В Охтирці керівники шкіл попросили більше овочів для дітей
Питання харчування учнів закладів загальної середньої освіти Охтирської громади обговорено на розширеній нараді за участю директорів шкіл.
Основна увага була приділена вимогам до одноразового харчування учнів 1-4 класів та харчуванню дітей у групах подовженого дня. В.о начальника Охтирського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Ярослава ДАВИДОВА зазначила, що з 01.01.2022 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Основні зміни в меню закладів освіти з 1 січня 2022 року – це:
– збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно з віковою нормою);
– збільшення вживання фруктів;
– зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);
– зменшення вживання картоплі (одна страва з картоплі чергується з 4-5 стравами зі злакових);
– збільшується споживання м’яса птиці;
– зменшується споживання насичених жирів (масла);
– обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.
Відповідно до кратності харчування затверджено норми харчування, згідно з якими у меню одноразового харчування не передбачені перші страви.
Директор КПШХ «Мрія» Тетяна ЯРОШЕНКО під час розмови зазначила, що на сьогодні меню для одноразового харчування розроблене підприємством, питання щодо змін в організації харчування груп подовженого дня опрацьовуються.
Керівники шкіл висловили окремі побажання щодо внесення змін в меню, зокрема включення до раціону дітей більшої кількості сезонних овочів, та зазначили, що щоденне меню оприлюднюється на сайтах закладів.