Які особливості роботи сумського рибгоспу під час війни
Після трирічної перерви, з лютого 2024 року, рибне підприємство під Сумами відновило свою роботу. Вирощують тут короп та товстолоб, у поточному році планують виростити близько 400 тонн риби. Загальна площа водного фонду, який обслуговує підприємство, близько 1300 гектарів. Які проблеми та перспективи рибного підприємства та з якими викликами доводиться зіштовхуватись під час війни – дізнавалися кореспонденти Суспільного.
Олександр Борисенко працює у рибній галузі близько 10 років. Чоловік розповідає, щоб риба впродовж двох тижнів додала у вазі 150-200 грамів, її потрібно забезпечити збалансованим кормом. Годують рибу комбікормом з пшениці, ячменя, сої та макухи.
На 64 гектарах водойми для підгодівлі риби розташовані 4 годівниці. Одна рибина, як правило, потребує 10% корму від власної ваги, пояснює керівник рибного цеху Антон Липовий: “Літо дуже спекотне, тому ми наразі використовуємо негашене вапно для покращення гідрохімічного режиму водойми, аби збільшити кисень і зберегти рибу і щоб вона була більш якісною”.
“Для приросту 1 кілограма риби потрібно буде згодувати близько 3 кілограмів комбікорму. Тобто в собівартості 1 кілограма риби комбікорм займає близько 50%”, — пояснює помічник директора Дмитро Устик.
Виростити рибу від малька до товарної риби — це трудомісткий процес, говорить фінансовий директор рибного господарства Юрій Костюк: “Від личинки до товарної риби є 2 варіанти: або 2-річний цикл або 3-річний цикл. Якщо у товстолоба — це тільки 3-річний цикл, він невеликий і росте значно повільніше, враховуючи, що в нас гарні комбікорми, то по коропу ми намагаємось вийти на 2-річний цикл. Від ікринки до товарної риби має пройти 2 літа”.
Чоловік додає, загальна площа водного фонду рибного господарства становить 1300 гектарів. Про проблеми, з якими стикаються, говорить: “Проблем достатньо, як завжди проблема у всіх рибаків — це браконьєрство. У нас працює охорона. Друге питання пов’язане з військовим станом. Це впливає на робочі процеси. І відключення електроенергії також впливали, це пов’язано з перекачками води, з киснем у водоймах. Є світло, ми працюємо, немає світла, ми теж працюємо, виконуємо інші роботи”.
Вага кожної такої рибини близько двох кілограмів, ділиться Юрій Костюк: “Вже плануються перші вилови. Будемо дивитися, що ми насправді отримали і звідти дивитися на наш результат. Якщо ми цього року починали і зарибок купували, то наступного року зарибок буде власний і ми будемо розширювати площі водойм для товарної риби”.
За словами Юрія Костюка, впродовж цього року у рибгоспі планують виростити близько 400 тонн риби. У перспективі підприємства налагодити власну переробку, та, крім коропа і товстолоба, запустити у водойму молодняк щуки і сома.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ