Сумщина готується до затяжної оборони: що вирішили на закритому засіданні Ради оборони
Как убедиться, что ваш контент ясен, корректен и человечен
88 мільярдів на тарифах: як українців тихо «обклали» додатковою платою
Тривожні новини із прикордоння Сумщини: росіяни сильно активізувалися на межі області
«50 кілограмів смерті в полі»: на Сумщині місцеві жителі виявили небезпечну знахідку
ОБЕРЕЖНО!!! На Сумщині виявили радіоактивні гриби!!!
У Кролевці водій збив жінку на переході та втік. Поліція наздогнала швидше, ніж совість
«Із 600 тисяч до 193»: Вадим Акпєров показав, як громада раптово зробила чиновникам дубайську знижку
На Сумщині знову змінили графіки подачі електроенергії
«Лекція для стільців»: як у бібліотеці навчили трьох людей не клікати на шахраїв
Олександр Качура – найрезультативніший парламентар від Сумщини за жовтень 2025 року
Росія знову почала наступ на Сумщину
9,3 мільярда у воєнний рік: хто на Сумщині зміцнив бюджети, а хто — недотягнув
«Гроші самі втекли»? На Сумщині знову хвиля «дивовижних» інтернет-друзів із щедрими обіцянками
Львівський Дуля може бути причетним до розкрадання на фортифікаціях на Сумщині
Суми без води: масштабна аварія на водоканалі паралізувала цілий район міста
Графіків погодинних відключень електроенергії на 7 листопада на Сумщині
Безпекова ситуація в Сумській області станом на ранок 7 листопада
Вчора
У Новослобідській громаді поранена жінка через влучання дрона
У Сумах попрощалися із захисниками Миколою Ахрамєєвим та Олександром Паляничкою
Команда Шостки – володар Кубка України з футзалу U-15
“Були в пеклі, у розвідці”: рідні розповіли про військовий шлях загиблого сапера Олександра Кочури
Завод Кобзаренка зосередиться на виробництві техніки для точного внесення добрив
Сумчанка – з альпіністською медаллю
Сумчани, чиї домівки зруйновані або значно пошкоджені, можуть отримати матеріальну допомогу
У Сумах водійка Renault Dokker врізалась у припарковану автівкуФОТО
«Білий янгол» під обстрілами евакуював літнього чоловіка з Миколаївської громадиВІДЕО
“Сам тут, а душа там”. Історія родини, яка виїхала із села Студенок на кордоні СумщиниФОТО
На Сумщині виявили сказ у домашньої кішки
У Держпродспоживслужбі Сумщини підтримали дії правоохоронців та  заявили про нульову толерантність до корупції 

Що приготувати на новорічний стіл: 7 рецептів від конотопців

Для того, щоб новорічне святкування вийшло на славу, потрібно ретельно продумати святкове меню. Редакція дізнавалася, які страви будуть на святковому столі у конотопців та занотуваладля вас декілька рецептів.

«Мишенята чекають вечері» від Світлани Олефіренко

Рецепт підгледіла ще у дев’яності. Мене запросила подружка в гості до іншого міста. Гуляла парком і побачила чергу. Виявилося, що там готували цю картоплю. Її незвичайний смак мене зачарував. Найголовніше, що в цій страві начинка може бути абсолютно будь-який, на ваш смак. М’ясо, грибочки або навіть ваш улюблений крабовий салат. А на рік щура можна додати ще й сиру.

Інгредієнти

  • картопля (велика, одна на гостя)
  • вершкове масло — 100 г
  • м’ясо — 300 г
  • цибуля ріпчаста — 2-3 шт
  • сир твердий — 200 г
  • приправи, зелень — за смаком

Приготування

Картоплю помити, обгорнути фольгою й запекти у духовці до готовності. Ложкою вишкребти середину картоплі, щоб було місце для начинки.

Залишки картоплі скласти в окремий посуд й змішати з сиром та маслом. Додати улюблений соус та приправи за смаком. Цю суміш покласти в середину картоплі, але залишити трохи місця зверху для іншої начинки.

М’ясо й цибулю порізати на шматочки й обсмажити до повної готовності. Покласти всередину картоплі, щоб повністю заповнити простір.

Страву можна прикрасити зеленню, вареними яйцями у формі мишок та сиром.

***

Шашлик з креветок та ананасу в кокосовому соусі від Анни Юрченко

Так склалося, що для мене Новий рік не став сімейним святом через постійні переїзди. Тому салати, торти та великі страви я завжди залишаю позаду і готую лише в тому випадку, коли святкую у мами.

Оскільки я шалено люблю морепродукти, а Новий рік у мене асоціюється з дитинства з ананасом, я вирішила обрати цей рецепт. Хоч він простий та швидкий в приготуванні, але створює святкову атмосферу та значно відрізняється від «крабов’є».

Інгредієнти

  • 16 великих (можна тигрових) креветок
  • 1 свіжий ананас
  • 1 лимон
  • 1 часник
  • імбир
  • 5 ст ложок пюре кокосу або кокосового молока (можна замінити вершками)
  • оливкова олія
  • сіль/спеції

Приготування

Для початку потрібно очистити креветки від панцира. Лишаємо хвости для більш естетичного вигляду. Натираємо шкірку лимона, подрібнюємо декілька часточок часнику та додаємо імбирну стружку. Перемішуємо з креветками, заливаємо оливковою олією та лишаємо на 30 хвилин.

Цим часом робимо кокосовий соус. Кокосове молоко підігріваємо на пательні, до нього додаємо сік лимона. Якщо ви використовуєте пюре кокосу, його краще змішати з вершками. Додаємо сіль та перець за смаком, постійно помішуючи. Коли соус стане більш густим, знімаємо його з вогню.

Промариновані креветки потрібно нанизати на шампури, чергуючи зі скибочками свіжого ананаса. Смажити з обох боків на сковороді гриль або звичайній. Подавати разом з соусом.

***

Запечена скумбрія від Ганни Прокопенко

Простий, але дуже смачний рецепт до святкового столу. Ідеальне співвідношення ціни та якості. До того ж, всі інгредієнти легко знайти у Конотопі.

Інгредієнти

  • скумбрія — 1 шт
  • майонез — 100 гр
  • томатна паста 0,5 ч.л
  • сіль за смаком
  • 0.5 шт лимона

Приготування

Скумбрію почистити, помити, насухо витерти. Зробити 2 надрізи з одного боку.
Змішати майонез(потрібно вибирати густий) з томатною пастою та додати трохи солі за смаком та змастити рибу. Дати замаринуватися 20-30 хв.

Потім — загорнути скумбрію в фольгу та поставити у розігріту до 180°C духовку на 20-25 хвилин. Потім акуратно розкрити фольгу і поставити в духовку ще на 5 хвилин, щоб трохи підрум’янився верх. Готову скумбрію зверху прикрасити часточками лимона.

***

М’ясо у вині від Людмили Лисиці

Простий рецепт, але дуже смачний. До того ж, коштує усе недорого.

Інгредієнти

  • свинина — 1 кг
  • лук ріпчастий — 2 шт
  • чорнослив — 200 г
  • будь-яке сухе вино — 1 стакан
  • цукор — 1 ст. ложка

Приготування

Свинину обсмажити кубиками по 3 см у соняшниковій олії. Наприкінці додати сіль та перець. Скласти в сотейник.

Нарізати лук півкільцями й обсмажити. Додати до м’яса.

Чорнослив помити й також додати до м’яса. Додати улюблені спеції за смаком.

Все залити стаканом сухого вина й додати столову ложку цукру. Томити на повільному вогні дві години.

***

Штоллен від Світлани Василищенко

Традиційний німецький кекс штоллен може зберігатися навіть кілька місяців і при цьому ставати тільки смачнішим. Його готують якраз до Різдва, тому раджу спробувати усім любителям десертів з горіхами.

Інгредієнти

  • молоко — 200 г
  • масло — 200 г
  • цукор — 150 г
  • коньяк або ром — 100 г
  • родзинки — 100 г
  • цукати — 100 г
  • мигдаль — 100 г
  • живі дріжджі — 25 г
  • цедра лимона й апельсина
  • дрібка солі
  • яйця — 2 шт
  • цукрова пудра — 200 г
  • мука — 600 г

Приготування

Суміш промитих і висушених родзинок, цукатів, подрібнених горіхів залити алкоголем. Спочатку суміш треба часто струшувати, щоб рівномірно ввібрали рідину. Поставимо в холод на пару годин, а краще на тиждень.

Зробити опару з молока, цукру, дріжджів. Коли опара «запрацює», додати решту інгредієнтів (окрім суміші) і замісити тісто. Воно має бути як на пироги, але трошки м’якше. Дати йому піднятися у теплі.

Розтягнути тісто на столі й викласти на нього рівномірно суміш з горіхів, родзинок та цукатів. Загорнути в рулет, декілька разів обім’яти, щоб рівномірно розподілити начинку. Місити довго не потрібно, щоб не пошкодити ягоди. Ізюму і горіхів має бути багато.

Рулети розділити у форми, заповнювати на 2/3, бо тісто підніметься. Дати підійти 30-50 хвилин, а потім випікати 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.

Готовий гарячий штоллен полити апельсиновим сиропом, десь 2-3 ст ложки на кожен кекс. Сироп — сік апельсина уварити з цукром 1:1. І густо, не шкодуючи, змастити маслом. Зверху посипати цукровою пудрою.

Коли охолоне, загорнути в фольгу, потім в рушник, потім в пакет і поставити на холод на 2 тижні. Ідеально вистояти штоллен два місяці, але хто має стільки терпіння?

Салат з шинкою, грибами та сиром від Андрія Кривулька

Вигадам разом із мамою. Просто набридли класичні олів’є та крабовий салат, тому вирішив зробити інший. Нічого особливого — просто поєднав усе, що мені подобається. Вийшло дуже ситно й смачно.

Інгредієнти

  • шинка — 200 г
  • твердий сир — 200 г
  • яйця — 6 шт
  • печериці — 300 г
  • майонез — 200 г
  • консервована кукурудза або горошок за бажанням

Приготування

Яйця відварити, почистити й натерти у миску. Туди ж натерти сир. Шинку нарізати кубиками.

Печериці нарізати на невеликі шматочки, обсмажити на рослинній олії та викласти на паперову серветку, щоб прибрати зайвий жир. Коли охолонуть, додати до решти інгредієнтів й заправити майонезом.

За бажанням, можна додати консервовану кукурудзу або зелений горошок. Дати постояти годину.

***

Різдвяне ягня від Юни Токарєвої

Ягня — один із символів Різдва. Гадаю, такий солодкий рецепт підійде до святкового столу. Він дуже смачний.

Інгредієнти

  • вершкове масло — 180 г
  • цукор — 240 г
  • ванільний цукор — 10 г
  • яйця — 5 шт
  • тепле молоко — 260 мл
  • мука — 350 г
  • розпушувач тіста — 1 пачка

Приготування

На середній швидкості потрібно збити вершкове масло впродовж трьох хвилин. Потроху додавати цукор й збивати ще близько семи-десяти хвилин. Робити це до «пишності». Далі, продовжуючи збивати, додаємо по одному жовтку. В суміш вливаємо тепле молоко.

Окремо муку з’єднуємо з розпушувачем й вводимо у суміш. Збиваємо п’ять яєчних білків у піну. Вводимо їх останніми.

Беремо форму. Змащуємо олією, посипаємо манною крупою. За бажанням, у тісто можна додати родзинки. Випікати у духовці при температурі 170-190 градусів впродовж 45 хвилин. Готовність можна перевіряти зубочисткою.

Залишити у формі ще на 10 хвилин без духовки. Прикрасити білковою глазур’ю. Для цього потрібно взяти один білок та 160 г цукрової пудри. Збивати 5-7 хвилин, додати лимонну кислоту. Якщо вийшла густа, розбавляємо теплою водою.

konotop.city

Поділитися в соціальних мережах
27 жовтня
На території Сумської громади поліція нейтралізувала бойову частину ворожого БПЛА
08 січня
Деревина під прицілом: дискусії навколо нового законопроєкту №4197-Д
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім