Весільні короваї: які традиції зберегли на Сумщині
За традицією весільний коровай випікається лише на перше весілля. Для святкування другого шлюбу коровай вже не печуть. Зазвичай у процесі виготовлення задіяні 5-7 жінок-коровайниць, головною серед яких є хрещена мати молодого або молодої. Випікали весільний коровай в обох родинах.
Звісно, у коровайниці йшли тільки заміжні та щасливі у шлюбі жінки. Здавна у Полошках коровай прикрашали парними пташечками, а з 80-х років ХХ століття поширеним стало й прикрашання квітами. Коровай, як відомо, має бути дуже здобний, солодкий і добрий.
Одним із носіїв цього елемента нематеріальної культурної спадщини є Щастна Наталія Іванівна, 1947 р.н., мешканка села Полошки на Глухівщині. Матеріали про традиційне коровайництво надані Наталією Щастною, підготовані та опрацьовані фахівцем районного будинку культури м.Глухів Оленою Кобзистою.