Як на Сумщині працює перепелина ферма
У Роменському районі два роки вирощують перепелів. Починали з 5 тисяч, а нині фермерське господарство розрослося до 60 тисяч голів дорослих перепелів та 20 тисяч молодняку.
Яйцекладка починається у віці 35-40 днів і триває рік. За цей період одна особина може знести 250-300 яєць, пояснила завідувачка перепелиної ферми Оксана Шевченко:

“На інкубаторі тут, ми називаємо дитячий садочок, у нас на кожен день тут 20 тисяч пташок. Ми годуємо своїм комбікормом, доки маленька пташка. До 10-11 днів вона їсть комбікорм, він у нас називається п’ятдесятий, потім ростовий 51-й, а вже потім корм, який для несучок”.

Перепели не дуже вибагливі в утриманні, за словами пані Оксани:
“Зібрати яйце, принести його і закласти до інкубатора. Оператор інкубатора за ним наглядає. Щоб була відповідна температура, вологість. Коли пташенята налупляться, тут теж вони вибагливі до температури.Коли ми переносимо пташенят, коли вони виростуть, досягнувши 45 днів, зал для іншого вилупу треба підготувати. Прибрати, продезінфікувати, повимивати”.

На фермі вирощують понад 80 тисяч птахів. Опікуються ними одинадцятеро людей. Серед них і птахівниця Галина Маландій. Разом з колегами вона годує перепілок, збирає яйця, сортує їх та пакує.

“Яйця перебираємо. Близько 50 тисяч йде на добу. Дивимося за якістю годування птиці, підмітаємо. Все, що треба робити, робимо”, — розповіла Галина.

За словами голови фермерського господарства Наталії Романенко, в планах розширити поголів’я перепелиної ферми до 100 тисяч особин:
“Продаємо яйця, продукцію м’ясну, субпродукти, результати виробництва цього напрямку”.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ