У СумДПУ починає роботу Центр ветеранського розвитку
На війні загинув захисник з Нижньої Сироватки Олександр Василенко
У Шостці триває екочеледж «Україна квітуча»
Сумські волонтери Черовного Хреста допомогли літньому подружжю з Херсонщини перетнути 2-кілометрову пішохідну зону на кордоні
Установлення злочинного впливу та незаконний обіг заборонених речовин у Сумському СІЗО – судитимуть «смотрящого» та його товаришаФОТО
Сумські скороходи змагались на чемпіонаті світу
На Сумщині через бойові дії без світла 4,2 тисячі абонентів у 68 населених пунктах
У Сумах збирають пасхальні кошики для ВПО
У Сумах небайдужі громадяни допомогли зупинити неоверезого водія Nissan Rogue
Спортсменки з Сум здобули медалі на чемпіонаті зі спортивної акробатики
Охтирка виділила 2 млн грн на потреби III окремої штурмової бригади ЗСУ
Волонтери Добробату відновили харчоблок Тростянецької міської лікарні
У лабораторії Кролевецької лікарні введена в експлуатацію сучасна система очищення води
На війні загинув захисник із Сум Сергій Білун
На Сумщині тільки дві громади наразі передбачили кошти на адаптацію ветеранів
Сумський каратист виборов “бронзу” у Єгипті
У центрі Шостки – величезний фонтанВІДЕО
В Охтирці працює мобільна медична бригада
ВАКС не відсторонив підозрюваного депутата Сумської облради Поцелуєва від посади керівника лікарні
У Шосткинській громаді триває пошук житла для переселенців
У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громадиФОТО
НАБУ підозрює аграрного міністра Сольського в корупції на сотні мільйонів: заволодів землею на Сумщині
Двоє поранених цивільних у Великописарівській громаді, – ОК «Північ»
У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дахФОТО
Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 182 вибухи
Голова Сумської райради Геннадій Демʼяненко: «Сумчани отримали право на виплати ВПО, мораторій на припинення комунальних послуг і податкові перевірки»

Як школи Сумщини переходять на здорове харчування

Минулий тиждень ознаменувався шквалом критики з боку батьків щодо харчування за системою Євгена Клопотенка у дитсадках і школах. Вони обурюються, що за фактом меню залишилося старим, а ціни суттєво зросли. Деякі мами навіть викладали у Фейсбук фото хлібобулочних виробів, приготованих за новими стандартами, які діти відмовилися їсти. Журналісти ШосткаNews.City особисто побували в їдальні одного з навчальних закладів Шостки, де ознайомилися з оновленим раціоном харчування та поцікавилися, чи до вподоби воно школярам.

Курячий биток, гречана каша, салат з капусти, хліб і чай – такий сніданок у понеділок 17-го січня куштували учні спеціалізованої школи імені Івана Кожедуба №1. Вже другий тиждень навчальний заклад, як і країна загалом, живе за системою здорового харчування, ініційованою Оленою Зеленською. Окрім цільнозернових булочок, суттєвих змін у меню діти поки що не відчули, але зізнаються, що їжа у школі їм подобається. «Булочка хороша, але деяким дітям взагалі не подобається. Просто вона стала як хліб, але мені подобається», – говорить шестикласник Тимофій. «Булочки з нового борошна мені більше до смаку. Вважаю, що харчування зараз покращилося», – підкреслює школярка Дар’я. А ось Софія особливих змін у харчуванні не помітила: «Страви такі ж смачні, як і раніше. Найбільше мені подобаються булочка з маком, картопля і суп».

Поки що різниці між старим меню і новим немає, тому що впроваждуються зміни поступово, говорить кухар-бригадир навчального закладу Віра Руцька.

Безпосередньо займається розробкою нового меню та контролює його складові технолог комбінату шкільного харчування Ірина Дмитриченко. Розповідає – відтепер у стравах зменшили кількість солі і цукру, а хлібобулочні вироби випікають виключно із цільнозернового борошна. Страви за рецептами Євгена Клопотенка використовують вибірково. «Старі пиріжки і булочки були солодкими. Наразі вони містять 5 грам цукру на 100 грам готового продукту і виготовлені з цільнозернового борошна, тому мають не білий, а коричневий колір», – говорить вона.

Перед тим, як діти приступають до трапези, їжу дегустує медична сестра Валерія Шарпан. Системою харчування за Клопотенком не задоволена – вважає, що зміни треба було впроваджувати ще раніше, аби у школярів був час звикнути до нових страв. «Можливо нові страви трохи і стали кориснішими, але діти їх не їдять. Раніше меню було кращим», – зазначає медпрацівниця.

За словами заступниці начальниці управління освіти Любові Волошко, основні зміни передусім відбулися у нормах споживання продуктів. «Була збільшена кількість споживання овочів, фруктів, м’яса птиці. Також ми додаємо яловичину та свинину. Наприклад, у закладах дошкільної освіти кожен прийом їжі повинен включати овочеву страву – тобто, 15 порцій на тиждень. В той же час значно зменшена кількість вживання хлібу – він буде тільки цільнозерновим», – пояснює вона.

Також зменшується вживання картоплі, насичених жирів, чаю, соків, какао, цукру та солі
Враховуватимуться і потреби дітей з особливими дієтичними потребами – з цукровим діабетом, харчовою алергією і непереносимістю лактози. «Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої сімейним лікарем, де зазначені особливості дієтичної потреби здобувача освіти зі встановленим діагнозом», – зауважує керівниця.

Серед новацій дитячого харчування – введення до весняного меню дитсадків свинини нежирної без кістки, сметани і соків. Загалом у закладах освіти передбачаються як традиційні українські страви, так і сучасні інтернаціональні. «Це чахохбілі з курятини, курка по-італійські, нагетси курячі, рибні, гратен «Зебра» та багато інших страв», – наголошує пані Волошко.

Вартість харчування у дитсадках залишилася незмінною, а ось для учнів шкіл міста зросла з 20,9 грн. до 28-ми гривень, 14 з яких сплачують батьки.

«Для здобувачів освіти сіл встановлена вартість харчування до 28-ми гривень, де до 14-ти гривень йде оплата з бюджету і до 14-ти гривень – батьків. Пільгові категорії дітей харчуються у школах на 28 грн., відповідно до рішення виконкому – тут для них нічого не змінилося», – підкреслює керівниця.

Плата за харчування збільшилася передусім через здорожчання продуктів, а також у зв’язку з оновленням меню. Враховувалася і думка батьків, зауважує пані Волошко. «Управління освіти проводило анкетування де запропонувало визначити, яке з двох меню зі стравами за рецептами Євгена Клопотенка, вони вибирають. Врахували думку більшості і визначились із меню», – зазначила вона.

Попри це у шкільному меню вже вводили страви за рецептами Клопотенка. Згодом раціон харчування буде доповнений та змінений – аби він відповідав Постанові Кабміну. Батьки теж матимуть право вносити корективи у нове меню – для цього для них планують організувати круглий стіл, підкреслює Любов Волошко. «Ми запросимо фахівців Держпродспоживслужби, лабораторного центру, адміністрацію закладів освіти, учнів, батьків. І за результатами цього круглого столу будемо вносити зміни до меню», – наголошує вона.

Для кухарів навчальних закладів Шосткинської громади Центр професійної освіти проведе розширений семінар з приготування страв за рецептами Євгена Клопотенка
За словами пані Волошко, при бажанні батьки можуть перевірити якість їжі, яка готуватиметься у навчальному закладі – але за певних умов. «Це може бути один із батьків, який повинен обов’язково мати зелений сертифікат та медичну книжку – оскільки він буде заходити до харчоблоку. Комісійно будемо пускати батьків до харчоблоку тільки в разі зняття карантинних обмежень», – говорить керівниця.

До речі, тепер меню є не двотижневим, як раніше, а чотиритижневим. В дитсадках воно буде однаковим, в сільській місцевості кожна школа погоджуватиме меню окремо. «Це пов’язане з тим, що кожен заклад сільської місцевості має своє технологічне обладнання, відповідно до якого він може готувати ту чи іншу страву», – пояснює Любов Волошко.

Окрім цього у п’яти селах Шосткинської громади овочі, які використовуються у шкільному харчуванні, вирощують прямо на присадибних ділянках навчальних закладів, що значно урізноманітнює страви, і здешевлює вартість харчування. У школах міста розробкою меню займається комбінат шкільного харчування. Він же погоджує меню з органами Держпродспоживслужби.

shostkanews.city

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення