На Лебединщині зафіксували випадок скарлатини
На Сумщині триває оздоровчо-відпочинкова кампанія дітей
Знову зміни у графіках погодинних відключень на Сумщині
“Я беру чужих дітей, а віддаю вже своїх”. Як живе перша на Сумщині патронатна сім’я
У Глухові на Івана Купала втопився чоловік
На Сумщині через бойові дії знеструмлені 7066 точок обліку
Нижньосироватська сільрада не виконала припис екологів про ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ
На Сумщині розпочалися жнива
У Сумському районі внаслідок ударів FPV-дронами поранений чоловік
На Сумщині за тиждень зареєстровано 89 небезпечних подій
Сумський театр моди отримав Гран-прі у Болгарії
На Кролевеччині відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ
У Сумах затримали чоловіка, який причетний до збуту наркотиківФОТО
Подробиці вчорашньої ДТП у Шостці, де збили 8-річного хлопчика
Поранений на війні захисник із Шосткинщині на власному весіллі збирав гроші для ЗСУ
У Сумах водія ЗАЗ зупинили напідпитку в комендантську годину
Вокалістка з Глухова відзначилася на конкурсі “Світло Перемоги”
На Лебединщині дослідили воду в місцях відпочинку на річці Псел
На фронті загинув захисник із Конотопа Вячеслав Бережний
На Сумщині знешкодили 48 вибухівок за тиждень
Оновлений графік відключень світла на 8 липня
Сумська пляжниця виграла чемпіонат України
У селах на Глухівщині внаслідок обстрілів пошкоджено будинок та ЛЕП
Чернеччинська громада передала генератор військовим
На Сумщині внаслідок ракетного удару пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
У Шостці на пішохідному переході збили дитину
Сумська пляжниця виграла “срібло” в Естонії
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 16 вибухів
По передмістю Сум ворог наніс ракетний удар
Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 88 вибухів

Яку допомогу можна отримати в Сумській клініці, дружній до молоді

У юному віці – коли ти вже не дитина і ще не дорослий – важливо мати людей, які тебе підтримають. Словом, порадою чи допомогою. Навіть, коли щось у житті пішло щось не так… Не завжди, на жаль, це можуть бути батьки. Та є в Сумах чуйні дорослі, які готові підставити плече – вони працюють у «Клініці, дружній до молоді» (вул. Івана Сірка, 3, де дитяча поліклініка). Фахівці установи приймають анонімно, безвідмовно та безплатно. А ще вони доброзичливі до своїх відвідувачів! Неважливо – тобі 14 років чи 25 (а то й більше)!

Така толерантна та сучасна клініка відкрилася в обласному центрі ще у 2010 році і, незважаючи на війну, щодня (окрім вихідних) приймає дівчат та юнаків. Потрапити сюди можна, попередньо записавшись телефоном (661-898; 095-1-948-949) і безпосередньо, звернувшись на рецепцію.

– До нас, буває, молодь просто заходить, аби дізнатися про послуги, а після стає добрими друзями, – розповідає в.о. старшої медсестри Світлана Ломака. – Ми інформуємо про фахівців, обстеження, консультування, тестування. Працюємо з 8 ранку і до 16.15 вечора. Під час запису не вимагаємо ніяких документів для підтвердження особи (хіба, коли пізніше людині потрібна довідка, яка має видаватися офіційно). Ось записана дівчинка до гінеколога – у журналі вона просто Вікторія.

На рецепції у вільному доступі можна взяти засоби контрацепції, за цим до нас навідуються навіть люди старшого віку. Загалом, якщо вік трішки не «вписується» в молодіжний – нікому не відмовляємо!

Безпечний спосіб від інфікування та небажаної вагітності

Робота і графік Клініки побудовані так, щоб пацієнти не стикалися між собою, зазначає лікар-педіатр Тетяна Понкратова. Особливо, коли це стосується швидких тестів (на дотестове інформування та післятестове консультування відводиться 30 хвилин).

– Ми робимо тести на ВІЧ, гепатити В і С, сифіліс, – продовжує Тетяна Петрівна. – Часто такі захворювання до певного етапу протікають безсимптомно і виявляються випадково. Тому дуже важливо для підлітків та молоді, яка живе статевим життям, періодично приходити до Клініки, аби зробити тести на основні соціально небезпечні захворювання.

Із війною, міграцією і дистанційним навчанням така профілактика, яка має бути правилом, трішки послабилася. Тож маємо не дуже втішні статистичні показники: в структурі шляхів інфікування ВІЛ по Україні переважна частина випадків припадає на статевий шлях – 79%. Хоча при цьому зберігається актуальність перентерального інфікування внаслідок вживання наркотиків в ін’єкційний спосіб (20,3%).

«У порівнянні з першим кварталом минулого року, наразі зберігається тенденція до росту статевого шляху передачі ВІЧ, – продовжує Тетяна Петрівна. – Маємо випадки виявлення інфікування серед молоді і в нашій Клініці. Це насторожує! Сучасні підлітки та молодь повинні дбати про захищений секс. Адже презервативи рятують від багатьох наслідків: соціально небезпечних хвороб та небажаної вагітності. Їх у нас можна отримати безплатно. Ніхто не буде запитувати ніяких даних! Хочу нагадати: від ВІЧ, гепатиту С та сифілісу досі не винайшли вакцину, а спосіб механічної контрацепції є безпечним та надійним для здоров’я!».

Тести, розхідники, витратні матеріали, обладнання і все необхідне для робити клініки, є в наявності – вона фінансується з міського бюджету та за підтримки ЮНІСЕФ.

До лікаря направлення не потрібно!

Як розповіла завідувачка Клініки Катерина Краснонос, у закладі приймають лікар-педіатр, два гінекологи, дерматовенеролог, уролог (можна звертатися як хлопчикам, так і дівчаткам). Також консультує психолог, працює соціальний працівник, який проводить різноманітні семінари та тренінги (тел: 095 325-59-35). Для цього в Клініці облаштований спеціальний зал.

«Наші фахівці завжди на місці, – зазначає Катерина Миколаївна. – Немає ніяких черг і до них не потрібне направлення від сімейного лікаря – достатньо лише звернення. Черга може бути тільки при повітряній тривозі, коли відвідувачі йдуть до укриття. А так зазвичай – у кожного свій час для обстеження, консультації, прийому.

У нас є місце, де можна відпочити, попити чаю тощо. Тетяна Петрівна як педіатр, працює недавно, але досить активна – у травні охопила консультаціями багато навчальних закладів. Та до неї можна прийти не тільки на тестування з приводу соціально-небезпечних хвороб, а й проконсультуватися з приводу звичайного ГРВІ.

Як повідомити про проблему маму?

Коли результати тестування, як і тест на вагітність, позитивні, а юнак чи дівчина ще неповнолітні, виникає юридична необхідність поінформувати батьків. Це нелегко, адже батьки інколи не сприймають реальність, а ще переймаються, що ситуація вийде в публічну площину – школа, сусіди, родичі. Однак це не про Клініку, яка дружня до молоді!

– У такому випадку спочатку розмовляємо з нашим відвідувачем, до спілкування долучається психолог, – уточнює Катерина Краснонос. – Фахівець детально все проговорює з підлітком (ніхто не повчає чи жахає). Ми маємо зробити все можливе, аби батьки все ж до нас дійшли. Тоді говоримо з ними, адже дитина точно не знає, як розібратися з наслідками. Насправді, ми завжди знаходимо підхід і до дитини, і до батьків. Адже саме вони є найріднішими і найближчими людьми!

Завідувачка Клініки є лікарем-гінекологом, тож часто приймає дівчаток та жінок. Говорить, що цей кабінет не тільки медичний, а ще й соціальний, бо обидві лікарки комунікують із відвідувачками більше, ніж медики. «Якщо дівчинка наважилася самостійно прийти до лікаря – вона великий молодець, – говорить Катерина Миколаївна. – Тож її треба підтримати! Наш кабінет облаштований сучасним гінекологічним кріслом, є можливість провести кольпоскопію (дослідження, що дозволяє зробити огляд шийки матки, піхви і зовнішніх статевих органів при багаторазовому збільшенні), забір аналізів, мазків. Все це доступно. Не потрібно боятися візиту до гінеколога. Якщо дівчинка живе статевим життям, то має два рази на рік приходити на профілактичний огляд, аби бути впевненою, що вона здорова. Лікар-гінеколог – це друг, якому можна довіритися! По суті, ми як психологи, які знають, як правильно поставити питання, прихилити до себе.

Якщо є підозра на вагітність – дівчина може зробити тест. Далі вже розбираємося, як бути в такій ситуації. Юнаків у нас приймає уролог. До речі, чоловік. Тож будь-які висипи, дискомфорт, недомагання – до нього».

Як зазначає фахівчиня, інколи буває, що дівчина звертається з одного питання, а насправді з’ясовується, її випадок не з легких. Приміром, через вживання наркотичних речовин є проблеми з харчуванням, менструальним циклом. І про це не знає ніхто. «Тож розпочинаємо комплексний підхід – діагностування, консультування тощо, – пояснює Катерина Краснонос. – Головне – підліток має розуміти, що з будь-якої ситуації є вихід! Навіть, коли тест показав інфікування ВІЛ – як це було нещодавно. Ми перенаправляємо таких клієнтів (також анонімно!) до Сумського обласного медичного центру соціально небезпечних захворювань, де також анонімно проводиться поглиблена діагностика та призначається пожиттєве лікування».

– Сьогодні ВІЛ – не вирок, додає Тетяна Понкратова. – Ми знаходимось на тому етапі розвитку діагностики і лікування ВІЛ-інфекції, коли про інфекцію говорять вже без страху. Вчасне виявлення вірусу і прийом антиретровірусної терапії (АРТ) дає змогу людям з ВІЛ жити абсолютно повноцінно! «Наполегливо рекомендую підліткам та молоді періодично здавати тести, – підсумовує лікарка. – Особливо, коли статевий контакт був без контрацепції. У нас це зробити просто та швидко!».

Ірина Чирченко

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника