандартам Ради Європи, наголосили, що документ має унікальні особливості на теренах України, які дозволяють брати його за приклад для інших громад та свідчать про подальший розвиток шкільного громадського бюджету в нашій країні.

«Дякуємо Сумській міській раді за співпрацю в межах виконання пунктів Меморандуму про співпрацю з Офісом Ради Європи в України. Це чудово, що в Сумах з’явився такий класний інноваційний інструмент молодіжної, дитячої участі. Унікальним є й те, що і запит на його створення виходить від школярів. Думаю, що Суми є першим містом в Україні, де через інструмент громадської участі – петицію – створено інший інструмент громадської участі для такої цільової групи, як школярі», – сказав Володимир Кебало.

«Модель шкільного громадського бюджету, яка впроваджується в Сумській міській територіальній громаді, повністю відповідає стандартам демократичного врядування, Ради Європи, – додав Олексій Коваленко. – Суми вражають. Ви відкриті до інновацій у сфері молодіжної політики. І не лише відкриті, а й на практиці запроваджуєте це і створюєте реальні можливості для молоді бути активною та змінюєте її свідомість, щоб потім вона разом із вами розвивали громаду».

Експерти повідомили, що наприкінці січня наступного року планують провести серію тренінгів, під час яких школярі отримають знання, необхідні для написання проєктів та складання кошторисів.

Для подачі своїх ініціатив та голосування за них зможуть користуватися вебплатформою, яка дозволить забезпечити прозорість та відкритість процедури.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення