Як працює продуктовий ринок у Сумах в умовах спеки
Нетипова для Сумщини спека, поєднана з відключенням електроенергії внаслідок російських обстрілів, триває. Як працює продуктовий ринок в таких умовах і чим можуть бути небезпечні м’ясні продукти, що продають на спеці – дізнавалося Суспільне.
Сумчанка Вікторія Бондар робить закупи у перевіреній точці. Жінка каже, що тут її жодного разу не підводили. Говорить, при закупівлі м’ясних продуктів звертає увагу на зовнішній вигляд та температуру їхнього зберігання.
“Свіже, молоде, без стороннього запаху і уступає людина. Раз у 4 дні відвідую ринок і раз у чотири дні купую і субпродукцію, і м’ясну продукцію”, – каже покупчиня.
Лариса Савченко торгує на ринку яловичиною. Жінка розповідає: квапиться продати м’ясо якомога швидше. Додає, в таку спеку холодильники на вулиці мало допомагають, бо при відключенні електрики не в змозі підтримувати необхідну температуру.
“Переходять на генератор, але він же не витримує скільки, розумієте. Підсвічування є, а холодильник не тягне вже. Не витримує на таку кількість”, – пояснює продавчиня.
У зв’язку з сезонною спекою та знеструмленням, покупців на ринку відчутно поменшало і ціни довелося трохи знизити, ділиться продавчиня Світлана Отич.
“Дуже тяжко зараз. М’ясо подешевшало. 160 гривень – мякоть, 130 – з кісточкою, 50 – щоковина. Ребро, обрізь — 100 гривень. Людей мало, спекотно, холодильники не працюють, люди не дуже скупляються. Спекотно дуже, стараємось рано різати, привезти його і щоб воно було свіже”, – зазначає пані Світлана.
“З цим світлом дуже-дуже мало покупців зараз. Знижується звісно, а закупнна (ціна – прим. ред.) ні. У нас же такий товар, що його продати треба, завтра вже не продаси. Так що знижуємо, звісно знижуємо”, – додає продавчиня Лариса.
Щоранку, перед тим, як потрапити на прилавок, м’ясо проходить перевірку, розповідає завідувачка лабораторії ветсанекспертизи ринку Ольга Борисенко.
“Все досліджуємо на сьогодні і в повному обсязі. Ми нічого не випускаємо, щоб було не досліджено. Уся продукція досліджена лабораторією, видані експертні висновки. Без них не торгує жоден підприємець”, – говорить пані Ольга.
Впродовж дня, для зберігання м’ясних продуктів на ринку є всі умови, додає завідувачка лабораторії. У нормі продукти мають зберігатися при такій температурі: “Від 0 до 4 градусів. Це оптимальна температура. Без різниці – це ковбасні вироби чи молочні, чи готова продукція. Ринок переходить на генератори, щоб підтримувати цю температуру в холодильниках, щоб продукція залишалася свіжою”.
За словами Головного спеціаліста відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби Ігоря Задорожного, ветеринарно-санітарні лабораторії працюють на всіх ринках Сумщини й проводять щоденні експертизи.
“По місту Суми, якщо взяти статистику за 6 місяців, великої рогатої худоби – 150 кілограмів м’яса було не допущено в реалізацію. Свинини – 131 кілограм, молока – 2 тони 900, майже 3 тонни, яєць – 4 мільйони 680 штук і 13,5 тонн овочів і фруктів”, – уточнює посадовець.
Аби вберегтися від хвороб, м’ясну продукцію потрібно купувати у перевірених точках, де є всі документи і холодильники, говорить Ігор Задорожний. Крім того, посадовець радить купувати продукти лише в офіційних місцях торгівлі та в разі виявлення порушень повідомляти в Держпродспоживслужбу.
Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ
Читайте нас також в ІНСТАГРАМ