Сумські лікарі здійснили кролевчанину першу в області трансплантацію нирки від родинного донораФОТО
Сумський завод «Насосенергомаш» передадуть у державне управління
Протягом дня на Сумщині зафіксовано 215 вибухів
10-річна авторка із Сум подарувала свою книгу дітям з реабілітаційного центру
У Сумах чоловік на Volkswagen вкрав візок у «Сільпо»
На Хіммістечку збили жінкуФОТО
Чверть громад Сумщини не виконали бюджет
Охтирчани вибороли призові місця на міжнародному конкурсі мистецтв
У Сумах навели чистоту в рамках акції «Чисто – це теж перемога»
Суд визнав протиправною бездіяльність Департаменту культури, туризму та релігій Сумської ОДА щодо збереження пам’ятки археології
ССО знищили ПЗУ комплексу «Бук» на Сумському напрямкуВІДЕО
На щиті повертається захисник зі Свеси Валерій Медведь
На фронті загинув військовий медик із Глухова Ігор Редун
У Конотопі вандали пошкодили світильники біля парку СвободиФОТО
У Кролевці невідомі закидали сміттям скверик ШевченкаФОТО
Сумщина отримала 1,15 млрд грн офіційних трансфертів
Сумська громада попрощалася з солдатом Валентином Кожаровим
У Глухові зафіксований перший випадок сальмонельозу
Олександр Качура домовився про оздоровлення дітей із Конотопщини та Шосткинщини у дитячій лікарні Святої Зінаїди в Сумах
У Миропільській громаді ворог пошкодив оселю мирних громадян
У Сумах жінка скоїла ДТП і залишила місце подіїФОТО
Дзюдоїсти з Сумщини здобули нагороди чемпіонату України
Ексзаступника голови однієї з громад на Сумщині судитимуть за держзрадуФОТО
У Сумах ліквідували пожежу в нежитловій будівліВІДЕО
Сумський учень переміг у всеукраїнському конкурсі
Сумчанка втратила 47 тис. грн на продажі одягу
На Сумщині триває аварійний ремонт ділянок дороги Київ – Суми – ЮнаківкаФОТО
За добу конотопські поліцейські розшукали двох зниклих малолітніх дітей
“Не дуже це приємно”: штурмовик із Сумщини після поранення роздає повістки від ТЦКФОТО
У Сумах пройшов Крафтовий вікендФОТО

Як війна впливає на репродуктивне здоров’я жінок і чоловіків — репродуктологиня Галина Петрова

Як стрес, тривале перебування у бомбосховищах та підвалах впливають репродуктивне здоров’я жінок і чоловіків, а також як підтримувати свій стан під час повномасштабної війни – розповіла кандидатка медичних наук, гінекологиня і репродуктологиня із Сум Галина Петрова.

Повномасштабне вторгнення, стрес та вплив на репродуктивне здоров’я

– Якими Ви пригадуєте перші тижні повномасштабного вторгнення?

– Ми вийшли всі на роботу, у нас була жінка, у якої була середина протоколу стимуляції (стимуляція яєчників – ред.) Ми вимушені були припинити цю стимуляцію. Чоловік військовий, прикордонник. Він йшов із нашої клініки, він був уже у формі. Ще одна жінка їхала у цей час у Харків на пункцію яйцеклітин. Це дуже відповідальний момент. Вона бачила, як був підрив у Климентовому моста. Вона не доїхала до Харкова і вже не могла повернутися до Сум, якимись лісами вона їхала. Повний живіт у неї був цих яйцеклітин — це майже загрозливий стан життю. Дуже багато було жінок, які завагітніли напередодні 24 лютого, де було перенесення ембріонів. І вже 25, 26 лютого надсилали позитивні тести на вагітність. Це був такий бальзам на душу. Ми працювали весь час, не припиняли роботу з 24 лютого до сьогоднішнього дня ми кожного дня працюємо.

– Як стрес впливає на наше репродуктивне здоров’я і наскільки можлива здорова вагітність під час війни?

– Стрес має дуже негативні наслідки на репродуктивне здоров’я жінок, на менструальну функцію, на здатність завагітніти і потім виношувати вагітність. Підвищується рівень гормонів стресу, який пригнічує рівень жіночих гормонів.

З 24 лютого до жовтня 2021 року в Україні завагітніли близько 150 тисяч жінок. З 24 лютого по жовтень 2022 року завагітніли тільки 58 тисяч. Якщо не заважати, перебіг вагітності завжди добрий. Стресовий фактор впливає, але природа настільки захищає жінку і майбутнє маля, що зазвичай більшість вагітностей протікає фізіологічно без ускладнень і жінки самостійно народжують.

Як війна впливає на репродуктивне здоров’я жінок і чоловіків — репродуктологиня Галина Петрова

– Після повномасштабного вторгнення як змінилася кількість пацієнтів, які приходять планувати вагітність?

– Деякий час дійсно було зниження, а потім дуже багато пар прийшли ті, що відкладали, думали на потім. Вони зараз звертаються і планують вагітність, бо розуміють, що часу може виявитись, що вже немає, життя непередбачуване і треба робити зараз.

За інформацією відділу медичної статистики обласного клінічного медичного центру соціально небезпечних захворювань, за 2022 рік на Сумщині народилися 4307 дітей. Це майже на 25 % менше, ніж у 2021 році.

Коли “час народжувати” та що таке “відкладена вагітність”

– Чи є вікові характеристики? Тобто, у якому віці найчастіше люди звертаються за допомогою репродуктологів?

– Зараз багато сперечаються, що є проблеми і у молодших людей. Але ми звикли, що є такий часовий відрізок — 30 років. Раніше було 25, у 27 вже ставили клеймо у пологовому будинку. Сумно було жінці. Зараз немає такої градації, але звернутися до лікаря і дізнатися, скільки ще залишилося часу, варто. Якщо зараз інші плани, немає можливості, є таке поняття “відкладене материнство”. Приміром, жінка 30 років зберігає свої яйцеклітини, а завагітніти вже потім. Якщо вона навіть у 40 захоче це зробити, це будуть яйцеклітини 30-річної жінки. І “відкладене материнство” ми можемо пропонувати, коли жінка зберігає свої яйцеклітини, якщо це онкофертильність. Якщо онкологічні захворювання і попереду важке лікування, наслідки хімієтерапії, якщо можуть загинути ці статеві клітини – вона зберігає їх, проходить лікування і далі у неї зберігається шанс народити здорову дитину.

– Як часто жінки і чоловіки мають відвідувати гінеколога, уролога?

– Ми зараз про людей, які не мають якихось конкретних скарг. Для себе жінка має намагатися приходить один раз на рік, певні аналізи здаються взагалі один раз на 3 роки. Це мазок на злоякісні клітини. Чоловікам теж треба проходити, просто для себе хоча б один раз на рік. Хоча б до сімейного лікаря.

Планування вагітності та “клонування українців”

– Наскільки сьогодні поширене планування вагітності?

– Кожного дня пари звертаються з питань планування вагітності і майже кожного дня приходять пари, які вже втомилися чекати вагітності і хочуть пришвидшити цей процес шляхом ЕКО.

– Як правильно планувати? Чи є якісь чіткі поради?

– Якщо не настає вагітність протягом року до 30 років без вживання контрацепції і після 30 років протягом пів року не настає вагітність – це привід звернутися до репродуктолога і почати виявляти хоча б причину, чому не настає вагітність. А так – звичайне статеве життя без обмежень. Насолоджуйтесь, наскільки це можливо в сучасних умовах, життям і вагітність настане. І шкідливі звички… якщо вони є – безумовно від них відмовлятися.

– Скільки може пройти часу від першого візиту і до позитивного результату?

– Якщо все добре і немає запиту на ЕКО – пару місяців, якщо є запит на ЕКО – це 2-4 місяці і пологи 9 місяців. Це якщо пара хоче співпрацювати, бачить мету, вона буде працювати, прислухатися порад лікаря.

– Сьогодні зростає кількість людей із безпліддям? Можливо, стрес може на це вплинути?

– Стрес впливає, змінюється рівень жіночих гормонів. Жінки теж на фронті, вони перебувають в умовах, некомфортних для організму. Це переохолодження, перегрівання, вплив токсичних речовин з бойового устаткування, і неправильний режим дня, харчування. Це впливає просто на жіноче здоров’я, на репродуктивне здоров’я, на гормональний фон. І те ж саме стосується чоловіків, вони також на фронті, вони, на жаль, гинуть. Гине цвіт нації, генетичний матеріал. Чоловіки також отримують поранення й інколи, навіть якщо чоловік лишається живим, він втрачає здатність мати дітей.

Стали частими випадки, коли військові приходять до таких клінік репродуктивного здоров’я, аби заморозити свій матеріал і продовжити свій рід. Так, ми одні із перших, наша клініка таке розпочала. І ми засвітилися у Скабєєвої на шоу, що ми клонуємо українців. Ми просимо чоловіків, ми робимо це безкоштовно – зберігати свій матеріал до завершення бойових дій. Бо навіть, якщо будуть тяжкі поранення, чоловік зможе мати власну дитину і насолоджуватись батьківством.

Як підтримати своє репродуктивне здоров’я

– Чи є стандартний набір аналізів, обстежень, які потрібні для того, аби контролювати репродуктивне здоров’я і загальну картину?

– Потрібно робити інколи УЗД, навіть якщо немає планів зараз, ви можете визначити, скільки у вас часу для розв’язання цих питань. І просто звичайний загальний аналіз крові ви робите і все. Інших стандартних обстежень не існує, бо кожному – своє обстеження.

Як війна впливає на репродуктивне здоров’я жінок і чоловіків — репродуктологиня Галина Петрова

– Які щеплення можна робити?

– Наскільки я знаю, є щеплення від вірусу папіломи людини. Закликаю робити ці щеплення. На жаль, вони не входять до календаря щеплень обов’язкових. Це тільки на розсуд батьків. І якщо батьки сучасні, то вони роблять ці щеплення дівчаткам, але потрібно робити і хлопчикам.

– Коли потрібно робити щеплення від ВПЛ?

– До початку статевого життя. ВПЛ – це один із найрозповсюдженіших вірусів у світі і проти нього не існує ліків. Якщо лікар призначає якісь ліки і каже, що це проти ВПЛ, треба замислитись, чи варто їх приймати, бо зазвичай, це дорого вартісні ліки.

– Якщо ми говоримо про онкологію, чи можна її виявити на ранніх стадіях?

– Так. Увесь сенс візиту до лікаря – виявити онкологію на ранніх стадіях. Це здати той же самий мазок на злоякісні клітини. До речі, 100% раку шийки матки – попереджувальні. Це і щеплення, які можна робити дівчинці або хлопчику ще до початку статевого життя або простий огляд, простий правильно-зібраний мазок може запобігати важким ускладненням. А УЗД молочних залоз, органів малого тазу допоможуть виявити на ранніх стадіях будь-яку злоякісну клітину, пухлину і життя продовжиться.

– Кілька порад і жінкам, і чоловікам у плані регуляції репродуктивного здоров’я?

– Регулярно проходьте обстеження, мінімальні, звичайне УЗД. Будьте з лікарем відвертими, це головне. І не бійтесь почути щось негативне про свій стан. Своєчасно виявлена проблема буде своєчасно вирішена і життя продовжиться.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення