“За день отримуємо близько 4 тонн молока”: як працює племінне господарство на Сумщині
В одному з сіл Сумського району працює племінне господарство, де розводять корів української чорно-рябої та бурої молочної породи. Загалом на фермі утримують понад три сотні поголів’я ВРХ, з яких 280 — дійне стадо.
Людмила Миренко понад 35 років працює у племінному господарстві.

“Перед тим, як поступає молоко сюди, наші оператори підмивають корів, підключають апарати. Доїться молоко і проходить по молокопроводу. Тут воно фільтрується, потім воно знову з холодильника фільтрується і поступає в машину, яка приїхала. Ми за день отримуємо три тони 500 молока, потім ми його продаємо”, — розповіла Людмила Миренко.


Під опікою зоотехніка Людмили Лисянської понад 300 корів. За її словами, для здоров’я рогатих та гарної лактації вони розробили корисний раціон.

“На день на одну тварину, залежно від вікової групи, в середньому йде 25 кілограмів силосу, 5 кілограмів концентратів і 1,5 кг мінеральних кормів. Годівля в зимовий період відбувається шляхом силосу, концентрованих кормів. Також ще ми купуємо добавки мінеральні та білкові для того, щоб раціон був збалансований. Щоб отримати ту продуктивність, яка закладена у цих тваринах. Доїння відбувається до молокопроводу доїльними апаратами. Не в бачки, а в молокопровід”, — розповіла Людмила Лисянська.

Усі телички лишаються на фермі для відновлення поголів’я та його збільшення, а згодом із телят виростають молочні корови. Завідувач ферми Іван Бурмака розповів, як відбувається процес відгодовування телят.


На цій фермі 57 новонароджених телят. За ними доглядає Світлана Никонець. Телятам часто потрібна допомога у першому годуванні. А нині на них – сезон, тож роботи їй вистачає.

“Приходжу, вичищаю, підстилю, напуваю. Роздаємо силос, дерть і сіно. Це до обіду, а після обіду напуваю молоком, водичкою і так само, сіно, солома”, — сказала Світлана Никонець.

За словами керівника дослідного господарства Інституту сільського господарства Віктора Пахненка, у господарстві вирощують українську чорно-рябу та українську буру породу.


Робота господарства нині стабільна, тож збільшувати чи зменшувати кількість худоби поки не планують.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ