Який чай вибрати: білий або пуер
Справжні любителі чаїв знають, що є не лише чорний та зелений чай – їх різновидів набагато більше. Наприклад, пуер чи білий чай. Кожен вид має свої особливості, про які слід знати.
Чай пуер: який він і в чому його користь
На https://thetea.ua/chay/puer можна придбати різні види пуеру, але при цьому люди, далекі від чайного мистецтва, не завжди знають, які особливості має цей чай – а тим часом він справді цікавий.
Пуер отримують шляхом природного чи штучного зістарювання чайного листя. Чай дозріває під впливом цвілевих грибів роду Аспергілл. Так він набуває свого фірмового «земляного» аромату і темно-коричневого кольору.
Листя збирають на півдні Китаю з юнаньського чайного дерева. Пуер проходить максимальний ступінь ферментації. Обробляється він сильніше, ніж зелений чи червоний чай, що ми звикли пити. Готовий продукт за традицією спресовують у млинці.
Виділяють два різновиди пуера – і кожен має свої особливості:
- сирий пуер (шен пуер) – це чай, який проходить натуральний процес ферментації під впливом мікроорганізмів з часом. Він має свіжий і гострий смак, а також яскравіший аромат. Сирий пуер часто вважається більш “живим” і може змінювати свій смак та аромат з часом;
- зрілий пуер (шу пуер) – це чай, який проходить штучний процес ферментації та витримки у спеціальних умовах. Він має більш глибокий та насичений смак, а також м’який та приємний аромат. Зрілий пуер зазвичай вважається більш стабільним у смаку та ароматі в порівнянні з сирим пуером.
Пуер є воістину приголомшливим чаєм. Багато хто цінує його за корисні властивості та той ефект, який він дає. Жителі Піднебесної сотні років п’ють його і вважають цілющим напоєм, який допомагає при різних захворюваннях.
Білий чай: що це за різновид і чим він цікавий
У Китаї білий чай називають Бай Ча, зщо співзвучно з українською назвою. Це особливий вид китайського чаю, який виник приблизно наприкінці першого тисячоліття. Білий чай піддається слабкій ферментації – лише на 5-10%. Через це він вважається світлим та слабоферментованим чаєм. Ці особливості відбиваються на його смаку: він ніжний і м’який.
Збір сировини починається в березні, коли на чайних кущах з’являється перше листя та нирки, вкриті ніжними білими ворсинками. Ці ворсинки є природним захистом майбутнього листа від холодів ранньої весни. Дуже важливо, щоб під час збирання білого чаю стояла хороша погода, оскільки дощ, заморозки чи сильний вітер здатні зіпсувати весь урожай. Збір провадиться вручну.
На https://thetea.ua/chay/bilyy-chay представлені різні сорти білого чаю. Для знайомства з ним та щоденних чаювання добре підійдуть сорти Бай Му Дань та Шоу Мей. Вони мають тонкий смак, чудово тонізують і вирівнюють тиск. А поціновувачам чаю чудовим подарунком буде Бай Хао Інь Чжень. Витриманий білий чай сподобається як новачкам, так і знавцям китайського чаю.
Корисні властивості білого чаю
Будучи сильним антиоксидантом, білий чай зменшує кількість вільних радикалів в організмі людини, певною мірою запобігаючи виникненню раку; Антиоксиданти покращують стан шкіри та уповільнюють її старіння; Білий чай зміцнює імунітет, має антимікробні та антивірусні властивості, допомагає боротися з застудою. У білому чаї також досить багато фторидів, які зберігають цілими зуби, борються з розвитком карієсу та зубного каменю.
Особливо багато позитивних відгуків про білий чай залишають гіпертоніки, люди із зайвою вагою, захворюваннями ШКТ та проблемним метаболізмом.
У китайській медицині його відносять до елемента “метал”. Твердість, чистота, захист. Але все добре в міру, тому не варто пити більше 2-3 кухлів на день, щоб не відчути можливу шкоду від білого чаю.