З початку року на Сумщині зареєстрований третій випадок отруєння грибами
З початку 2025 року в Сумській області зареєстрований третій випадок отруєння грибами.
Госпіталізована 64 річна жителька м. Охтирка. Жінка збирала гриби в лісі поблизу міста. З її слів це були підберезники, які вона без попередньої термічної обробки вимочувала протягом 2 діб у воді, потім приправила сіллю та спеціями і зберігала у холодильнику 7 діб. 15.07.2025 тільки попробувала страву. Цього ж дня з’явились перші симптоми, характерні для отруєння – нудота, багаторазове блювання, діарея, слабкість, запаморочення. Симптоми наростали, постраждала звернулась до відділення (екстреної) невідкладної медичної допомоги КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ». Була госпіталізована, лікування проходить у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії.
Встановлений діагноз гостре отруєння грибами, інтоксикація. При госпіталізації стан хворої оцінювався як важкий.
Причиною отруєння були не підберезники. Останні класифікуються як їстівні, трубчасті гриби. Ймовірно, що до кошика потрапили отруйні гриби, які і викликали тяжке отруєння. Можливо умовно-їстівні гриби, при готуванні яких необхідно знати та чітко дотримуватися технології їх приготування.
Симптоми отруєння дикорослими грибами:
– Симптоми з’являються через тривалий час від 6 до 12 годин.
– З’являються розлади з боку шлунково – кишкового тракту у вигляді нудоти, блювання, проносу, біль в животі.
– Загальна слабкість, головний біль, запаморочення.
Перша допомога:
– Промити хворому шлунок та негайно викликати швидку!
Щоб запобігти отруєнню дикорослими грибами потрібно дотримуватись простих правил:
– Якщо гриб Вам не відомий – не кладіть його до кошика.
– Не слід збирати пластинчасті гриби, це дозволить уникнути найбільш небезпечного отруєння – БЛІДОЮ ПОГАНКОЮ!
– Не збирайте гриби поблизу промислових об’єктів, біля автомобільних трас, вздовж залізничних колій, що може зумовити накопичення солей важких металів і їстівні гриби набудуть токсичних властивостей.
– Не збирайте гриби в посушливу погоду! В цей час гриб пересихає віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
– Не беріть занадто молоді чи старі гриби, червиві, трухляві, їх легко переплутати з отруйними.
– Після збирання грибів, проведіть їх ретельне сортування, відкинувши гриби без ніжок, старі, або гриби які викликають сумніви.
– Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
– Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
– Готові грибні страви вважаються особливо швидкопсувними, тому зберігати їх довго навіть в холодильнику не можна.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ