Як в умовах війни працює хлібзавод в Андріяшівській громаді
Коли російські війська у перші тижні повномасштабного вторгнення частково заблокували підʼїзди до навколишніх населених пунктів Роменського району, в Андріяшівській громаді не зупинили роботу хлібзаводу, що працює понад пів століття.
Нині працівники підприємства долучаються до волонтерських ініціатив та періодично передають українським захисникам кондитерські вироби, розповідає Суспільне.
У перші тижні повномасштабного вторгнення в Андріяшівській громаді не припиняв роботи місцевий хлібозавод. Тоді російські війська частково заблокували підʼїзди до навколишніх населених пунктів Роменського району, пригадує директорка Катерина Курочка.
“Це були дуже тяжкі часи, пов’язані і з відключенням світла. Але ми цей період вистояли, не здалися і продовжуємо працювати”, – каже Катерина Курочка.

За словами директорки, у перші тижні повномасштабного вторгнення хліб доставляли до населених пунктів, куди не могли дістатися інші постачальники.
“Залучались допомогти волонтери та місцеві жителі, бо працівники не встигали. Розвозили хліб у важкодоступні села, де не довозилась продукція. Ризикували і технікою, і продукцією, і життям людей”, – пояснює директорка.

Нині на підприємстві виготовляють понад 40 видів хлібобулочних виробів і приблизно стільки ж солодощів. Партії кондитерських виробів колектив хлібозаводу періодично передає українським військовослужбовцям. Це печиво, пряники, рулети тощо. Надсилають випічку і до великодніх свят.
Лідія Чалих працює на хлібозаводі 38 років. Починала пекарем, нині – майстер виробничого цеху. Жінка пам’ятає, яким було виробництво десятки років тому, і бачила, як воно змінювалося.
“Наш хліб смачний, без домішок та хімічних добавок”, – пояснює майстриня виробничого цеху Лідія Чалих.

“Щомісяця ми виготовляємо від 3 до 4 тонн хліба і хлібобулочних виробів, а також до 3 з половиною тонн кондитерських виробів. Обсяги виробництва невеликі, хоча наша потужність дозволяє виробляти більше”, – зазначає директорка хлібозаводу.
Пів року тому на підприємстві запустили виробництво нової продукції.
“Ми робимо ще вареники, пельмені. Все робиться вручну, по бабусиному і маминому рецепту. І від цього отримуємо задоволення”, – каже кондитерка Тетяна Яцишина.
