Що приготувати на новорічний стіл: 7 рецептів від конотопців
Для того, щоб новорічне святкування вийшло на славу, потрібно ретельно продумати святкове меню. Редакція дізнавалася, які страви будуть на святковому столі у конотопців та занотуваладля вас декілька рецептів.
«Мишенята чекають вечері» від Світлани Олефіренко
Рецепт підгледіла ще у дев’яності. Мене запросила подружка в гості до іншого міста. Гуляла парком і побачила чергу. Виявилося, що там готували цю картоплю. Її незвичайний смак мене зачарував. Найголовніше, що в цій страві начинка може бути абсолютно будь-який, на ваш смак. М’ясо, грибочки або навіть ваш улюблений крабовий салат. А на рік щура можна додати ще й сиру.
Інгредієнти
- картопля (велика, одна на гостя)
- вершкове масло — 100 г
- м’ясо — 300 г
- цибуля ріпчаста — 2-3 шт
- сир твердий — 200 г
- приправи, зелень — за смаком
Приготування
Картоплю помити, обгорнути фольгою й запекти у духовці до готовності. Ложкою вишкребти середину картоплі, щоб було місце для начинки.
Залишки картоплі скласти в окремий посуд й змішати з сиром та маслом. Додати улюблений соус та приправи за смаком. Цю суміш покласти в середину картоплі, але залишити трохи місця зверху для іншої начинки.
М’ясо й цибулю порізати на шматочки й обсмажити до повної готовності. Покласти всередину картоплі, щоб повністю заповнити простір.
Страву можна прикрасити зеленню, вареними яйцями у формі мишок та сиром.
***
Шашлик з креветок та ананасу в кокосовому соусі від Анни Юрченко
Так склалося, що для мене Новий рік не став сімейним святом через постійні переїзди. Тому салати, торти та великі страви я завжди залишаю позаду і готую лише в тому випадку, коли святкую у мами.
Оскільки я шалено люблю морепродукти, а Новий рік у мене асоціюється з дитинства з ананасом, я вирішила обрати цей рецепт. Хоч він простий та швидкий в приготуванні, але створює святкову атмосферу та значно відрізняється від «крабов’є».
Інгредієнти
- 16 великих (можна тигрових) креветок
- 1 свіжий ананас
- 1 лимон
- 1 часник
- імбир
- 5 ст ложок пюре кокосу або кокосового молока (можна замінити вершками)
- оливкова олія
- сіль/спеції
Приготування
Для початку потрібно очистити креветки від панцира. Лишаємо хвости для більш естетичного вигляду. Натираємо шкірку лимона, подрібнюємо декілька часточок часнику та додаємо імбирну стружку. Перемішуємо з креветками, заливаємо оливковою олією та лишаємо на 30 хвилин.
Цим часом робимо кокосовий соус. Кокосове молоко підігріваємо на пательні, до нього додаємо сік лимона. Якщо ви використовуєте пюре кокосу, його краще змішати з вершками. Додаємо сіль та перець за смаком, постійно помішуючи. Коли соус стане більш густим, знімаємо його з вогню.
Промариновані креветки потрібно нанизати на шампури, чергуючи зі скибочками свіжого ананаса. Смажити з обох боків на сковороді гриль або звичайній. Подавати разом з соусом.
***
Запечена скумбрія від Ганни Прокопенко
Простий, але дуже смачний рецепт до святкового столу. Ідеальне співвідношення ціни та якості. До того ж, всі інгредієнти легко знайти у Конотопі.
Інгредієнти
- скумбрія — 1 шт
- майонез — 100 гр
- томатна паста 0,5 ч.л
- сіль за смаком
- 0.5 шт лимона
Приготування
Скумбрію почистити, помити, насухо витерти. Зробити 2 надрізи з одного боку.
Змішати майонез(потрібно вибирати густий) з томатною пастою та додати трохи солі за смаком та змастити рибу. Дати замаринуватися 20-30 хв.
Потім — загорнути скумбрію в фольгу та поставити у розігріту до 180°C духовку на 20-25 хвилин. Потім акуратно розкрити фольгу і поставити в духовку ще на 5 хвилин, щоб трохи підрум’янився верх. Готову скумбрію зверху прикрасити часточками лимона.
***
М’ясо у вині від Людмили Лисиці
Простий рецепт, але дуже смачний. До того ж, коштує усе недорого.
Інгредієнти
- свинина — 1 кг
- лук ріпчастий — 2 шт
- чорнослив — 200 г
- будь-яке сухе вино — 1 стакан
- цукор — 1 ст. ложка
Приготування
Свинину обсмажити кубиками по 3 см у соняшниковій олії. Наприкінці додати сіль та перець. Скласти в сотейник.
Нарізати лук півкільцями й обсмажити. Додати до м’яса.
Чорнослив помити й також додати до м’яса. Додати улюблені спеції за смаком.
Все залити стаканом сухого вина й додати столову ложку цукру. Томити на повільному вогні дві години.
***
Штоллен від Світлани Василищенко
Традиційний німецький кекс штоллен може зберігатися навіть кілька місяців і при цьому ставати тільки смачнішим. Його готують якраз до Різдва, тому раджу спробувати усім любителям десертів з горіхами.
Інгредієнти
- молоко — 200 г
- масло — 200 г
- цукор — 150 г
- коньяк або ром — 100 г
- родзинки — 100 г
- цукати — 100 г
- мигдаль — 100 г
- живі дріжджі — 25 г
- цедра лимона й апельсина
- дрібка солі
- яйця — 2 шт
- цукрова пудра — 200 г
- мука — 600 г
Приготування
Суміш промитих і висушених родзинок, цукатів, подрібнених горіхів залити алкоголем. Спочатку суміш треба часто струшувати, щоб рівномірно ввібрали рідину. Поставимо в холод на пару годин, а краще на тиждень.
Зробити опару з молока, цукру, дріжджів. Коли опара «запрацює», додати решту інгредієнтів (окрім суміші) і замісити тісто. Воно має бути як на пироги, але трошки м’якше. Дати йому піднятися у теплі.
Розтягнути тісто на столі й викласти на нього рівномірно суміш з горіхів, родзинок та цукатів. Загорнути в рулет, декілька разів обім’яти, щоб рівномірно розподілити начинку. Місити довго не потрібно, щоб не пошкодити ягоди. Ізюму і горіхів має бути багато.
Рулети розділити у форми, заповнювати на 2/3, бо тісто підніметься. Дати підійти 30-50 хвилин, а потім випікати 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.
Готовий гарячий штоллен полити апельсиновим сиропом, десь 2-3 ст ложки на кожен кекс. Сироп — сік апельсина уварити з цукром 1:1. І густо, не шкодуючи, змастити маслом. Зверху посипати цукровою пудрою.
Коли охолоне, загорнути в фольгу, потім в рушник, потім в пакет і поставити на холод на 2 тижні. Ідеально вистояти штоллен два місяці, але хто має стільки терпіння?
Салат з шинкою, грибами та сиром від Андрія Кривулька
Вигадам разом із мамою. Просто набридли класичні олів’є та крабовий салат, тому вирішив зробити інший. Нічого особливого — просто поєднав усе, що мені подобається. Вийшло дуже ситно й смачно.
Інгредієнти
- шинка — 200 г
- твердий сир — 200 г
- яйця — 6 шт
- печериці — 300 г
- майонез — 200 г
- консервована кукурудза або горошок за бажанням
Приготування
Яйця відварити, почистити й натерти у миску. Туди ж натерти сир. Шинку нарізати кубиками.
Печериці нарізати на невеликі шматочки, обсмажити на рослинній олії та викласти на паперову серветку, щоб прибрати зайвий жир. Коли охолонуть, додати до решти інгредієнтів й заправити майонезом.
За бажанням, можна додати консервовану кукурудзу або зелений горошок. Дати постояти годину.
***
Різдвяне ягня від Юни Токарєвої
Ягня — один із символів Різдва. Гадаю, такий солодкий рецепт підійде до святкового столу. Він дуже смачний.
Інгредієнти
- вершкове масло — 180 г
- цукор — 240 г
- ванільний цукор — 10 г
- яйця — 5 шт
- тепле молоко — 260 мл
- мука — 350 г
- розпушувач тіста — 1 пачка
Приготування
На середній швидкості потрібно збити вершкове масло впродовж трьох хвилин. Потроху додавати цукор й збивати ще близько семи-десяти хвилин. Робити це до «пишності». Далі, продовжуючи збивати, додаємо по одному жовтку. В суміш вливаємо тепле молоко.
Окремо муку з’єднуємо з розпушувачем й вводимо у суміш. Збиваємо п’ять яєчних білків у піну. Вводимо їх останніми.
Беремо форму. Змащуємо олією, посипаємо манною крупою. За бажанням, у тісто можна додати родзинки. Випікати у духовці при температурі 170-190 градусів впродовж 45 хвилин. Готовність можна перевіряти зубочисткою.
Залишити у формі ще на 10 хвилин без духовки. Прикрасити білковою глазур’ю. Для цього потрібно взяти один білок та 160 г цукрової пудри. Збивати 5-7 хвилин, додати лимонну кислоту. Якщо вийшла густа, розбавляємо теплою водою.