Вага найбільшого кавуна — майже 15 кг: як фермер на Роменщині вирощує баштанні
На Сумщині, попри нетиповий для баштанних культур клімат, у селі Беседівка вже другий рік поспіль збирають урожай кавунів. На двох гектарах землі їх вирощує місцевий фермер Петро Постіл. Загалом його господарство обробляє майже 3 тисячі гектарів землі. Цього року чоловік вперше спробував висадити й дині. Як йому це вдається — розповів Суспільному.
Соковитими кавунами та динями з дідусевого поля любить ласувати шестирічний Володя. Хлопчик каже: мріє стати фермером і вже допомагає родині вирощувати баштанні: “Сіяли, поливали. Поливаю квіти бабусі, допомагаю саджати. Колись я і картоплю допомагав викопувати. В школу піду через місяць”.
Вирощування кавунів — справа не з легких, говорить працівниця господарства Оксана Проценко. Серед щоденних викликів, каже, несприятлива погода і зайці, які обгризають плоди: “Я працюю на кавунах 2 роки. Щоб виростити кавуни, потрібно докласти чимало зусиль. Ми вирощуємо їх з теплиці, з насіння. Потім розсада, яку пересаджуємо в ґрунт. Доглядаємо, поливаємо. І любов треба, щоб з любов’ю воно вирощувалось. З дев’ятої години в нас починається робочий день. Доглядаємо за кавунами, сапуємо, поливаємо. Врожай радує нас, вага найбільшого кавуна — 14 кілограмів 700 грамів”.

Як дізнатися, що кавун уже стиглий, пояснив працівник господарства Олександр Ярема: “Отут по огудині, по оцих вусиках, коли вони сухі, 2-3 хоча б, то він спілий. Отут є ще жовта плямочка, коли вже темно-жовтий колір, то гарний має бути, солодкий. По звуку ще можна визначити, придавити, як тріщить, має бути солодкий, добрий кавун”.
Підприємець Петро Постіл розповідає, цього року баштанними засадили два гектари. Серед вирощеного — кілька гібридів кавуна і вперше — дині.

“Знаходимось на полі з кавунами першої висадки. Талісман — даний гібрид тут. Висадили у двадцятих числах квітня під термос і сьогодні самі перші в області на десяте липня виростили перші кавуни”, — ділиться Петро Постіл.

Частину врожаю реалізують, решту — роздають.

“Ми стоїмо на полі другого терміну посіву — в кінці травня висадили з теплиці кавуни. Сьогодні вони в прекрасному стані, є до 10 кілограмів. Тон 5 продали вже, роздаємо дуже багато. Ранній строк висіву був, висадки кавуна, то врожайність не дуже велика, тут буде більша врожайність. Якщо все добре, плануємо отримати тон 40-50. Дякуючи Богу і нашим захисникам, ми змогли виростити на нашій Сумській землі кавуни”, — говорить підприємець.

Окрім баштанних, у господарстві вирощують зернові, кукурудзу, помідори та огірки — частину під плівкою. Усе, каже фермер, тримається на любові до землі та родинних цінностях.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ