В Юнаківці усувають наслідки обстрілів селища російськими керованими бомбамиФОТО
В яких лікарнях Сумщини можна отримати безоплатну послугу з реабілітації
На Сумщині проводяться заходи з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин
Три команди із Сумщини зіграють у фіналі Аматорської футзальної ліги України
У Шостці водій Mitsubishi врізався у Ford та втік з місця подіїФОТО
Як працює пошкоджена обстрілами лікарня у Великій Писарівці
Юні тростянчани відзначилися на чемпіонаті України таеквондо
У Середино-Буді усього 48 дітей, котрі підлягають під примусову евакуацію
У Шостці пройшов фестиваль студентської творчості «Переможна весна- 2024»
Як на Сумщині лікують опікові травми
На Сумщині поліцейські повідомили про підозру жінці, яка займалась сутенерством
Печія у вагітних: причини проявів та як позбавитись симптомів
Президент вручив ордени трьом сумським медикамФОТО
На території Гетьманського парку розвісили гніздівлі для птахів
У Сумах на частоті 99,4 МГц працюватиме “Авторадіо Україна”
Вибухотехніки поліції Сумщини знищили 5 ракет типу “Повітря – Земля”ФОТО
Подробиці ДТП на проспекті ПеремогиФОТО
Передавала координати, по яким ворог обстрілював Великописарівську громаду – затримано чергову російську агентку
Жителька Шостки потребує допомоги у боротьбі зі складним захворюванням суглобів
“Поїхали в нікуди”: історії людей, які евакуювалися з Великописарівської громади
У Ромнах попрощаються із захисником Владиславом Куліміним
На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено приватний будинок та автомобіль
У Чернігові судять російського генерала, що керував воєнними злочинцями на Сумщині
Вночі у Сумах затримали п’яного як чіп водія без прав
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 35 вибухів
Вчора
Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів

Як переживають карантин сумчани у Польщі, Німеччині та Канаді

Сумчани, які живуть за кордоном, розповіли про карантинні обмеження у країнах, в яких проживають зараз, а також поділилися власними спостереженнями. Чого потрібно дотримуватися за новим режимом та як чинить влада — читайте у матеріалі видання ЦУКР.

Сергій Полковніков

photo_2020-04-14_18-06-47

Німеччина, місто Берлін

Ми з дружиною живемо на найбільш населеній вулиці міста і саме в цьому районі найвищий показник інфікованих. Стараємося виходити на подвір’я не більше ніж раз на тиждень. Тому поступово перейшли на доставку їжі, тож хіба з вікна помічаємо, що людей на вулиці стало менше.

Справді, дозволено виходити за нагальної причини і не більше двох. Більш того, це враховується якщо ви живете разом. Коли просто друзі або знайомі, то маєте дотримуватися дистанції. Хоча займатися спортом на подвір’ї можна, але за умови якщо ти сам. Також над парками літають гелікоптери і перевіряють ситуацію. Коли помічають скупчення людей, то приїздять наряди поліції та штрафують або ж відправляють додому.

Дехто не погоджується з правилами, навіть виходять на протести із закликом, що це порушення фундаментальних прав. Та поліція дуже швидко це припиняє і декому навіть виписує штрафи.

Зараз ситуація поліпшується, але ще два тижні тому реєструвалося по 300-350 нових випадків зараження. На сьогодні кількість таких випадків менша, близько 80 на добу. Взагалі статистика за останній тиждень впала, тому у людей з’являється надія на краще. Та розраховувати, що тепер все буде добре не варто. Після великодніх свят самі побачимо, яка ситуація.

Мені до вподоби, що у людей немає проблем з інформуванням, адже телебачення надає нові факти з приводу пандемії. Оскільки я не користуюся телевізором, то читаю новини на німецькому веб-сайті «Tagesspiegel». Там щодня публікуються новини з приводу кількості інфікованих та тих, хто вилікувався. Я не відслідковую інформацію стосовно всієї Німеччини, тому з приводу загальної ситуації сказати не можу. Але нещодавно у фейсбуці натрапив на платну рекламу з відеозверненням Ангели Меркель, яке до цього транслювали на всіх телеканалах. Це роблять для того, щоб навіть нетелевізійна аудиторія знала про основні речі. Більш того, відео мало субтитри і можна було дивитися німецькою, англійською, російською та іншими мовами.

berlin

Фото: instagram.com/brigs70/

Наскільки я знаю, то влада не планує припиняти обмеження, але пообіцяли подумати з приводу послаблень у травні. Це буде поступове повернення, яке триватиме до кінця року, за умови якщо не буде нових спалахів хвороби. Також звертають увагу, що вони багато надій покладають на вакцину. Тому поки карантин не закінчився, ми з дружиною навіть зробили дошку з ідеями, які б хотіли втілити після обмежень. Думаємо, що підемо до улюбленої кав’ярні, замовимо каву з тостом і насолоджуватимемося теплим сонечком.


photo_2020-04-14_18-07-55

Софія Заратуйко

Канада, місто Торонто

Про початок карантину мені сказав чоловік або друзі, навіть не пам’ятаю. Справа в тому, що телевізора у нас немає і я не дуже слідкую за місцевими новинами. Та це не завадило тому, щоб моє життя змінилося з вертикального в горизонтальне положення.

Зараз я майже увесь час знаходжуся вдома, рятують лише друзі, які інколи заходять в гості. Раз на два-три дні можу вийти до магазину за продуктами, на цьому поки все.

Працюють лише продовольчі крамниці, аптеки й алкомаркети. Дитячі майданчики, спеціалізовані магазини та парки відвідувати не можна.

Хоча навіть під час походу до крамниці люди справді дотримуються дистанції у два метри під час черг. Всіх обов’язково впускають, але поступово, це також важливо. Загалом помітила, що дехто ходить в захисних масках та рукавичках, а дехто може і не використовувати. Хоча кілька разів навіть зустрічала людей в лижних окулярах та масках одночасно. Особисто я обходжуся без цього, але вдома обов’язково дезінфікую телефон та мию руки. Паніки не відчувається, але кілька днів тому кількість виявлених захворювань на COVID-19 сягнула 16 000 осіб. Як на мене, це не високий показник, якщо порівнювати з кількістю жителів. Тим паче, коли брати до уваги Штати, то у нас взагалі більш-менш нормально.

Фото: Софія Заратуйко
Фото: Софія Заратуйко

Ситуація нестандартна тим, що через пандемію є люди, які втратили роботу. Та за певних умов деяким з них виплачують по 2 000 канадійських доларів на місяць і це триватиме протягом чотирьох місяців. Моєму чоловіку вдається заробляти кошти і зараз, тож він п’ять днів на тиждень працює в кафе на доставці їжі. У мене роботи поки що немає. Влада знизила ціни на електроенергію, адже люди почали частіше бути вдома і користуватися такими послугами. Більш того, коли людина в умовах карантину не може заплатити за оренду житла, то власник не має права її виселяти.


Ольга Каміонка

Ольга Каміонка

Польща, місто Олкуш

Місяць тому в нас почали запроваджувати обмеження. Спочатку люди сміялися, ба навіть нарікали. Вже зараз народ почав ставитися більш свідомо, адже у Польщі виявили 6 000 випадків коронавірусу. У нас зачинили всі заклади освіти, пізніше торгівельні центри, ресторани, кафе та костели.

Більшість установ працюють дистанційно, серед них дитячі садочки, школи, що проводять онлайн-заняття, костели також ведуть служби в такому режимі, рецепт на ліки можна отримати за допомогою інтернету, навіть всі адміністративні послуги щодо документів можна отримати не виходячи з дому.

Міжміські автобуси також змінили свій графік, раніше їздили раз на п’ять хвилин, а зараз лише раз на годину. На початках люди дуже обурювалися, адже кожного дня їм треба було їздити на роботу. Справді, наше містечко розташоване між двома великими містами. Їхати хоч до Кракова, хоч до Катовіце – 30 км, тому більшість працює там. Як на мене, такі обмеження нормальні. Адже у деяких людей є власні автівки і не складає проблеми дістатися до роботи. Відтепер можна виходити лише в аптеку, магазин та вигуляти собаку.

Людей дуже розізлило, що забороняється прогулюватися парком або ж лісом. І все це справді контролюється, адже є встановлені камери навіть там.

В будь-якому разі патрулює поліція і може зупинити як пішохода, так і автівку. Також ввели обмеження на пересування неповнолітніх осіб. Наприклад, коли людині немає 18 років, то і вийти на вулицю без батьків не має права. Дивно, адже у Польщі є ті ж самі українські студенти, яким просто ще не виповнилося 18. Та водночас є нововведення, що мені дуже сподобалося. Наприклад, у продуктових магазинах, на пошті та аптеках запровадили окремі години для пенсіонерів. Влада розуміє, що вони найбільш вразлива категорія населення, тому їм необхідно зменшити контакт з молодими людьми.

Фото: Ольга Каміонка
Фото: Ольга Каміонка

Дуже зручно, що у нас є можливість дізнатися новини за допомогою телебачення,  інтернету, локальних газет та міської адміністрації. Більш того, кожного дня адміністрація надає оновлену статистичну інформацію з приводу вірусу та подальших дій. Загалом влада обіцяє, що польські кордони відкриють після третього травня, а школи мають відчинитися після 26 квітня. Та подейкують, що до вересня діти взагалі не вийдуть до навчальних закладів. Як на мене, життя після карантину не стане одразу таким, яким було раніше, тому коли знімуть обмеження, необхідно щоб вони все одно залишалися в нашій свідомості.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення