Як за рік змінилися ціни на продукти у Сумській області
На початку 2024 року на споживчому ринку Сумщини найбільше зросли ціни на яловичину, хлібобулочні вироби, молоко, сметану, тушку курячу та свинину. На гречку, олію, цукор та яйця навпаки — знизилися. Про це розповіла начальниця відділу контролю за регульованими цінами головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Галина Черняк.
Сумчанка пані Ніна обирає продукти до свого столу на одному з сумських ринків. За її словами, ціни різні, тож купуватиме там, де дешевше.
“М’ясо тут на 2 гривні подорожчало, дивлюсь, менше стали брати і ціна опустилася. Тільки у різних крамницях ціна різна. Базар — ковбаса сира 250 гривень ціна за кілограм, а у крамниці — 150, а для пенсіонерів 100 гривень різниця. Це, вибачте, здір по 20 гривень за кілограм. Шановні, взяли 5 кілограмів, натопили у півлітрові баночки, поставили на балконі і все, які проблеми”, – розповіла сумчанка Ніна.
“Все купила — ковбаски, грудинки, маслечка пачку купила. Ростуть ціни не по днях, а по годинах. Тисячу (гривень — прим. ред.) взяв і нічого не купив”, – сказала сумчанка Валентина.
За словами Галини Черняк, на сьогодні, порівняно з відповідним періодом минулого року, вартість більшості продуктів на Сумщині зросла. Найбільше — на яловичину.
“Значно зросла ціна на яловичину, майже на 48%. На 12% підвищилися ціни на хлібобулочні вироби, на молоко, на масло вершкове, тушку курячу. На 3 % підвищилась ціна на свинину. На мою думку — це паливно-енергетичні ресурси і підвищення їх в ціні. За останній місяць ціни значно підвищилися, майже на 50% на моркву, цибулю, картоплю і на 5% на капусту білокачанну”, – пояснила Галина Черняк.
Водночас залишаються без змін ціни на пшеничне борошно вищого ґатунку, макаронні вироби, крупу вівсяну та сметану, жирністю 15%. Крім того, розповіла Галина Черняк, майже вдвічі впала ціна на крупу гречану. На 15% здешевіли яйця курячі, на 23% — олія соняшникова, а цукор кристалічний на 8 %.
Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ
Читайте нас також в ІНСТАГРАМ