Якими раніше були поминальні звичаї на Сумщині
Про поминальні звичаї жителів різних районів Сумської області розповіли на Фейсбук-сторінці Відділу нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури.
“На Краснопільщині ходять на кладовище поминати родичів на “Родани́цю”, в понеділок на восьмий день по Великодню.(с.Самотоївка)
На Білопільщині цей день називається “Про́води”. Качали крашанки по могилках: тричі перекочували яйце через могилу і залишали. Раніше, за спогадами старожилів, крашанки і цукерки з могилок ніхто не забирав. Зараз можуть збирати (с.Іваниця). А в Куянівці поминальною є Мироносна неділя – чотирнадцятий день після Великодня. Цього дня ходять «на клайбище».
В Улановому на Глухівщині поминають на «Ро́дічі»: у вівторок, на дев’ятий день
після Великодня. На кладовище носять писанки, і тричі качають їх по “мо́гилках” родичів, ніби малюючи хрест. Ці писанки могли залишати на могилі, або забирали й потім роздаровували.
У селі Перемога “Про́води” відбуваються також у вівторок. Тут та в селі Шалигине не прийнято обідати на кладовищі. Лише «Покачають їєчка» по могилках, а поминають вже вдома.
“Проводи́” у Ямному на Великописарівщині бувають у неділю, наступну після Великодня. Поминають рідних, розкладаючи крашанки, цукерки й печиво на могилки. Родичі збираються біля могилок, на кладовищі споживають їжу.
“Радониця”, “Діди” в Гамаліївці Шосткинського району – у вівторок на дев’ятий день після Великодня. На кладовищі споживають їжу, а можуть поминати рідних і вдома”, – ідеться у повідомленні.